Stále sa váľa a simuluje, kritizuje súper Daňa. Ten verí v úspech aj v sparťanskom pekle

Slovenský hokejista Marko Daňo.
Slovenský hokejista Marko Daňo. (Autor: HC Oceláři Třinec/ X)
Miroslav Kováčik|9. apr 2024 o 12:40

Marko Daňo sa proti Sparte zaskvel hetrikom Gordieho Howea.

BRATISLAVA. Bolo to krátko po vzniku samostatnej Českej republiky, keď si najvyššiu hokejovú súťaž podmanili hráči Vsetína.

V rokoch 1995 až 1999 získala partia okolo dnes už zosnulého brankára Romana Čechmánka päť majstrovských titulov a v play-off vyhrala 17 sérii po sebe. 

Trvalo vyše dvadsať rokov, kým sa v Česku našiel tím, ktorý by dominoval podobným spôsobom. Třinec sa z Masarykovho pohára tešil štyrikrát po sebe a aj vďaka početnej enkláve Slovákov útočí na rekordy Vsetína.

Ak ho však chce ziskom piateho titulu bez prerušenia vyrovnať, bude musieť predviesť niečo, čo sa v histórii českej extraligy ešte nestalo. 

Ešte žiadnemu tímu sa nepodarilo otočiť sériu, v ktorej prehral prvé tri zápasy.

"Tak ďaleko sa nepozeráme. Vieme, že zo stavu 0:3 ešte sériu nikto neotočil, preto ideme od zápasu k zápasu," povedal Andrej Nestrašil pre klubový web.

V sérii s pražskou Spartou už Třinec spravil prvý krok na ceste za historickým obratom, keď v nedeľu vyhral na domácom ľade 4:1.

Hetrik Gordieho Howea

Hrdinom bol Marko Daňo, ktorý ukončil svoje strelecké suchoty. Kým v prvých desiatich zápasoch play-off strelil slovenský útočník jediný gól, v nedeľu zaťažil konto súpera dvoma zásahmi, vrátane víťazného.

Dokonca zaznamenal tzv. hetrik Gordieho Howea, keďže okrem gólu si pripísal aj asistenciu a tiež sa zapojil do bitky v závere duelu. 

"Je asi môj prvý takýto hetrik v kariére. Radšej som však za to, že sme získali bod a vrátime sa ešte do Prahy," povedal v rozhovore pre české médiá.

VIDEO: Marko Daňo zaznamenal proti Sparte hetrik Gordieho Howea

Viac ako o jeho góloch sa hovorilo práve o šarvátke s Filipom Chlapíkom. 

"Sú veci, ktoré k hokeju nepatria. Stále sa váľa a simuluje, to sa mi nepáči. Zase sa tam váľal, tak sme sa chytili a dostal," povedal Chlapík.

Daňo sa s lídrom Sparty pozná už dlhší čas. Hrávali proti sebe aj v zámorskej AHL, no vtedy pästnú výmenu názorov medzi sebou nemali.

"Neviem, čo k tomu dodať. Je v tom možno nejaká história medzi nami, či už z tejto ligy alebo zo zámoria. Slováci a Česi, ktorí sme proti sebe hrali v AHL, sme mali väčšinou dobré vzťahy. S ním sme si však nesadli," priznal Daňo. 

"Chytil ma za prilbu. Snažil som sa si ju zložiť, aby som videl, pretože bola nejako prekrížená cez moju tvár. Keď som si ju konečne dal dolu, zakopol som o niekoho za mnou, spadli sme na ľad a bolo po bitke," dodal.

Řepík po svojom zákroku ušiel

Fakt však je, že Daňo nemal v pláne sa s Chlapíkom biť. Chcel sa zastať svojho spoluhráča a zároveň krajana Patrika Hrehorčáka.

Ten asistoval pri štvrtom góle, no tesne predtým bol obeťou nevyberaného zákroku Michala Řepíka. Sparťanský kapitán sekol Hrehorčáka do oblasti rebier a následne sa podľa reakcii hráčov zachoval zbabelo. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Stále sa váľa a simuluje, kritizuje súper Daňa. Ten verí v úspech aj v sparťanskom pekle