Cháru chváli aj Jágr. Nemal som ho čím prekvapiť, hralo sa mi proti nemu najťažšie

Zdeno Chára na archívnej fotografii.
Zdeno Chára na archívnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|24. sep 2022 o 11:15

Jaromír Jágr hovoril konci kariéry Zdena Cháru.

BRATISLAVA. Veľký rešpekt k Zdenovi Chárovi prejavil aj legendárny český hokejista Jaromír Jágr. Obaja hokejisti sa dlhé roky spájali s NHL.

Slovenský obranca Zdeno Chára ukončil kariéru vo veku 45 rokov. Jágr je o niečo starší, má 50 rokov. Stále hráva zápasy v drese českého Kladna. V NHL hral naposledy v sezóne 2017/2018 v drese Calgary.

Chára končí kariéru ako hráč NHL. Ešte v minulej sezóne odohral 72 zápasov za New York Islanders. V klube, za ktorý prvýkrát nastúpil v roku 1997. Definitívnu bodku za kariérou však dal symbolicky ako hráč Bostonu Bruins. Podpísal jednodňový kontrakt.

Dlhé roky bol kapitánom tímu, doviedol ho k zisku Stanleyho pohára z roku 2011.

"Bol to obranca, s ktorým som mal v NHL asi najväčšie problémy," spomína pre český isport.blesk.cz Jaromír Jágr.

"Nemal som ho čím prekvapiť. Vždy som sa prispôsoboval tomu, proti komu hrám. Ak bol proti mne malý hráč, snažil som sa ho prevýšiť silou. Keď bol pomalý a silný, tak zas rýchlosťou. Ale proti Zdenovi sa mi hralo najťažšie, jeho som nemal ako prekvapiť," priznal český hokejista.

Chára bol podľa neho najkomplexnejším obrancom. Bol ofenzívny, ale aj veľmi tvrdý hráč, ktorý sa nebál pobiť. Najmä však bol podľa neho zodpovedným a dobrým lídrom.

Väčšinu kariéry sa stretávali na ľade ako súperi. V sezóne 2012/2013 však boli dokonca na chvíľu spoluhráčmi. Dotiahli to až do finále boja o Stanleyho pohár.

"Trvalo to len veľmi krátko, v NHL navyše bola v tej sezóne výluka. Ale vždy sme k sebe mali obrovský rešpekt. Boli sme si blízki aj pre to, že sme v podobnom veku," pokračoval Jágr.

Obaja hokejisti majú spoločné aj to, že patria k najvýraznejším Európanom, ktorí kedy pôsobili v NHL.

Chára odohral v NHL 1680 zápasov. Žiadny iný obranca v histórii súťaže neodohral viac stretnutí. A nestratí sa ani v celkovom porovnaní hráčov zo všetkých pozícií. Slovenský obranca dosiahol siedmy najväčší počet štartov v NHL spomedzi všetkých hokejistov v histórii.

Pred ním je iba jediný európsky hráč. Je ním práve Jaromír Jágr na štvrtej priečke. Odohral 1733 zápasov.

"Je to neskutočný príbeh. Smiali sa mu a on sa stal najlepším obrancom v NHL," uzavrel Jágr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Cháru chváli aj Jágr. Nemal som ho čím prekvapiť, hralo sa mi proti nemu najťažšie