Takíto famózni neboli Slováci 20 rokov. Cieľ je vyhrať, zhodujú sa pred Amerikou

Momentka zo zápasu Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|31. dec 2023 o 07:55

“My ideme do každého zápasu s tým, aby sme vyhrali. Nepozeráme sa na to, či proti nám stoja Američania, Fíni alebo Lotyši," vraví Štrbák starší.

GÖTEBORG. Skupinová fáza sa vyvíja fantasticky. Reči o jednom z najsilnejších slovenských tímov na MS v hokeji do 20 rokov v dejinách nezostali len v článkoch a vo vyjadreniach. Preniesli sa na ľad. 

Slovenskí hokejisti pred posledným duelom v skupine B okupujú jej prvé miesto. Na celom turnaji majú plný počet bodov len oni a domáci Švédi, suveréni turnaja, ktorí zatiaľ neinkasovali. 

Stoja pred veľkou výzvou. Poslednou úlohou pred play-off je vybojovať si čo najlepšiu pozíciu.

Horší ako druhí neskončia, no stále si môžu a chcú udržať postavenie lídra. Pravidlá sú jednoduché - na silvestrovské poludnie musia zdolať Spojené štáty americké. 

Napodobnia, čo sami nezažili

Keď slovenskí hokejisti naposledy skončili v skupine na MS do 20 rokov druhí, nik zo súčasnej zostavy ešte nebol na svete. 

Bolo to na svetovom šampionáte 2004. Slováci ukončili základnú skupinu výhrou 1:0 nad Švédmi 31. decembra 2003. Najstarší hráč v zostave Viliam Kmec sa narodil o 2 dni, Filip Mešár o 3 dni neskôr. 

Je isté, že tí dvaja so spoluhráčmi tento počin minimálne napodobnia. Skončiť však môžu aj prví - stačí poraziť USA, papierovo najsilnejší tím v skupine.

Celkové víťazstvo v skupine dosiahli slovenskí juniori len dva razy v histórii. V roku 1999, keď si napokon došli po bronz, a v roku 2002, keď následne prekvapivo vypadli so Švajčiarmi vo štvrťfinále.

Podľa expertov sú najsilnejší

Slováci sú momentálne tímom so stopercentnou bilanciou a najlepšou obranou v skupine. Čechov zdolali 6:2, Švajčiarov 3:0 a s Nórmi si poradili 8:4. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Takíto famózni neboli Slováci 20 rokov. Cieľ je vyhrať, zhodujú sa pred Amerikou