McDavid, Makar či Vasilevskij. Toto je 50 najlepších hokejistov roka 2021

Hráči Edmontonu Connor McDavid (97) a Leon Draisaitl (29).
Hráči Edmontonu Connor McDavid (97) a Leon Draisaitl (29). (Autor: TASR/AP)

Redaktori Oh my Hockey vydali rebríček najlepších hokejistov uplynulého roka.

NEW YORK. NHL zažila ďalší rok plný krásnych momentov, zvratov, akcií, gólov, zákrokov. Kým niektorí hráči zažiarili, iní pohoreli.

Redaktori blogu Oh my Hockey - Šimon Čop, Samuel Grega, Samuel Tirpák a Daniel Vágner - sa pokúsili utvoriť rebríček päťdesiatich najlepších hokejistov roka 2021.

Rozhodli sa rozdeliť to na tri osobitné kategórie - najprv vybrali piatich najlepších brankárov, potom pätnástich obrancov a na záver tridsiatich útočníkov.

Každý si najprv spísal vlastné rebríčky, z ktorých potom sčítaním bodov vznikli spoločné. Presne tie vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Brankári

5. Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

Brankár Winnipegu Jets by bol v roku 2020 zrejme vyššie. V roku 2021 jeho výkony stačili na piate miesto v hlasovaní redaktorov Oh my Hockey.

Stále patrí k najlepším brankárom súčasnosti a keby šli hráči NHL na olympiádu, patril by medzi najväčších adeptov na post jednotky amerického mužstva.

Hellebuyck bol za posledný rok medzi brankármi s aspoň 40 odchytanými duelmi dvanásty v percentuálnej úspešnosti (91,6 %). Pre svoj tím je ale základným kameňom úspechu.

V ročníku 2019/20 dostal Vezina Trophy pre najlepšieho brankára sezóny.


4. Marc-André Fleury (Vegas Golden Knights / Chicago Blackhawks)

Víťaz poslednej Vezinovej trofeje je v rebríčku Oh my Hockey za rok 2021 štvrtý. Vlaňajšiu sezónu odchytal vynikajúco, hoci cenu pre najlepšieho brankára získal trochu aj za zásluhy.

V tomto ročníku chytá za Chicago. Legendárny brankár ako tretí v histórii pokoril métu 500 vychytaných výhier, dokázal to dokonca za menej zápasov ako Martin Brodeur a Patrick Roy.

Fleury patrí k brankárom, ktorí postupne dozreli. Medzi špičku patrí stabilne dlhé roky, no zaslúžené uznanie dostal až na sklonku kariéry, ktorej koniec sa pomaly, ale isto blíži.

3. Juuse Saros (Nashville Predators)

Najnižší brankár súčasnej NHL je podceňovaný a nehovorí sa o ňom toľko, ako by sa malo. Preto nebudeme prekvapení, ak jeho tretie miesto medzi najlepšími brankármi uplynulého roku niekoho zaskočí.

Saros sa však potichu zmenil na elitného brankára a spoľahlivo prebral rolu brankárskej jednotky Nashvillu Predators po Pekkovi Rinnem.

V roku 2021 odchytal 61 stretnutí s 92,5-percentnou úspešnosťou zákrokov. V tejto štatistike bol medzi brankármi, ktorí odchytali aspoň 40 zápasov, tretí.


2. Jack Campbell (Toronto Maple Leafs)

Je až šokujúce, že napriek obdivuhodným sezónam a tímu, v ktorom pôsobí, uniká Jack Campbell veľkému svetlu reflektorov. O brankárovi Toronta by sa konečne malo začať hovoriť ako o nepopierateľnej jednotke.

Rok zakončuje s famóznou 93-percentnou úspešnosťou zákrokov. Maple Leafs držal na svojich pleciach, hoci bol až nezdravo podceňovaný, keď bol dvojkou Frederika Andersena.

Svoje schopnosti definitívne potvrdil v sezóne 2021/22. Petr Mrázek je zranený, no Leafs tým vôbec netrpia. Campbell opäť patrí medzi najspoľahlivejších brankárov NHL.


1. Andrej Vasilevskij (Tampa Bay Lightning)

Vychytať Stanley Cup je pozoruhodné, ale dokázať to dva razy po sebe je v dnešnej NHL takmer nemožné. Ruská brankárska škola momentálne vládne hokejovému svetu – a toto je jej vodca.

Andrej Vasilevskij je skrátka najlepším brankárom súčasnosti. Tampa Bay nemá vždy dobrý deň, sú zápasy, v ktorých sú ich súperi lepší, no Vasilevskij len málokedy ukáže zlyhanie.

Ruský brankár je konzistentný a pokojný. V play-off to nebolo len o dych berúcej ofenzíve. Veľký podiel na úspechu mal tento muž.

Svedčí o tom hlavne Conn Smythe Trophy, ocenenie pre najužitočnejšieho hráča bojov o Stanleyho pohár.

Andrej Vasilevskij v drese Tampa Bay Lightning.
Andrej Vasilevskij v drese Tampa Bay Lightning. (Autor: TARS/AP)

Najlepší brankári roka 2021 podľa Oh my Hockey

1. Andrej Vasilevskij (Tampa Bay Lightning)

2. Jack Campbell (Toronto Maple Leafs)

3. Juuse Saros (Nashville Predators)

4. Marc-André Fleury (Vegas Golden Knights / Chicago Blackhawks)

5. Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

Tesne sa nezmestili: Semjon Varlamov, Alex Nedeljkovic


Obrancovia

15. Alex Pietrangelo (Vegas Golden Knights)

Jeden z troch hráčov, ktorí mali istú miestenku v kanadskom národnom olympijskom tíme. Tridsaťjedenročný veterán prišiel do Vegas ako špičkový obranca a svoj status potvrdzuje.

Bývalý kapitán St. Louis Blues patrí k najlepšie plateným zadákom v lige. Rovnako aj k najlepším celkovo.

V tomto rebríčku by bol vyššie nebyť pomalého štartu do sezóny 2021/22. Skúsený bek neprežil vydarené obdobie, pokročilé štatistiky ho radili k podpriemeru, no zdá sa, že to už je za ním.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»McDavid, Makar či Vasilevskij. Toto je 50 najlepších hokejistov roka 2021