Skauti NHL vydali rebríček nádejí. Slafkovský je v absolútnej špičke

Juraj Slafkovský v drese Slovenska.
Juraj Slafkovský v drese Slovenska. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|13. jan 2022 o 07:30

Slovenské talenty patria opäť medzi najlepších.

NEW YORK. Draft do NHL je každoročne jednou z najsledovanejších udalostí kalendára najlepšej hokejovej súťaže sveta. Pre Slovensko bude mať v roku 2022 sladkú príchuť.

Do NHL sa môže prostredníctvom výberu nováčikov dostať hneď niekoľko krajanov, no až traja majú šancu ísť v prvom kole.

NHL Central Scouting vydali rebríčky najväčších talentov pred blížiacim sa draftom. Tie sa časom budú meniť, ako sú na tom zatiaľ Slováci?

Vedie Slafkovský

Najvyššie vidia skauti NHL urasteného útočníka Juraja Slafkovského. Rebríček je rozdelený na hráčov zo Severnej Ameriky a z Európy.

Slafkovský je v európskom na druhej priečke.

Košický rodák hráva vo fínsku za TPS Turku. V juniorskej súťaži podľa očakávaní dominuje, no vybojoval si aj pozíciu v seniorskom mužstve, kde v 20 dueloch pozbieral štyri body, z toho jeden gól.

Jediným Európanom, ktorý ho zatiaľ prekonáva, je Joakim Kemell. Taktiež hrá vo fínskej Liige, ale jeho štatistiky sú na inom leveli - v 21 stretnutiach zaknihoval už 18 bodov za 12 gólov a šesť asistencii.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: Andreas Robanser)

Slafkovský odohral obidva duely Slovenska na zrušených majstrovstvách sveta juniorov. Hoci nebodoval, patril k najlepším a najaktívnejším hráčom výberu Ivana Feneša.

Za sebou už má aj štarty za seniorskú reprezentáciu, a to ako na majstrovstvách sveta, tak v olympijskej kvalifikácii.

Podhodnotený Nemec

Prekvapivo nízko sa umiestnil obranca Šimon Nemec, ktorý je v rámci Európy podľa NHL Central Scouting hodnotený až ako šiesty najlepší korčuliar.

Vyššie ako on sa umiestnil jediný obranca, a to Čech David Jiříček. Ako však píše Scott Wheeler, expert na mladíkov z The Athletic, Nemec patrí vyššie nie len medzi Európanmi, ale aj medzi talentami v celosvetovom meradle.

Šimon Nemec v zápase Slovensko - Bielorusko na MS v hokeji 2021.
Šimon Nemec v zápase Slovensko - Bielorusko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)

Obranca Nitry je reprezentačnou dvojičkou Juraja Slafkovského.

Ako dva supertalenty dostávajú spoločné možnosti získavať si stále istejšie miesto v mužských výberoch národného tímu. Aj on reprezentoval na majstrovstvách sveta i v olympijskej kvalifikácii.

V 25 stretnutiach prebiehajúcej extraligovej sezóny si pripísal šestnásť asistencií.

Záhadný Mešár

Nikto nevie spoľahlivo predpovedať, ako vysoko sa v konečnom dôsledku na drafte umiestni Filip Mešár.

Útočník HK Poprad dostal v rankingu Európanov 15. miesto. Veľa skautov v ňom vidí obrovský potenciál, niektorí si dokonca myslia, že sa kvalitatívne dostáva na úroveň Slafkovského. Zradiť ho však môžu fyzické parametre, na ktoré NHL stále prihliada.

Čerstvo osemnásťročný forvard odohral v doterajšom priebehu ročníka dvadsať duelov. Strelil päť gólov a pridal štyri asistencie.

Filip Mešár (vpravo) vo finále Hlinka Gretzky Cup proti Rusom.
Filip Mešár (vpravo) vo finále Hlinka Gretzky Cup proti Rusom. (Autor: TASR)

Celkovo šestnásť Slovákov

Do rebríčkov sa dostalo šestnásť zástupcov slovenského hokeja.

V európskom rankingu vidíme na 36. priečke Adama Sýkoru a na 41. mieste Alexa Šoteka. Potom však prichádza veľká medzera.

Ďalším v poradí je stoprvý Pavol Štetka, za ním je na 108. pozícii Jakub Križan, na 110. Sebastian Nahalka, na 117. Luca Krakovský, na 118. Jakub Kopecký a zo slovenského pohľadu poradie uzatvára na 131. priečke Matej Tomas.

Spomedzi hráčov hrajúcich v Severnej Amerike sa do rebríčka dostali Servác Petrovský ako 52. najlepší hráč, po ňom na 92. mieste Jozef Viliam Kmec a na 164. pozícii Marián Moško. Spomenutý bol aj Adam Žlnka, avšak nedostal číslo v rebríčku.

Jediným brankárom zo Slovenska, ktorý sa dostal do zoznamov, je Šimon Latkóczy, hodnotený až ako 32. najlepší medzi brankármi zo Severnej Ameriky.

Rolu v jeho postavení zrejme zohral aj fakt, že v júni oslávi dvadsiate narodeniny, šancu byť draftovaný mal už dvakrát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skauti NHL vydali rebríček nádejí. Slafkovský je v absolútnej špičke