Rusi nerešpektujú už ani IIHF. Brankár, ktorého uväznili, chytá napriek zákazu

Ivan Fedotov.
Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|5. sep 2023 o 12:45

Začal sa konflikt medzi KHL a Philadelphiou Flyers?

MOSKVA. Meno Ivan Fedotov sa minulý rok dostalo do širšieho povedomia nielen športových fanúšikov. Hokejového brankára v Rusku proti jeho vôli zadržali, údajne ho otrávili, zakázali mu hrať hokej a poslali na vojenskú službu na ďalekom severe.

Aké je pokračovanie tohto príbehu? Chytať síce môže a služba v armáde sa mu skončila, no naďalej zostáva v Rusku.

Vôľou odísť do Severnej Ameriky sa pred udalosťami z júla minulého roka netajil. Po vydarených zimných olympijských hrách podpísal zmluvu s Philadelphiou Flyers. A tá podľa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) stále platí.

Háčik je v tom, že kontrakt s Fedotovom podpísal a zaregistroval aj armádny klub CSKA Moskva. KHL si teda nárokuje právo udržať si ho.

Kašlú na sankcie

Na začiatku júla NHL odložila trvanie Fedotovovej zmluvy o rok na sezónu 2023/24. Dôvod bol ten, že sa brankár nemohol pripojiť k Flyers v ročníku, počas ktorého mu mal platiť pôvodný kontrakt.

Päť dní po NHL sa do situácie vmiešali CSKA Moskva a KHL. Zaregistrovali Fedotovov kontrakt v KHL a nastal konflikt záujmov.

Medzi NHL a KHL roky fungovalo memorandum o vzájomnom rešpekte, podľa ktorého nemohol mať žiaden hráč platné naraz kontrakty v oboch ligách. Američania však platnosť memoranda oficiálne odvolali, keď Rusko rozpútalo inváziu na Ukrajine.

Ruský brankár Ivan Fedotov.
Ruský brankár Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)

Situáciu tak začala vyšetrovať IIHF. 14. augusta sa oficiálne postavila na stranu Američanov a sankciami chcela donútiť moskovskú organizáciu, aby uvoľnila Fedotova s cieľom dostať ho do Philadelphie.

Vedenie CSKA však zaujalo zamietavý postoj. Hoci Fedotov podľa právoplatného rozhodnutia IIHF nemôže chytať za CSKA, postavil sa do bránky v prvom zápase sezóny. Klub neodradil ani fakt, že mu IIHF udelila ročný zákaz podpisovať hráčov z iných ako ruských líg.

Podľa Szymona Szemberga, riaditeľa Aliancie európskych hokejových klubov, sa stalo vôbec po prvý raz, že hokejový zväz, liga či klub spadajúci pod IIHF porušil takto vážne nariadenie medzinárodnej federácie.

Odobrenie od Putina

„KHL ani klub nesúhlasia s rozhodnutím IIHF, ktoré je v rozpore s ústavným právom občana Ruskej federácie pracovať,“ reagoval Alexej Morozov, prezident súťaže. Prezident CSKA Igor Esmantovič sa poďakoval oligarchom Arkadijovi Rotenbergovi, Genadijovi Timčenkovi a Igorovi Sečinovi za výpomoc.

Podľa Szemberga je spomenutie troch menovaných znakom toho, že situáciu odobril sám Vladimir Putin.

„Je vysoko pravdepodobné, že sa tak udialo po konzultácii s bývalým prezidentom IIHF Reném Faselom, ktorý je blízkym priateľom Putina,“ pripúšťa Szemberg.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rusi nerešpektujú už ani IIHF. Brankár, ktorého uväznili, chytá napriek zákazu