Slafkovský chce Nemca zrolovať. Slovenské hviezdičky sa po prvý raz stretnú v NHL

Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Filip Mešár po prvom kole Draftu NHL 2022.
Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Filip Mešár po prvom kole Draftu NHL 2022. (Zdroj: Twitter: @jurislaff, Autor: Twitter Juraj Slafkovsky)
Šimon Čop|17. jan 2024 o 13:05

Dlho ťahali za jeden povraz, teraz ich čaká prvá konfrontácia.

NEWARK. Hokejisti New Jersey Devils nastúpia v noci zo stredy na štvrtok na domácom ľade proti Montrealu Canadiens.

Zo strany slovenských fanúšikov pôjde bezpochyby o jeden z najsledovanejších duelov sezóny. Bude to vôbec prvé stretnutie Juraja Slafkovského a Šimona Nemca.

Nielenže pôjde o ich prvú konfrontáciu v NHL, ale vôbec po prvý raz v kariérach sa postavia proti sebe v súťažnom zápase.

Stretnutie sa začne o 1.00 SEČ. Budú ho vysielať televízne stanice Nova Sport 1 a Dajto.

Výnimočný moment

Pre oboch mladíkov pôjde o špeciálny deň. Čakali naň rok a pol, od leta 2022, keď si ich vybrali ako jednotku a dvojku draftu.

Išlo o krásny moment na ich spoločnej ceste. Tú začali ešte ako deti v rámci projektu HMS Select Slovakia, z ktorého vzišlo veľké množstvo súčasných slovenských talentov.

Potom sa pravidelne stretávali na medzinárodných podujatiach a spolu tiahli mládežnícke a juniorské reprezentácie.

Boli v jednom tíme pri zisku striebra na Hlinka Gretzky Cupe 2021 a spoločne vybojovali bronz z olympijských hier v roku 2022. Za národný tím bojovali na seniorských svetových šampionátoch 2021 a 2022.

Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský.
Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský. (Autor: TASR)

Slafkovský si rypol

Zdravá kamarátska rivalita sa bezpochyby prejaví aj na ľade. Tento súboj bude motiváciou pre oboch.

Slafkovský to potvrdil už pred týždňom, keď si vo svojom blogu na webe NHL.com rypol do Nemca.

"Už sa neviem dočkať, keď im tam nahodím puk do pásma a zrolujem ho pri mantineli pri napádaní," vtipkoval.

"Hrá veľa, hrá dobre a teraz nedávno dal krásny gól Chicagu. Sme v kontakte, píšeme si," pokračoval o vzťahu s dobrým kamarátom.

Pevne usadení v NHL

V polovici základnej časti 2023/24 môžeme konštatovať, že sú obaja pevne usadení v NHL a nič nenasvedčuje, že by sa chystala zmena.

Juraj Slafkovský stále zbiera body pomalšie, avšak herne patrí k najlepším útočníkom Montrealu. Konzistentne hráva v prvej formácii a so 16 (5+11) bodmi v 43 dueloch je momentálne piatym najproduktívnejším hráčom Montrealu.

Od začiatku roka odohral sedem stretnutí so ziskom gólu a dvoch asistencií. Skóroval v noci z pondelka na utorok proti Coloradu.

VIDEO: Piaty gól Juraja Slafkovského v sezóne v čase od 2:00 min

Šimon Nemec debutoval v lige v decembri vďaka zraneniu Dougieho Hamiltona, avšak stačilo mu niekoľko zápasov, aby dokázal, že patrí do NHL.

V prvých 20 dueloch v lige nazbieral 8 (2+6) bodov a začína sa o ňom hovoriť ako o skrytom kandidátovi na nomináciu na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny.

Aj on nastúpi po vydarenom dueli. "Diabli" síce prehrali 0:3 proti Bostonu, avšak mladík odohral 25 minút a 26 sekúnd, čím vytvoril nielen svoj nový osobný rekord, ale aj slovenské maximum v prebiehajúcej sezóne.

Graf: Porovnanie Juraja Slafkovského a Šimona Nemca v rámci doterajšieho pôsobenia v NHL

Porovnanie štatistík Juraja Slafkovského a Šimona Nemca pred prvým vzájomným zápasom v NHL.
Porovnanie štatistík Juraja Slafkovského a Šimona Nemca pred prvým vzájomným zápasom v NHL.

Duel bez favorita

Stávkové kancelárie favorizujú pred týmto zápasom domáci tím. Podľa tabuľkového postavenia by však malo ísť o vyrovnaný súboj.

"Diabli" sú vo Východnej konferencii so 47 bodmi v 41 zápasoch na 12. mieste. Hneď za nimi sa nachádzajú Canadiens so 43 bodmi zo 43 stretnutí.

Čakalo sa, že New Jersey bude o takomto čase omnoho vyššie. Jeden z najperspektívnejších tímov NHL sa však trápi, a to predovšetkým pre rozsiahlu maródku.

Momentálne so zranením pauzuje jeden z najlepších hráčov ligy Jack Hughes, skúsený útočník Ondřej Palát či prvý obranca Dougie Hamilton. Posledný zápas navyše nedohral Brendan Smith, Nemcov kolega z obrannej dvojice.

Zápas preto ani náhodou nemá jasného víťaza. Devils z posledných piatich zápasov vyhrali dva a raz si pripísali bod za prehru po predĺžení. Habs sú namotivovaní vďaka tomu, že nedávno zdolali Rangers i Colorado a uchmatli bod Edmontonu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slafkovský chce Nemca zrolovať. Slovenské hviezdičky sa po prvý raz stretnú v NHL