Chýba im najväčšia hviezda. Rakúšania si po MS veria aj na Slovákov

Hokejisti Rakúska oslavujú víťazstvo nad Fínskom na MS 2024.
Hokejisti Rakúska oslavujú víťazstvo nad Fínskom na MS 2024. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|26. aug 2024 o 14:30

Rakúsky tím bude lepší ako v Prahe, verí novinár.

BRATISLAVA. Ich fanúšikovia nebudú musieť cestovať ďaleko. V Bratislave si v kvalifikácii o účasť na hokejovom turnaji Zimných olympijských hier 2026 zahrajú aj Rakúšania. 

Ich hokejový národný tím sa na olympiáde naposledy predstavil v roku 2014. Skončil deviaty a dokonca si pripísal víťazstvo nad Nórmi. 

Odvtedy čakajú a predpokladá sa, že sa ich pauza ešte natiahne. Favoritmi bratislavskej kvalifikačnej skupiny sú totiž Slováci, ktorí ju otvoria vo štvrtok práve zápasom s Rakúskom. 

“Duel Slovenska s Rakúskom bude veľmi dôležitý. Povedal by som, že dokonca rozhodujúci,” hodnotí novinár Andreas Robanser z webu puckfans.at.

Lepší ako v Prahe

Rakúska nádej na postup plynie najmä z výsledkov na posledných majstrovstvách sveta. Nechýbalo veľa a boli by postúpili do štvrťfinále na úkor Fínov. 

Hoci do turnaja vstúpilo Rakúsko prehrami s Dánskom a Švajčiarskom, potom ohúrilo svet, keď v tretej tretine zápasu s Kanadou vyrovnalo z 1:6 na 6:6. Tento výsledok ich nakopol k výhre nad Fínskom a Nórskom. 

Záver skupiny si však nepostrážili. Neustáli tlak a v poslednom zápase, v ktorom museli vyhrať za tri body, podľahli Veľkej Británii 2:4. 

Hrali však pohľadný ofenzívny hokej. Na turnaji nastrieľali 21 gólov, najviac spomedzi všetkých nepostupujúcich.

Nečakaná prehra po takých skvelých výkonoch a historickej šanci bola facka. Už na prelome augusta a septembra môžu Rakúšania dokázať, že sa z nej poučili.

“Podľa mňa je rakúsky tím v kvalifikácii kvalitnejší ako ten, ktorý hral v Prahe,” myslí si Robanser. “Rakúsko má cieľ aj požadovanú hokejovú úroveň na to, aby sa zvládlo kvalifikovať. Podľa môjho názoru by to nebola senzácia,” dodal. 

Víťazná príprava

Rakúšania sa na Slovákov, Kazachov a Maďarov začali pripravovať takmer dva týždne pred začiatkom kvalifikácie. Ich tréningy sú intenzívne. 

“Za tri dni sme mali štyri tréningy na ľade. Chcem, aby sa nacvičené veci prejavili v prípravných zápasoch. V tých nás čaká hľadanie ideálnych formácií a hráčov do tímu,” povedal o prípravnom kempe tréner Roger Bader.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Chýba im najväčšia hviezda. Rakúšania si po MS veria aj na Slovákov