Sníval o NHL, skončil na vojne. Budú Rusi terorizovať vlastného brankára aj naďalej?

Ivan Fedotov.
Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|11. júl 2023 o 10:01

Jeho zmluvu registrujú NHL aj KHL súčasne.

MOSKVA. Na začiatku júla 2022 sa zdalo, že do NHL zamieri ďalší ruský brankár. Dlháň Ivan Fedotov zaujal Philadelphiu Flyers až tak, že sa rozhodli podpísať s ním kontrakt.

Za veľkú mláku ale nikdy nedorazil. Postretol ho smutný osud. Rusom poslúžil ako exemplárny príklad, že služba vlasti je viac ako hokejové ciele.

Po ťažkom roku sa zdá, že na pôsobenie v Národnej hokejovej lige môže navždy zabudnúť.

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy sa vyjadrilo jednoznačne. Na akékoľvek zmluvy v NHL zabudnite, Fedotov bude pôsobiť v CSKA Moskva. Poslednou záchranou sú národné hokejové federácie.

Vraj sa vyhýbal vojenskej službe

Situácia okolo ruského brankára vyvolala vlani veľký rozruch.

Dvadsaťšesťročný Fedotov chcel rozviazať kontrakt s tímom CSKA Moskva a presunúť sa do Philadelphie, ktorá ho draftovala v roku 2015. V apríli oznámil, že podpíše ročnú vstupnú zmluvu.

Klub CSKA patrí pod ruské ministerstvo obrany a jej členovia sú členmi armády. Fedotov tak de facto bol súčasťou vojnských zložiek, hoci nebol priamo vojakom.

Brankára predvolali za vyhýbanie sa povinnej vojenskej službe. Zadržala ho polícia.

Podľa jeho právnika mu pri zadržaní pichli injekciu s neznámou jedovatou látkou, pričom tvrdili, že mu ju predpísal lekár. Novinár Karl Månsson zverejnil fotografiu brankára v sanitke tesne po údajnej otrave.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sníval o NHL, skončil na vojne. Budú Rusi terorizovať vlastného brankára aj naďalej?