Za rasizmus si odpykal už 28 zápasov. AHL rozhodla o ďalšom osude Čecha

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|31. mar 2022 o 06:58

Kryštof Hrabík sa stal neslávne známy pre rasistický incident.

SAN JOSE. Český útočník Kryštof Hrabík bol v januári 2022 potrestaný tridsaťzápasovým dištancom za rasistické gestá voči Bokovi Imamovi. Tie sa odohrali priamo na ľade počas zápasu v AHL.

Hrabík sa počas stretnutia jeho San Jose Barracuda proti Tucson Roadrunners dostal do stretu s protihráčom Bokom Imamom. Rodák z Montrealu má oboch rodičov pôvodom z Konžskej demokratickej republiky.

Hrabík urobil na súpera čiernej pleti gesto opice. Po preskúmaní situácie dostal od vedenia American Hockey League exemplárny trest na tridsať zápasov.

„AHL stojí za Bokom,“ uviedol komisár AHL Scott Howson. „Je nespravodlivé, aby ktorýkoľvek hráč bol vystavený komentárom alebo gestám vzhľadom na svoju rasu. Každý by mal byť posudzovaný len na základe jeho hokejových schopností, ako spoluhráč v šatni a ako člen hokejovej komunity.“

Hrabík si odpykal už 28 z 30 zápasov. Počas posledného obdobia musel navštevovať poradenstvo a vzdelávací program. Na jeho výsledky dohliadala samotná súťaž.

Výkonný riaditeľ AHL Scott Howson vyhodnotil, že sa Hrabík môže vrátiť k tímu a začať trénovať. Novinár Curtis Pashelka ale informuje, že sa naďalej bude pripravovať sám a zaradia ho do ešte nižšej ECHL.

Dvadsaťdvaročný pražský rodák odohral v ročníku 2021/22 v AHL 21 duelov, strelil dva góly a pridal tri asistencie.

Vedenie AHL vydalo k správe o návrate Hrabíka nasledujúce vyhlásenie: "Americká hokejová liga je naďalej odhodlaná budovať kultúru, ktorá je bezpečná, slobodná, voľná od zneužívania, obťažovania a všetkých foriem neetického správania."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Za rasizmus si odpykal už 28 zápasov. AHL rozhodla o ďalšom osude Čecha