Je jednou z najväčších nádejí klubu NHL, Demeka chvália experti

Slovenský útočník Jakub Demek (číslo 19).
Slovenský útočník Jakub Demek (číslo 19). (Autor: Andreas Robanser/Puckfans)
Oh my Hockey, SITA|22. aug 2022 o 16:56 (aktualizované 23. aug 2022 o 09:35)

Jakuba Demeka si vybrali vo Vegas na drafte vlani.

BRATISLAVA. Zámorský expert Tony Ferrari z magazínu The Hockey News zaradil slovenského hokejistu Jakuba Demeka do zoznamu hráčov s najväčším potenciálom do budúcna pre klub Vegas Golden Knights.

Devätnásťročného Košičana dokonca považuje za najväčšiu nádej na poste pravého krídelníka. "Rytieri" si vybrali Demeka na vlaňajšom drafte nováčikov vo štvrtom kole z celkového 128. miesta.

Využíva robustnú postavu

"Demek je pomerne všestranný hráč. Využíva svoju robustnú postavu, aby si pokryl puk a prešiel stredom klziska. Dokáže strieľal alebo prihrávať, aj keď je na ňom zavesený protihráč.

Musí ešte zlepšiť svoju rýchlosť, ale keď sa rozbehne, pre súperových obrancov je tvrdý oriešok," napísal Ferrari k Demekovi, ktorý v sezóne 2021/2022 triumfoval v kanadskej juniorskej súťaži WHL s tímom Edmonton Oil Kings.

V jeho prvom ročníku v zámorí nazbieral 54 bodov (20+34) v 55 dueloch základnej časti a v play-off zažiaril 17 bodmi (5+12) v 19 zápasoch.

Odchovanec HC Košice si už zahral aj v extralige, v sezóne 2020/2021 mal dve asistencie v 10 stretnutiach základnej časti a dvakrát nastúpil v play-off.

Prvý veľký medzinárodný turnaj absolvoval nedávno, keď reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v kanadskom Edmontone. V štyroch dueloch si pripísal jednu gólovú prihrávku.

Zľava Adam Stripai, Jakub Demek a hlavný tréner Ivan Feneš.
Zľava Adam Stripai, Jakub Demek a hlavný tréner Ivan Feneš. (Autor: hockeyslovakia.sk)

Pronman si ho vie predstaviť v NHL

Ferrari považuje za najväčšie nádeje klubu z Las Vegas útočníkov Rusa Pavla Dorofejeva a Američana Brendana Brissona.

Corey Pronman z magazínu The Athletic zoradil všetkých hráčov do 22 rokov a najväčší potenciál vidí v obrancovi Lukasovi Cormierovi. Druhé miesto obsadil Brisson. Piatym v rebríčku je český center Matyáš Šapovaliv.

Demek sa nevošiel do prvej deviatky, kde bolo určené poradie. Pronman ho zaradil medzi ďalších osem hráčov, ktorí majú niekedy šancu si za Vegas zahrať.

"Demek mal solídnu sezónu za Oil Kings, kde hral presilovky aj oslabenia. Je veľký center s dobrým zmyslom pre hru a aj keď nie je špeciálne rýchly.

Korčuľuje dobre na jeho veľkosť. Je to hráč, ktorého výkonnosť ide nahor a viem si predstaviť, že by v budúcnosti hral zápasy v NHL," uviedol Pronman.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Je jednou z najväčších nádejí klubu NHL, Demeka chvália experti