V Miláne už aj s Dvorským. Ako bude vyzerať tím Slovenska na ZOH 2026?

Slovenskí hokejisti na MS 2024.
Slovenskí hokejisti na MS 2024. (Autor: TASR)
Šimon Čop|2. sep 2024 o 16:00

Gro by mohli tvoriť hráči z NHL a AHL, ak sa ich počty radikálne neznížia.

MILÁNO. Slovenskí hokejisti budú súčasťou Zimných olympijských hier 2026. Účasť na turnaji si vybojovali v kvalifikácii.

Pôjde o najlepší hokejový turnaj za dlhé obdobie. Po 12 rokoch by sa naň mali vrátiť hokejisti z NHL, ktorých zámorská liga neuvoľnila v rokoch 2018 ani 2022.

Pre slovenskú reprezentáciu ide o dobrú správu. Bez tejto možnosti by mohla prísť až o polovicu zostavy a kľúčových hokejistov - Slafkovského, Pospíšila, Fehérváryho, Nemca či Černáka.

Tréneri budú chcieť vyskladať najlepší tím, aký sa dá. Oproti roku 2014 bude výrazne obmenený, poslednú zimnú olympiádu s hráčmi z NHL si bude pamätať zrejme iba Tomáš Tatar.

Zostavili sme projekciu, ako by mohla vyzerať slovenská reprezentácia na tomto turnaji. Nechýbajú v nej nové mená. Hráči z KHL v nej nie sú zahrnutí, keďže nie je vylúčené, že liga nebude mať prestávku v kalendári, ak by Rusku nebolo umožnené na tomto turnaji štartovať.

Druhý útok z posledných MS

Zimná olympiáda v roku 2026 môže priniesť vskutku výnimočnú situáciu - debutanta na pozícii prvého centra. 

Dobrú šancu na dôležitú úlohu v mužstve totiž bude mať Dalibor Dvorský. Je zvláštne, že doposiaľ nedostal šancu ani jeden duel za seniorov, keďže patrí k najväčším slovenským talentom a draftovaný bol už pred rokom v najlepšej desiatke. Do olympiády by mal stihnúť minimálne zopár zápasov v NHL. 

V prvej lajne bude spolu s najväčšou slovenskou hviezdou. Pozíciu Juraja Slafkovského v elitnom útoku by ohrozilo zrejme iba zranenie. 

Vo februári 2026 však budú mať stále len 20 (Dvorský) a 21 (Slafkovský) rokov. Hoci už v tom čase budú patriť k najlepším a Dvorský možno bude jediný slovenský center v NHL, potrebujú skúsenosti, ktoré bezpochyby má Tomáš Tatar.

Druhá formácia v projekcii je zložená na základe pozitívnych skúseností s ňou. Keď boli na MS 2024 na ľade Martin Pospíšil, Pavol Regenda a Miloš Kelemen, robili v súperových obranách vietor. Na hokejistov z NHL by ich dôraz opäť mohol platiť. 

Hoci sa Peter Cehlárik nezúčastnil na olympijskej kvalifikácii, ak jeho výkonnosť vo švédskej SHL neklesne a ukáže sa v pozitívnom svetle na najbližšom svetovom šampionáte, v nominácii na ZOH by ho už tréneri nemuseli vynechať. Jeho stálou dvojičkou je Marek Hrivík a spoločne by si mohli zahrať znova aj na zimnej olympiáde. 

Predpokladaná zostava Slovenska na ZOH 2026

Slafkovský - Dvorský - Tatar
Regenda - Pospíšil - Kelemen
Cehlárik - Hrivík - Lantoši
Okuliar - Sukeľ - Sýkora
(Hudáček, Jedlička)

Fehérváry - Černák
Koch - Nemec
Ivan - Čerešňák
Kňažko

Hlavaj
Škorvánek
(Gajan)

Otázka je, kto sa k nim zaradí na pozíciu pravého krídla. Ak bude ich úloha pridať sa gólovo k prvým dvom lajnám v rámci tzv. “secondary scoring”, mohol by tým hráčom byť Róbert Lantoši, zvlášť v prípade, že bude aj naďalej dominantným hráčom v Česku. 

Štvrtá formácia zas bude mať za úlohu bojovať a brániť, ak to bude nutné. Najotáznejším postom v projekcii je pritom center, na ktorého sa tlačí niekoľko adeptov, no vzhľadom na nedávne nominácie by sa tu mohol dostať kapitán Litvínova Matúš Sukeľ. Bez šance nie sú ani Čacho, Roman či Myklucha.

Pri Oliverovi Okuliarovi bude záležať na tom, či a ako sa uchytí v zámorí. Najistejšie miesto v zostave má z tejto predpokladanej štvrtej formácie Adam Sýkora

Ako náhradníci by pozvánky mohli dostať Maroš Jedlička, ktorý sa vracia k hokeju po dlhej maródke, a tretí najlepší slovenský hokejista za posledný rok Libor Hudáček, hoci bude mať v tom čase už 35 rokov.

Juraj Slafkovský s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom po zisku bronzu na ZOH 2022.
Juraj Slafkovský s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom po zisku bronzu na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

Silní v defenzíve

Prvá obranná dvojica Slovákov by mohla patriť z defenzívnej stránky k najkvalitnejším na celom turnaji. Martin Fehérváry i Erik Černák totiž pravidelne nastupujú proti najnebezpečnejším hráčom NHL. 

Najväčšou hviezdou obrany by sa však do roku 2026 mohol stať Šimon Nemec. Ten by mohol využiť svoj vynikajúci prehľad a podporovať útok, ak by mal vzadu istotu v podobe Patrika Kocha

Do tretej formácie sa zmestí dvojica z českej extraligy, konkrétne Peter Čerešňák a Michal Ivan, ktorí patria k pravidelne reprezentujúcim hráčom. 

Pozíciu siedmeho beka dostal v projekcii Samuel Kňažko. Ak by však tréneri chceli hrať so štyrmi obrannými pármi, čo pri týchto menách nemusí byť samozrejmosť, miesto v zostave by mohol dostať aj talentovaný Luka Radivojevič.

Hlavaj sa osvedčil

Brankársky post prešiel v ostatných rokoch obmenou. Zdá sa však, že sa zastabilizoval príchodom dvojice Hlavaj- Škorvánek. 

Tá by napokon mohla nastúpiť aj na zimnej olympiáde. Samuel Hlavaj sa totiž ukázal ako spoľahlivá jednotka v krátkodobých turnajoch. 

Stanislav Škorvánek sa posunie na nový level. Ak si zvládne vychytať post jednotky v českej Tipsport extralige, dvere na olympiádu sa mu zrejme nezavrú. 

Na pozíciu trojky je hneď niekoľko adeptov. Ak sa však bude Adam Gajan naďalej profilovať ako jeden zo svetových talentov, zvlášť po odchode do NCAA, ktorá je de facto takmer seniorskou súťažou, mohol by prísť práve on naberať cenné skúsenosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V Miláne už aj s Dvorským. Ako bude vyzerať tím Slovenska na ZOH 2026?