Odkaz pre hokejovú dvadsiatku? Užívajte si to ako kedysi my a nešpekulujte

Samuel Honzek sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Samuel Honzek sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Andreas Robanser/Puckfans)
Boris Vanya|28. dec 2023 o 18:00

Michal Hudec získal na MS juniorov 1999 pamätný bronz.

BRATISLAVA. Taký skvelý vstup do šampionátu mali slovenskí hokejoví juniori naposledy pred 22 rokmi.

V Pardubiciach vtedy zdolali Bielorusko 7:1 a potom aj domáce Česko 1:0 najmä vďaka výbornému výkonu brankára Petra Budaja.

Turnaj sa však skončil pre nich nešťastne. Hoci bez prehry vyhrali skupinu, vo štvrťfinále ich vyradili po nájazdoch Švajčiari a napokon obsadili až 8. miesto.

Na majstrovstvách sveta 2024 v Göteborgu Slováci zdolali Česko 6:2 a Švajčiarsko 3:0.

Postup do štvrťfinále majú prakticky vo vrecku a môžu sa chystať na ďalších dvoch súperov v skupine - Nórov (v piatok) a Američanov (v nedeľu).

Lídrov je viac

„Funguje útok, aj obrana. V prvom zápase sme strelili veľa gólov, v druhom žiadny nedostali a mužstvo má veľkú oporu v Adamovi Gajanovi, tak ako minulý rok,“ hodnotí úvod turnaja Michal Hudec, bývalý útočník, ktorý počas šampionátu pôsobí ako expert televízie JOJ Šport.

Práve výkony brankára Gajana najviac rezonujú po dvoch zápasoch. Popradský rodák má úspešnosť zákrokov takmer 97 percent.

„Brankár predstavuje 80 a viac percent úspechu. Pre hráčov je určite jednoduchšie hrať s vedomím, že ak urobia chybu - čo sa v tejto vekovej kategórii stáva - môžu sa spoľahnúť na výborného brankára.

Okrem neho individuálne zatiaľ nikto nevyčnieva, čo vnímam skôr ako výhodu, pretože v tíme je viacero hráčov schopných zabrať v kľúčových momentoch, nielen dvaja-traja.

Pred turnajom sa veľa skloňovalo meno Dalibora Dvorského ako potenciálneho streleckého lídra, ale on sa pomalšie rozbiehal aj na šampionáte osemnástok,“ dodal Hudec.

Nekalkulovať, veriť si

Najmladším hráčom výberu Ivana Feneša 16-ročný Luka Radivojevič, syn bývalého úspešného reprezentanta Branka Radivojeviča.

Michal Hudec.
Michal Hudec. (Autor: Tlačová agentúra SR)

„Výhoda je, že mužstvo je skúsené a on do neho rýchlo zapadol, starší spoluhráči si ho vzali pod ochranné krídla. To mu pomohlo. Zažil som to, keď hral s nami 16-ročný Marián Gáborík a rozhodoval zápasy. Luka má oproti starším hráčom možno ešte malý hendikep v postave, ale kompenzuje to technikou a dobrou streľbou,“ vysvetľuje Hudec.

Dve víťazstvá v úvode už u niektorých fanúšikov rozprúdili debaty o štvrťfinále a potenciálnom súperovi v ňom. „Tomu by som sa absolútne vyhol,“ reaguje Hudec.

„Teraz je dôležité zachovať si víťaznú mentalitu a v žiadnom prípade nezvoľniť, nešpekulovať a nekalkulovať. Nóri prehrali vysoko s Čechmi, ale proti Slovákom môžu odohrať celkom iný zápas. Treba si zachovať identitu, veriť si, naďalej vyhrávať a keď príde kľúčový zápas, dokážu zdolať kohokoľvek.“

Pred 25 rokmi získali bronz

Pred 25 rokmi bol Michal Hudec súčasťou tímu, ktorý na MS 20 v kanadskom Winnipegu získal bronz. Bola to historicky prvá veľká medaila pre slovenský hokej.

Bronzoví slovenskí juniori po návrate z MS 1999 vo Winnipegu.
Bronzoví slovenskí juniori po návrate z MS 1999 vo Winnipegu. (Autor: TASR)

„Bol som vtedy prvýkrát v zámorí. V prvom zápase sme zdolali Čechov, čo sme nečakali. Potom prišla bezgólová remíza s Kanadou, čo bol pre domácich šok, víťazstvo nad Fínmi aj Američanmi,“ spomína.

Zverenci trénera Jána Filca senzačne vyhrali základnú skupinu. V semifinále síce tesne podľahli Rusom, ale v súboji o bronz zdolali Švédov.

„Môj odkaz do Göteborgu znie, nech si to chalani užijú tak, ako sme si to užívali aj my, a nech sa im podarí aspoň taký výsledok ako nám.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Odkaz pre hokejovú dvadsiatku? Užívajte si to ako kedysi my a nešpekulujte