Prvá nominácia Slovenska v príprave na MS je známa. Šancu dostane jeden nováčik

Tréning hokejistov Slovenska.
Tréning hokejistov Slovenska. (Autor: TASR)
SITA|8. apr 2024 o 15:08

Slovenskí hokejisti odštartujú prípravu dvojzápasom proti Švajčiarsku.

HUMENNÉ. Slovenská hokejová reprezentácia v pondelok oficiálne začala so spoločnou prípravou na majstrovstvá sveta, ktoré sa od 10. do 26. mája uskutočnia v Prahe a Ostrave.

Tréner Craig Ramsay mal už počas predchádzajúceho týždňa na ľade viacero adeptov na najcennejší dres, v Bratislave sa pod jeho dohľadom pripravovalo 20 hráčov, ktorí už mali v kluboch po sezóne.

Slováci sa stretli v Humennom, kde vo štvrtok a piatok 11. a 12. apríla absolvujú súboje proti Švajčiarom. Pozvánku na kemp dostalo dovedna 23 hráčov - traja brankári, ôsmi obrancovia a dvanásti útočníci.

Väčšina účastníkov bola súčasťou tréningového kempu. Brankára Denisa Godlu nahradil Filip Belányi, k tímu sa pridal aj obranca Dávid Mudrák.

Jediným hokejistom, ktorý z tohto kádra ešte v seniorskej reprezentácii neodohral ani jeden zápas, je obranca Rayen Petrovický.

Rayen Petrovický (vľavo) v extraligovom zápase v drese Dukly Trenčín.
Rayen Petrovický (vľavo) v extraligovom zápase v drese Dukly Trenčín. (Autor: TASR)

"Je to pre mňa veľký úspech, splnený sen. V závere sezóny som sa cítil fajn, no bolo pre mňa prekvapenie, že ma tréneri zavolali a dali mi šancu. Som za to rád. Sezóna nebola jednoduchá.

Po prestupe do Trenčína som sa na ľade našiel, cítil som sa oveľa lepšie. Na zápasy proti Švajčiarom sa pripravím čo najlepšie, aby som sa ukázal v dobrom svetle," povedal Rayen Petrovický podľa webu HockeySlovakia.sk.

Najskúsenejším hráčom v celom výbere je obranca Mário Grman, ktorý v najcennejšom drese absolvoval už 65 duelov.

Zdatne mu v tomto sekundujú útočníci Róbert Lantoši a Lukáš Cingel, ktorí v reprezentácii odohrali zatiaľ 61, resp. 60 zápasov.

"Začiatok prípravy je vždy náročný. Mnoho klubov hrá play-off v rôznych krajinách, ešte niekoľko dní pred úvodným kempom spravidla nevieme, koho budeme mať k dispozícii. Preto sme museli hľadať aj iné možnosti a povolať i menej skúsených hráčov.

V minulosti sa neraz stalo, že niektorí hokejisti z prvého týždňa prípravy sa prepracovali až na MS. Neverili, že sa to môže stať a stalo sa. Možno uvidíme podobný príbeh aj tento rok,“ uviedol generálny manažér Miroslav Šatan.

Súboje proti Švajčiarom sú už teraz vypredané.

"Humenné zažilo prvýkrát extraligovú sezónu, teraz doň premiérovo zavíta národný tím. Ukazuje sa, že je to hokejové mesto. Verím, že ľudia, hráči, funkcionári v klube budú pracovať na tom, aby sa v budúcnosti vrátili na extraligovú mapu.

Návšteva reprezentácie ich v tejto snahe môže povzbudiť a mnohých mladých hokejistov zas inšpirovať v ich hokejovej ceste. Pevne verím, že všetci, ktorí prídu, si budú môcť užiť víťaznú emóciu,“ dodal Šatan.

Nominácia Slovenska na prípravný kemp v Humennom

Brankári: Filip Belányi, Samuel Hlavaj, Dávid Hrenák

Obrancovia: Patrik Bačík, Boris Brincko, Martin Bučko, Andrej Golian, Mário Grman, Michal Ivan, Rayen Petrovický, Dávid Mudrák

Útočníci: Jozef Baláž, Lukáš Cingeľ, Martin Faško-Rudáš, Marek Hecl, Matej Kašlík, Andrej Kollár, Andrej Kukuča, Silvester Kusko, Róbert Lantoši, Oliver Okuliar, Samuel Takáč, Alex Tamáši

Počas nasledujúceho týždňa odohrajú dve stretnutia aj proti Nemcom (18. a 20. apríla Kaufbeuren a Augsburgu). Ďalšie zápasy pred odchodom do Česka ich čakajú už len doma.

V Trenčíne a Bratislave si zmerajú sily s Čechmi (26. a 27. apríla), v Žiline na nich čaká stretnutie proti Poliakom (3. mája) a generálkou na svetový šampionát bude bratislavský zápas proti Američanom (7. mája).

Na MS sa Slováci predstavia v základnej skupine v Ostrave a ich súpermi budú postupne Nemci, Kazachovia, Američania, Poliaci, Francúzi, Lotyši a Švédi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Prvá nominácia Slovenska v príprave na MS je známa. Šancu dostane jeden nováčik