Virtanen neuspel na skúške. Môže za to neuspokojivá hra alebo obvinenia na súde?

Jake Virtanen v drese Vancouver Canucks.
Jake Virtanen v drese Vancouver Canucks. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|7. okt 2022 o 07:53

Jake Virtanen mal v Edmontone skúšobný kontrakt.

EDMONTON. Útočník Jake Virtanen nebude v budúcej sezóne hrať za Edmonton Oilers. V klube bol na skúške.

Virtanen odohral za Oilers šesť prípravných zápasov, v ktorých zaknihoval dve asistencie. Potom, čo mu vypršal skúšobný kontrakt, sa mu kouči rozhodli nedať ďalšiu šancu. Jeho budúcnosť je teda otázna.

Dvadsaťšesťročný kanadský forvard hral v minulom ročníku v KHL, kde zaznamenal 16 (9+7) bodov v 36 stretnutiach. Rok predtým pôsobil vo Vancouveri, strelil päť gólov.

Jeho budúcnosť v NHL nateraz nevyzerá ružovo.

Skúšobné zmluvy sa nepodarili ani Sonnymu Milanovi a Codymu Eakinovi. Boli na kempe v Calgary, no klub sa rozhodol nenechať si ani jedného z nich.

Obvinenia zo sexuálneho násilia

Jake Virtanen nemá dobrú povesť ani mimo ľadu. Rozhodnutie prepustiť ho je z veľkej časti založené na nevydarených výkonoch, avšak nemožno vynechať ani tento faktor.

Virtanen sa mal v roku 2017 dopustiť sexuálneho násilia. Údajná obeť ho žalovala na jar v roku 2021.

Jake Virtanen.
Jake Virtanen. (Autor: SITA/AP)

Na súde to bolo tvrdenie proti tvrdeniu. Virtanen tvrdil, že dotyčná súhlasila s bozkávaním aj dotykmi a všetkého sa dobrovoľne zúčastnila. Ona však vraví, že ju Virtanen napriek nesúhlasu dotlačil k pohlavnému styku.

V lete súd rozhodol, že hokejista nie je vinný. Vo výpovedi ženy sa údajne našlo plno nezrovnalostí, hoci jej obhajca sa bránil, že v hlavných a podstatných bodoch vravela vždy to isté.

Napriek finálnemu verdiktu sa s Virtanenom v očiach mnohých stále vlečie nálepka sexuálneho násilníka. Keď hrali Oilers zápas proti Vancouveru v Abbotsforde, kde vyrastal, bučala naňho celá aréna.

Postupný úpadok

Hoci sa polemizuje o tom, ako veľmi Virtanenovi jeho povesť priťažila, je pravdou, že návrat do NHL sa neuskutoční z veľkej časti pre jeho neuspokojivé výkony.

Virtanen zažil hokejový vrchol v sezóne 2019/20. Ako hráč Vancouveru pozbieral 36 (18+18) bodov v 69 zápasoch a dostal dvojročný kontrakt s platom 2 550 000 dolárov.

V ročníku 2020/21 už v 38 stretnutiach pozbieral len päť bodov, všetky za góly. To sa skombinovalo s obvineniami a Virtanen bol po roku v júli 2021 vykúpený zo zmluvy.

Dnes si hľadá angažmán. Najpresvedčivejší nebol ani v Spartaku Moskva, kde nezbieral ani pol bodu na zápas.

Kanaďan bol šestkou draftu 2014. V NHL odohral k dnešnému dňu 317 stretnutí, strelil 55 gólov a pridal 45 asistencií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Virtanen neuspel na skúške. Môže za to neuspokojivá hra alebo obvinenia na súde?