Hokej: Selänne zvažuje koniec kariéry

Jeden z najlepších fínskych hokejistov rozmýšľa nad koncom kariéry.
Jeden z najlepších fínskych hokejistov rozmýšľa nad koncom kariéry. (Autor: AP)
SITA|17. aug 2007 o 15:21

NEW YORK 17. augusta (SITA) - Fínsky hokejový krídelník Teemu Selänne možno ukončí svoju bohatú kariéru. Stalo by sa tak po najväčšom úspechu, keď v uplynulej sezóne v drese Anaheim Ducks zdvihol nad ...

NEW YORK 17. augusta (SITA) - Fínsky hokejový krídelník Teemu Selänne možno ukončí svoju bohatú kariéru. Stalo by sa tak po najväčšom úspechu, keď v uplynulej sezóne v drese Anaheim Ducks zdvihol nad hlavu vytúžený Stanleyho pohár. V rozhovore pre jednu fínsku televíznu stanicu povedal 37-ročný "fínsky blesk", že prípadný návrat na klziská by mu mohol iba uškodiť. Zatiaľ síce svoj definitívny odchod z ľadových plôch nepotvrdil, no táto možnosť sa javí čoraz pravdepodobnejšia. "Víťazstvo v Stanleyho pohári bolo pre mňa vrcholom. Teraz mám obavy, či nájdem dostatočnú motiváciu," vysvetlil najlepší nováčik NHL zo sezóny 1992/93. S tímom má stále platnú zmluvu na budúcu sezónu, podľa ktorej by mal zarobiť 3,75 milióna dolárov. No samotný hráč priznal, že peniaze už v jeho rozhodovaní nehrajú rolu.

Vo svojej zbierke má striebro a bronz s fínskou reprezentáciou zo ZOH (2006 resp. 1998), striebro zo Svetového pohára 2004 i MS 1999.

Selänne otvoril svoju zámorskú kariéru vo Winnipegu, ktorý ho v roku 1988 draftoval z desiateho miesta. Hneď vo svojej premiérovej sezóne potvrdil pravý krídelník obrovský potenciál a 76 gólmi a 132 bodmi vytvoril nováčikovské rekordy, ktoré sú platné aj v súčasnosti. Navyše sa stal spoločne s Rusom Alexandrom Mogiľným aj najlepším strelcom celej súťaže a hneď sa zaradil aj do prvého tímu All-Stars NHL. Vo februári 1996 ho vtedajší zamestnávateľ vymenil do Anaheimu, kde vytvoril "smrtiacu" dvojičku s kapitánom Mighty Ducks Paulom Kariyom. V rokoch 1998 a 1999 opäť získal Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti. V marci 2001 odišiel do San Jose, kde chcel získať Stanleyho pohár, zatiaľ čo sa "káčeri" o dva roky už bez svojho niekdajšieho lídra po prvý raz dostali do finále profiligy. Po skončení ročníka 2002/03 sa ako voľný hráč rozhodol posilniť Colorado nabité hviezdami, kde sa opäť stretol aj s Kariyom. Avalanche však v play off prepadli a samotný fínsky krídelník odohral najmenej vydarený ročník v kariére. Po ročnej pauze, ktorú zapríčinila výluka NHL, sa znova upísal Anaheimu. Vo svojom niekdajšom klube opäť zažiaril, keď postupne zaznamenal 90, resp 94 kanadských bodov. "Opäť som hral tak dobre, ako v prvých desiatich rokoch mojej kariéry. Bol to pocit, ako keby mi niekto daroval okuliare a ja som začal opäť vidieť jasne." Práve posledné dva ročníky považuje skúsený veterán za najlepšie v kariére. "Bol to neuveriteľný pocit opäť korčuľovať bez bolestí. Získal som späť silu, rýchlosť i radosť z hokeja. Na ľad som vždy vstupoval s úsmevom," dodal Selänne.


Nachádzate sa tu:
Domov