Bačo umlčal vynikajúce Humenné. Neskutočné, ako celá hala stíchla, vraví

Róbert Bačo.
Róbert Bačo. (Autor: Facebook / HC Košice (oficiálna stránka))
Šimon Čop|22. okt 2023 o 21:40

Humenné napriek sympatickému výkonu vyšlo bodovo naprázdno.

HUMENNÉ. Humenčania hrali, Košičania dávali góly. Nováčikovi nestačil na body proti favoritovi ani sympatický výkon. 

Košičania vyhrali nad Humenným aj druhý vzájomný zápas v sezóne. Na ľade “levov” pred takmer vypredanou halou zvíťazili 3:1

Po stretnutí sa obidve strany zhodli, že Humenné podalo výborný výkon. Ich hráči však neskrývajú frustráciu, nemôžu prekonať kŕč vo forme žalostnej efektivity. 

Hoci hrali viac presiloviek, vyhrali viac vhadzovaní a na strelecké pokusy skončilo nerozhodne 28:28, k ôsmim bodom ďalšie nepridali a zostávajú na poslednom mieste tabuľky Tipos extraligy.

Humenčania zaskočili Bača

Košičanov zastihol úvod zápasu nepripravených. Humenčania mali častejšie puk a dostali sa aj do zaujímavých príležitostí. 

Potom sa však hostia oslobodili zo zovretia v obrannom pásme. Nováčik Róbert Bačo potiahol puk po pravom krídle, obhodil si beka a otvoril skóre. 

“Bol to neskutočný pocit, keď po mojom góle stíchla celá hala. Dve minúty pred gólom nás točili. Bolo ťažké vôbec vystreliť, ale z posledných síl som to zvládol,” vyjadril sa po zápase 20-ročný mladík. 

Išlo o jeho prvý extraligový gól. Po šiestich dueloch má na konte tri body. 

“Humenné hralo lepšie, než som čakal, boli veľmi dobrí. Avšak vyhráva ten, kto dá viac gólov,” povedal. 

Do Košíc prišiel v lete ako posila z kanadskej juniorky. Posledné dva roky odohral vo Western Hockey League. Doma v metropole východu hral naposledy ešte ako 14-ročný. 

“Musel som si zvyknúť na širšie klzisko, keďže som hral dva roky v Kanade, kde je klzisko menšie a hokej rýchlejší. Tam sa človek musí rýchlo rozhodovať, tu si môžem dlhšie podržať puk, ale o to väčší prehľad musím mať. Snažím sa na tom pracovať,” hovorí forvard známy tvrdou hrou. 

“V Kanade som hrával s mladšími hráčmi, takže som za tvrdé bodyčeky dostával aj stopky. Som prekvapený, že to hovorím, ale tu je hokej o čosi tvrdší,” dodal.

S výkonmi niekdajšieho juniorského reprezentanta je spokojný aj tréner Dan Ceman: “Ako postupuje sezóna, vyprofiloval sa do jasnej roly. Stále síce má niektoré mladícke návyky, ale tvrdo pracuje, aby bol lepším hráčom. Bol aktívny, silný na puku. Dnes nás dostal do zápasu, keď nás súper tlačil. “Bobbyho” výkony sa mi páčia a zlepšuje sa.” 

Výhra napriek únave 

Ceman po stretnutí uznal kvalitu Humenného. Za neistý výkon obhajcov titulu môže nabitý program z posledného obdobia. 

“Humenné dnes odohralo výborný zápas. V prvej tretine hrali s väčšou energiou ako my. Boli hladní, nedali nám veľa priestoru. Mali sme problémy s tým, akú majú vybalansovanú kvalitu jednotlivých útokov,” hodnotil. 

“Boli sme unavení. Hrali sme 8 zápasov za posledných 17 dní. Ale zabojovali sme s tým, dnes sme vyhrali vďaka nášmu charakteru.”

Košický brankár Jaroslav Janus.
Košický brankár Jaroslav Janus. (Autor: TASR)

Tím podržal brankár Jaroslav Janus. Bol veľmi blízko k prvému čistému kontu v sezóne, prišiel oň až 5 minút pred koncom po strele Damiána Novického.

“Čisté konto by potešilo, ale hrá sa 60 minút a gól, žiaľ, padol. Bola to parádna strela,” pochválil súpera. 

“Vedeli sme, že budú namotivovaní. Hrajú doma a pred skvelou kulisou. V prvých dvoch tretinách mali dosť šancí na to, aby konečný výsledok vyzeral inak. Klobúk dole pred nami, v tretej tretine sme zabojovali a som rád, že sme víkend zakončili šiestimi bodmi,” dodal Janus.

Chceli vyhrať pre fanúšikov 

Na zápas si okrem hojného počtu Humenčanov našlo cestu aj vyše sto priaznivcov košického hokeja. 

“Som veľmi vďačný za výhru a za to, koľko fanúšikov si našlo cestu na zápas. Máme skvelý fanklub, podporoval nás či už v CHL alebo v našej lige,” pochvaľuje si Janus. 

Humenčanov mrzí krutá prehra najmä kvôli ľuďom, ktorí ich prišli podporiť a opäť vytvorili hlučnú kulisu. 

“Zápas z našej strany nebol zlý. Chceli sme však vyhrať, mali sme skoro plný štadión a fanúšikovia si to zaslúžili. Bohužiaľ, zase to nevyšlo,” lamentuje Novický. 

Asistent trénera Ivan Boržik hľadal na výkone skôr pozitíva, hoci nemohol vynechať ani neefektívnu streľbu či presilovky, ktoré jeho aj zvyšok tímu dlhodobo trápia. 

“Dnes sme sa presvedčili, že aj s tak silným súperom, ak hráme zodpovedne a držíme sa taktiky, vieme hrať vyrovnané zápasy. Náš problém je efektivita. Trápime sa s tým už od prípravy. To isté presilovka, ktorú nevieme využiť. Aj sa dostaneme do šancí, ale neskórujeme,” zhodnotil. 

Kapitán Martin Kriška asistoval pri kontaktom góle v tretej tretine. 

“V šatni sme si povedali, čo chceme dodržiavať. Žiaľ, urobili sme jednu chybičku a hneď sme dostali gól. Mám pocit, že sme dnes podali perfektný výkon a Košiciam sme boli viac než vyrovnaným súperom. Musíme popracovať na koncovke, kiežby sme aj my niekedy vyhrali takýmto spôsobom,” zaželal si. 

“Odohrali sme výborný zápas. Nedali sme gól z čistých šancí. S jedným gólom sa zvlášť proti Košiciam ťažko vyhráva.”

Humenné hralo od polovice zápasu bez obrancu Miroslava Novotu. Do tváre ho trafil puk tečovaný od jeho hokejky. Domáci teda dohrávali len s piatimi zadákmi. 

“Hrali sme celý zápas na šesť bekov, takže sa tam potom točili piati. Museli toho mať dosť. Klobúk dole pred všetkými, hrali sme obetavo a snažili sme sa podať čo najlepší výkon.” 

Šance ostali nevyužité 

Prvá väčšia šanca zápasu sa zrodila až v piatej minúte. Humenčania sa dostali cez pozornú obranu Košíc k strele, ale brankár Janus reflektívne zasiahol lapačkou. 

Úvod duelu bol veľmi opatrný. Ani jeden z tímov nemal výraznejšie príležitosti. Hoci Humenné tlačilo, Košičania sa snažili nepúšťať ich do čistých šancí. 

Prvý gól padol sčista-jasna. Strelil ho Róbert Bačo. Išlo o jeho premiérový zásah v slovenskej extralige. Využil chybu obrancu, ktorého obišiel a strelou z pravého krídla k opačnej žŕdke otvoril skóre duelu. 

V prvej tretine si obe mužstvá zahrali po jednej presilovke. Humenský prejav bol hokejovejší a počas celej dvadsaťminútovky boli častejšie na puku, ale v útoku toho veľa nevymysleli a do konca úvodného dejstva nevyrovnali.

Michal Chovan (vľavo) a Hannu Kuru v zápase HC 19 Humenné - HC Košice
Michal Chovan (vľavo) a Hannu Kuru v zápase HC 19 Humenné - HC Košice (Autor: Facebook / HC 19 Humenné)

Druhá tretina sa začala v o čosi vyššom tempe. Opäť malo motivované Humenné viac šancí, avšak ich ofenzíva bola bezzubá. 

Zápas sa na pár minút prerušil v 29. minúte. Opustil ho Miroslav Novota, ktorý musel byť ošetrovaný potom, čo si tečoval puk do tváre. 

Domáci si v 31. minúte zahrali presilovku o dvoch hráčov. Paradoxne v nej prvú gólovú príležitosť mali oslabené Košice, dostali sa do prečíslenia dvaja na jedného, ale nevyužili ho.

Humenčania sa trápili. Nepremenili šance v presilovke a o pár minút neskôr sa mýlil zoči-voči Janusovi Michalík. 

Frustráciu domácich ešte prehĺbili Košičania v presilovke. Prvé vylúčenie Humenného v prostrednej tretine potrestal gólom z prvej po Zechovej prihrávke krížom cez pásmo Pollock. 

V treťom dejstve už hru z veľkej časti ovládali Košice. Hrali umne a Humenné nepúšťali do väčších šancí. 

Paradoxne strelili hostia jediný gól práve v poslednej dvadsaťminútovke. V 55. minúte vykresal nádeje strelou do šibenice Novický. 

Humenčanom sa však vyrovnať nepodarilo ani v hre bez brankára po time-oute. Skóre zápasu uzavrel v poslednej minúte dvojgólový Pollock. 

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bačo umlčal vynikajúce Humenné. Neskutočné, ako celá hala stíchla, vraví