Ak chcú odísť, musia platiť. Vojna je v KHL tabu, Rusi o nej nehovoria

V KHL v minulosti účinkoval aj ukrajinský Donbass Doneck. Po začiatku konfliktu na východe Ukrajiny zo súťaže odstúpil.
V KHL v minulosti účinkoval aj ukrajinský Donbass Doneck. Po začiatku konfliktu na východe Ukrajiny zo súťaže odstúpil. (Autor: TASR - Michal Svítok)
Jakub Bobovič|10. mar 2022 o 16:30

Nie všetci legionári opustili KHL. Dôvodov je viac.

MOSKVA, BRATISLAVA. Len zopár dní po invázii Ruska na Ukrajinu rozohrali v ruskej KHL play off. V tieni vojny, o ktorej sa však v Rusku nahlas nehovorí, si v osemfinále zabezpečili postup Traktor Čeljabinsk, Metalurg Magnitogorsk, CSKA Moskva, SKA Petrohrad a Spartak Moskva.

O postupe Spartaka rozhodla kontumácia. Fínsky Jokerit Helsinki totiž na protest proti invázii zo súťaže odstúpil. Osmičku štvrťfinalistov ďalej doplnia lepší z dvojíc Ufa - Novosibirsk, Kazaň - Omsk a Dinamo Moskva - Čerepovec.

V zahraničí viac než samotné play off rezonuje odliv legionárov z nadnárodnej hokejovej súťaže, hoci v Rusku si - aspoň navonok - z toho ťažkú hlavu nerobia. Napríklad na oficiálnom webe KHL to nie je téma dňa. Je to pochopiteľné, pokazilo by to imidž súťaže.

„Nie je tajomstvo, že sme legionárov posledných desať rokov kŕmili až príliš dobre. Podľa mňa je potrebné urobiť závery a začať sa viac zaoberať ruskou mládežou," povedal na margo odlivu zahraničných hráčov z Kontinentálnej hokejovej ligy známy búrlivák a naposledy tréner Soči Andrej Nazarov.

Švédi sa z CSKA vykúpili

Pred začiatkom pútala azda najviac pozornosti séria medzi CSKA Moskva a Lokomotivom Jaroslavľ. Armádny klub si so súperom poradil na prekvapenie až príliš hladko.

Zvíťazil 4:0 na zápasy a to aj napriek tomu, že sa mužstvo po druhom stretnutí muselo zaobísť bez dvojice švédskych opôr.

V klube sa vzhľadom na udalosti posledných týždňov rozhodli skončiť útočníci Lucas Wallmark - najproduktívnejší Švéd na olympiáde v Pekingu - a aj Joakim Nordström, ktorý si podobne ako Wallmark obliekol dres Švédska na tohtoročnej olympiáde.

Centrálny športový klub armády, ako znie doslovný preklad CSKA, ktorý má vo svojom logu päťcípu červenú hviezdu, symbol komunizmu, komentoval odchod dvojice švédskych hokejistov stroho. O dôvodoch ukončenia kontraktu nepadla ani zmienka.

"Lucas Wallmark a Joakim Nordström končia v CSKA. Hokejisti ukončili kontrakt na základe vlastnej iniciatívy a vyplatia klubu kompenzáciu v súlade s predpismi," napísal klub v správe na svojom oficiálnom webe, kde zároveň informoval o tom, že v rámci KHL bude práva na dvojicu Švédov vlastniť do konca kalendárneho roku.

V mužstve CSKA, ktoré sa vo štvrťfinále play off stretne s lepším z dvojice Dinamo Moskva - Čerepovec, ostali nateraz štyria legionári - jeden brankár a traja obrancovia, medzi ktorými je aj najlepšie platený hráč súťaže - kanadský obranca s kazašským pasom Darren Ditz.

Aj on však v posledných dvoch stretnutiach v zostave armádneho klubu chýbal. Tréner "červenej armády" Fjodorov v rozhovore pre klubový web povedal, že z dôvodu zranenia vrchnej časti tela, zároveň však dodal, že by mal nastúpiť vo štvrtom stretnutí série proti Lokomotivu, čo sa nestalo.

To, či naozaj išlo o zranenie alebo Ditz v CSKA skončí, ukážu najbližšie dni.

Dinamo a Severstal bez strát

Potencionálnym súperom CSKA vo štvrťfinále play off sú hokejisti jeho mestského rivala, Dinama Moskva. To má na súpiske šesť legionárov, ak rátame aj bieloruského brankára Kulbakova. Okrem neho si dres Dinama obliekajú ešte dvaja Kanaďania a traja Švédi.

Klub zatiaľ prostredníctvom svojich oficiálnych kanálov neinformoval o ukončení zmluvy ani s jedným zahraničným hráčom, ale absencia kanadského útočníka Roba Klinkhammer v posledných dvoch stretnutiach dáva čo to tušiť. Hráč nefiguruje na klubovej stránke ani medzi zranenými.

Súperom Dinama v osemfinále, ktorého stav je aktuálne 2:2 na zápasy, je Čerepovec so Slovákom Adamom Liškom.

Klubu sponzorovaného oceliarskym gigantom Severstal sa zatiaľ odchody legionárov nedotkli. Slovák Liška, Švédi Stenqvist, Press alebo Fín Nättinen patria k najviac vyťažovaným hráčom na ľade.

K odchodu vraj nemajú dôvod

Ruské média a tiež predstavitelia klubov počnúc trénermi sa snažia odchod legionárov z Ruska bagatelizovať.

Vraj zarábali veľa, nemali dôvod odísť a ak tak urobili, bolo to pod tlakom verejnosti v ich domovskej krajine. Špecializovaný športový portál championat.com sa v komentári k odchodu legionárov vyjadril, že hoci ich je možné z jednej strany chápať, z tej druhej, na odchod nemali dôvod.

"Pod palácmi nestoja tanky, na uliciach miest nestoja barikády. Lietadlá v krajine pravidelne premávajú," napísal championat.com.

Fakt, že v uliciach susednej krajiny, ktorú Rusko vojensky napadlo, denne zomierajú po streľbe z ruských zbraní nevinní ľudia, autor nespomenul. Aj keby chcel, riskoval by trestné stíhanie.

Ruský Kmotrík? Petrohrad vedie syn miliardára

Medzi jedného z najväčších favoritov na zisk Gagarinovho pohára patria v tejto sezóne aj hokejisti SKA Petrohrad. Ak hovoríme o petrohradskom klube, podobne ako v prípadne CSKA Moskva, aj SKA je armádny klub.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Ak chcú odísť, musia platiť. Vojna je v KHL tabu, Rusi o nej nehovoria