Už chýba iba Jackie Chan. Čína zmenila svojim hokejistom mená

Čínska hokejová brankárka Zhou Jiaying.
Čínska hokejová brankárka Zhou Jiaying. (Autor: TASR/AP)
Patrik Fotta|4. feb 2022 o 14:50

Z Cheliosa sa stal Kailiaosi.

BRATISLAVA. Wei Ruike, Jian An, Wang Taile alebo Fu Shuai. V hokejových štatistikách budete po týchto hráčoch pátrať úplne zbytočne, hoci o niekoľko dní nastúpia na jednom z vrcholných podujatí, na olympijskom hokejovom turnaji.

Reprezentujú Čínu a ešte nedávno sa volali celkom inak. Alebo, ako sa vlastne volajú?

"Ide o doslovný prepis mien hráčov do čínštiny. Každé z nich má špeciálny význam. Počas olympiády sa o to s vami radi podelíme," napísali vo vyhlásení predstavitelia čínskeho hokejového klubu Červená hviezda Kchun-lun pôsobiacom v KHL.

Všetkých 25 hráčov čínskej hokejovej reprezentácie na zimnej olympiáde v Pekingu je práve z Kchun-lunu.

V nominácii figurujú okrem domácich hráčov aj 14 hokejisti, ktorí sú pôvodom zo zámoria a jeden rodený Rus.

Všetkým naturalizovaným hráčom krátko pred začiatkom hokejového turnaja zmenili mená na čínske. Tie budú mať na dresoch aj v oficiálnych zápisoch o stretnutiach.

V domácom výbere tak nebude Jake Chelios, ale Jieke Kailiaosi, z Ethana Wereka sa stal Wei Ruike a Cory Kane bude nosiť na drese meno Jian An. Rus Denis Osipov bude figurovať pod menom Dannisi Aoxibofu.

Záruba ostal zaskočený

Podobne je na tom aj reprezentácia žien, ktorá už má za sebou úvodný zápas na turnaji proti Češkám. Tie nad domácimi hráčkami zvíťazili 3:1.

Zápas pre českú televíziu komentoval Robert Záruba. Podľa portálu reflex.cz bol ostrieľaný komentátor v úvode poriadne zaskočený menami hráčok na dresoch.

Až v druhej tretine divákom ozrejmil, že v čínskom tíme nedošlo k obmene hráčok, ale zmena nastala iba pri ich menách.

Napríklad kanadská útočníčka Hannah Millerová, ktorá strelila jediný gól Číňaniek, mala na drese menovku Mi.

Situácia je zaujímavá najmä z pohľadu, že čínske zákony o občianstve sú prísne. Byť naturalizovaným čínskym občanom je skôr rarita.

Dvojité občianstvo v Číne je komplikované

V krajine neuznávajú možnosť dvojitého občianstva. Žiadateľ musí mať priame rodinné väzby na ľudí s čínskou národnosťou alebo trvalé bydlisko na čínskom území.

Túto podmienku väčšina spomínaných hokejistov a hokejistiek nespĺňa. Ďalšou možnosťou bolo, žeby sa vzdali svojho pôvodného občianstva.

Z legitímnych dôvodov však športovci môžu požiadať o výnimku. Tú však musí schváliť Medzinárodný olympijský výbor ako aj Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ktoré by povolili cudzincom súťažiť za Čínu.

Poslednou alternatívou ostáva, že Čína na výnimku udelila športovcom dvojité občianstvo. Túto možnosť však oficiálne doposiaľ žiadna strana nepotvrdila.

Pripravovali sa vo Fínsku aj u Jágra

Čínski hokejisti sa chceli spočiatku spoliehať vyslovene na domácich hráčov.

Už krátko po pridelení olympiády dostali od IIHF podmienku, že ak chcú na domácom podujatí štartovať, musia sa v priebehu dvoch až troch rokov výrazne zlepšiť.

Najskôr sa reprezentačný výber pripravoval na ZOH vo Fínsku a následne aj v Česku.

Mužstvo, ktoré hostil samotný Jaromír Jágr, však dostávalo v druhej najvyššej českej lige debakle.

Z toho dôvodu sa čínski funkcionári rozhodli angažovať zámorské posily. Tie sa následne pripravovali v Kchun-lune už v rámci prestížnej KHL.

Bude to stačiť na to, aby v súbojoch proti Kanade, USA či Nemecku v skupine neutrpeli vysoké prehry? Úvodný duel odohrajú čínski hokejisti 10. februára proti Američanom.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Už chýba iba Jackie Chan. Čína zmenila svojim hokejistom mená