Vyrastie Slovensku nový Seider? Štrbák pôjde v otcových šľapajach až o niekoľko rokov

Maxima Štrbáka si vybral tím Buffalo Sabres v drafte NHL 2023 z 45. miesta.
Maxima Štrbáka si vybral tím Buffalo Sabres v drafte NHL 2023 z 45. miesta. (Autor: twitter.com/JoeYerdon)
Šimon Čop|21. sep 2023 o 16:00

Nezúčastní sa na prípravnom kempe Buffala Sabres.

BUFFALO. Vlani sa Slovensko dočkalo najvyššie draftovaného obrancu už na druhej priečke. V roku 2023 bolo potrebné čakať do druhého kola.

Tam bol podľa očakávaní zvolený Maxim Štrbák. Išiel ako 45. v poradí – zrejme o trochu neskôr, než by sa podľa konsenzu očakávalo.

Dnes už patrí Buffalu. V klube veria, že jedného dňa bude stabilnou súčasťou defenzívy, ktorú vedú niekdajšie jednotky draftu – Rasmus Dahlin a Owen Power.

Do NHL však Štrbáka povedie dlhá cesta. Nie je superhviezdnym prospektom a nebude sa o ňom hovoriť a písať často. Lenže trpezlivosť a líderské schopnosti, ktoré z neho vyžarujú, sa raz môžu stať kľúčom k účasti v najlepšej lige sveta.

V tej si nachvíľu zahral jeho otec Martin. Držiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta odohral 49 stretnutí v dresoch Los Angeles a Pittsburghu.

Jeho rady si vždy berie k srdcu, no netají sa cieľom ho raz, minimálne v počte zápasov v NHL, prekonať. „Mojim cieľom je dostať sa do NHL, ale to ešte bude dlhá cesta. Ak sa to niekedy v budúcnosti stane, myslím, že ho potom môžem aj podpichovať,“ usmieva sa.

Vzorom je Seider

Šanca aj priestor rásť sú pri Štrbákovi veľké. Potvrdila to už sezóna 2022/23, keď zmenil štýl svojej hry.

„Maxim Štrbák je prototypom toho, čo vývoj dokáže s hráčom urobiť v priebehu krátkeho obdobia. Zmenil sa z ofenzívneho beka na viac defenzívne ladeného two-way obrancu v rámci jediného roka a pol a neprestáva sa zlepšovať,“ napísal o ňom skaut Samuel Tirpák v draftovej e-knihe.

Štrbák sa ešte ako 16-ročný prejavoval skôr ofenzívnym talentom. To, že sa za rok v USHL stal defenzívne zodpovedným bekom, ukazuje dve veci.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Prečo je Štrbákovým vzorom Seider?
  • Ako obstál v konkurencii spoluhráčov v prvom roku v zámori?
  • Prečo sa rozhodol pre univerzitu v Michigane?
  • Do akej roly s ním počítajú v budúcnosti v Buffale?

Jednak je ochotný učiť sa. Po ďalšie, k ofenzívnemu základu pridal bránenie, ktoré sa u obrancov prirodzene vyvíja o niečo neskôr. Znalosti v obidvoch smeroch sú preňho veľmi platné, pretože two-way obrancovia sú v dnešnej dobe žiadaní. Štrbák je navyše pravák, čo môže byť jeho ďalšou výhodou oproti konkurencii.

Napriek tomu sa však nevyhol kritike. Podľa sprievodcu draftom NHL Draft Black Book od webu Hockey Prospect je veľmi nekonzistentný: „Občas je agresívny, občas nie. Niekedy je dobre postavený, inokedy nie. Je až bizarné, že takto dokázal v pohode odohrať celú sezónu.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vyrastie Slovensku nový Seider? Štrbák pôjde v otcových šľapajach až o niekoľko rokov