Bojujú o NHL. Na farmách hrá 11 Slovákov, viacerých čaká osudová sezóna

Zľava Filip Mešár, Miloš Kelemen a Pavol Regenda.
Zľava Filip Mešár, Miloš Kelemen a Pavol Regenda. (Autor: X / Rocket de Laval, Tucson Roadrunners, San Diego Gulls)
Šimon Čop|28. okt 2024 o 11:30

Počet Slovákov v AHL zostáva stabilný, pripojiť by sa k nim čoskoro mohol Honzek.

NEW YORK. V severoamerickej American Hockey League nastúpilo od úvodu sezóny už desať slovenských hokejistov. Na súpiskách ich je dokopy jedenásť.

Väčšinou ide o mladých hokejistov, ktorí k NHL nemajú ďaleko. V hľadáčiku svojich tímov patria medzi hlavných adeptov na povolanie. Iní sú zas kľúčoví pre budúcnosť týchto klubov.

Platí to napríklad o Daliborovi Dvorskom. Ten je najmladším Slovákom v súťaži, má 19 rokov. Najstarší je 27-ročný Patrik Koch.

Nie je však najskúsenejší. Martin Chromiak má v tejto súťaži za sebou už 135 duelov. Nováčikmi sú spomedzi Slovákov Dvorský, Oliver Okuliar a Samuel Hlavaj.

Prvú úplnú sezónu v lige odohrá aj Filip Mešár, ktorý už v AHL v minulých rokoch odohral niekoľko duelov.

Štyria zo slovenskej enklávy v AHL - Regenda, Kelemen, Kňažko a Koch - si už zahrali aj v NHL.

Kto sú Slováci v AHL a aké majú vyhliadky v sezóne 2024/25?

Patrik Koch 

Spomedzi Slovákov v AHL sa v prebiehajúcej sezóne k NHL najviac priblížil Patrik Koch. 

Dvadsaťsedemročný obranca bol 16. októbra povolaný do prvého tímu Utahu. Nováčikovi NHL na dlhší čas vypadli kľúčoví obrancovia a podľa tréningov sa zdalo, že dostane šancu v ostrom zápase. 

Lenže Kocha po týždni poslali späť do Tucsonu Roadrunners bez toho, aby mu dali čo i len jedinú šancu ukázať sa. V kempe pritom hral výborne a dokázal aj trikrát bodovať v príprave. 

O prípadný štart teda bude znova bojovať v nižšej súťaži. Tam už druhý rok štartuje za to isté mužstvo, hoci jeho klub v NHL zmenil pôsobisko z Tempe na Salt Lake City. V AHL zatiaľ stihol štyri stretnutia bez bodu a so štyrmi trestnými minútami.

Miloš Kelemen 

Jeho spoluhráč a zároveň krajan Miloš Kelemen zažíva v podstate očakávaný štart do nového ročníka. S piatimi bodmi po šiestich stretnutiach je štvrtý najproduktívnejší hráč Tucsonu. Ak si udrží tempo, nové bodové maximum by mu nemalo ujsť. 

Jeho šance na NHL tiež nie sú márne. V zámorí odohral už dve sezóny, pričom v prvej odohral za Arizonu 14 duelov s jedným gólom a v druhej nastúpil do 10 zápasov a zaknihoval asistenciu. 

Napriek tomu sa neočakáva, že si vybojuje stálu pozíciu v A-tíme Utahu. Ten má talentovaný útok a do sezóny vstúpil nad očakávania. 

V AHL bude potrebovať pridať spolu s celým mužstvom. To z úvodných štyroch zápasov získalo len dva body, v nasledujúcich dvoch však vyhralo a nadýchlo sa k lepším výkonom. 

Filip Mešár 

V Lavale Rocket chcel hrať pred rokom aj pred dvomi. Snažil sa presvedčiť, že mu viac pomôže mužský hokej ako juniorka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»AHL»Bojujú o NHL. Na farmách hrá 11 Slovákov, viacerých čaká osudová sezóna