NHL ruší ďalšie zápasy. Hráči na olympiádu zrejme nepôjdu

Na snímke vľavo Jaroslav Halák, uprostred Milan Jurčina (Slovensko) a vpravo Sidney Crosby (Kanada) počas semifinálového zápasu medzi Slovenskom a Kanadou na XXI. zimnej olympiáde 26. februára 2010 vo Vancouveri.
Na snímke vľavo Jaroslav Halák, uprostred Milan Jurčina (Slovensko) a vpravo Sidney Crosby (Kanada) počas semifinálového zápasu medzi Slovenskom a Kanadou na XXI. zimnej olympiáde 26. februára 2010 vo Vancouveri. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|20. dec 2021 o 06:50 (aktualizované 20. dec 2021 o 09:28)

Čaká sa už len na oficiálne potvrdenie.

NEW YORK. Všetky tímové aktivity do Vianoc prerušia ďalšie tri kluby NHL - Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens a Detroit Red Wings.

Národná hokejová liga zároveň preložila zostávajúce zápasy medzi kanadskými a americkými mužstvami, ktoré sa mali odohrať do Vianoc. Ide o nasledovné duely:

20. december:
NY Islanders - Montreal
Edmonton - Anaheim

21. december:
Ottawa - St. Louis
San Jose - Vancouver

22. december:
NY Rangers - Montreal
Dallas - Winnipeg
Los Angeles - Edmonton

23. december:
Toronto - St. Louis
Ottawa - Carolina
New Jersey - Montreal
Vancouver - Anaheim
San Jose - Edmonton

Olympiáda? Zatiaľ nič oficiálne

NHL a NHLPA sa zaviazali diskutovať v budúcich dňoch o možnostiach účasti hráčov na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Prepuknutie covidu v tímoch si vybralo veľmi zlé načasovanie.

Oficiálny termín, do ktorého musí liga definitívne oznámiť, či jej hráči budú participovať na turnaji, je 10. január. Rozhodnutie podľa oficiálneho vyhlásenia padne už v najbližších dňoch.

Negatívne vyhliadky neprichádzajú len z NHL, ale i z reprezentácií samotných.

Komentátor Robert Záruba na Twitteri napísal: "Kouč národného tímu Filip Pešán dnes uviedol, že generálny manažér českej reprezentácie Petr Nedvěd pravdepodobne ukončí svoju cestu po NHL. V úvahách je cesta po Európe."

Na Vianoce sa zoznam odložených zápasov NHL rozšíri už na zhruba štyridsať. Keďže nikto nevie, koľko ďalších duelov postihne rovnaký osud, účasť NHL na olympiáde začína byť krajne nepravdepodobná.

Hokejisti, na ktorých primárne stojí posledné rozhodnutie, sa obávajú podmienok karantény v Číne. Odtiaľ zatiaľ prichádzajú nejasné informácie, čo už kritizoval aj zástupca komisionára NHL Bill Daly.

Hráči majú obavy

Kým v rokovaniach o kolektívnej zmluve boli hráči pevne rozhodnutí ísť, pandémia kazí ich plány a mení presvedčenie.

Pri otázkach novinárov o účasti vyzerali pochybovačne.

"Veľmi chcem ísť na olympiádu," hovorí Connor McDavid, ktorý Kanadu na najväčšom hokejovom turnaji zatiaľ nereprezentoval. "Zároveň si však chcem byť istý, že je každý v bezpečí. Hovorím o všetkých športovcoch, nie len o hokejistoch."

Nielen McDavid, ale i Alex Pietrangelo bol zaradený do trojice hráčov s istou nomináciou do olympijského tímu Kanady.

"Mám štyri deti vo veku do tri a pol roka," hovorí obranca. "Byť tam zatvorený na päť týždňov je veľmi dlhý čas v odlúčení od mojej rodiny."

Hráči NHL sa olympijských hier naposledy zúčastnili v roku 2014 v ruskom Soči. Pred štyrmi rokmi ich nepustilo vedenie súťaže, tentoraz ich zrejme zastaví pandémia koronavírusu.

Vraj je rozhodnuté

Zo slov popredných zámorských hokejových insiderov je cítiť presvedčenie, že bude účasť najlepších na turnaji zrušená. To vo všeobecnosti znamená len minimálnu šancu, že by nemali pravdu.

Podľa Elliottea Friedmanna nie je otázkou to, či hráči pôjdu na olympiádu, ale to, kedy bude zverejnené, že nejdú.

"Bohužiaľ, zdá sa, že olympiáda bez hráčov NHL bude realitou," napísal na Twitteri, "hoci oficiálne sa to dozvieme až o pár dní."

Svoj pohľad priniesol aj komentátor Pierre LeBrun.

"Nič zatiaľ nie je oficiálne, ale cítim, že hráči NHL na olympiádu nepôjdu. Ak sa pozrieme na všetky odložené zápasy, nikoho by to neprekvapilo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL ruší ďalšie zápasy. Hráči na olympiádu zrejme nepôjdu