Po 626 dňoch doma, no bez divákov. Bystričania vynovili štadión

Nová tribúna na štadióne v Banskej Bystrici.
Nová tribúna na štadióne v Banskej Bystrici. (Autor: Sportnet)
Matej Kubove|1. dec 2021 o 16:01 (aktualizované 1. dec 2021 o 18:14)

Štadión prešiel rekoštrukciou.

BANSKÁ BYSTRICA. Nadlho poslednýkrát boli hráči HC´05 Banská Bystrica na ľade svojho zimného štadióna 10. marca 2020.

Odvtedy ubehlo takmer dvadsať mesiacov a presne 626 dní. Rekonštrukcia štadióna je na konci, 1. decembra tak mohlo áčko znova vykorčuľovať na hlavnú plochu. 

Stalo sa tak už pod vedením dočasného hlavného trénera Ivana Droppu, ktorý spoločne s Tomášom Surovým nahradili odvolaného kouča Tuukku Poikonena.

Na štadióne pod Urpínom prerobili celú tribúnu za bránkou. Najskôr ju kompletne zbúrali, následne postavili nanovo. Zatiaľ ešte nie je skolaudovaná.

Sedačky v najvrchnejšom rade sú vyššie položené, narásť o niekoľko miest by mala aj celková kapacita.

Novší a svetlejší efekt

Novinkou budú nové miesta pre novinárov či press miestnosť na novej tribúne. Na opačnej strane dĺžky haly došlo k výmene okien. To dáva celkovému dojmu zo štadióna svetlejší a novší efekt.

Svetlá sa však nemenili, je to na programe po tejto sezóne, kedy majú práce ešte pokračovať ďalšími úpravami. Rovnako tak sú už zhruba dva týždne usadené nové mantinely od českej firmy, tie majú oproti predošlým o päť centimetrov nižšiu výšku.

Nová tribúna na štadióne v Banskej Bystrici.
Nová tribúna na štadióne v Banskej Bystrici. (Autor: Sportnet)

„Prerobená strana je určite krajšia. Po sezóne by mala rekonštrukcia pokračovať. Momentálne sa to spravilo tak, aby sme mohli nastúpiť,“ hovorí kapitán Ivan Ďatelinka: „Konečne po polovici sezóny nemusíme nikde cestovať,“ pokračuje Droppa.

Najväčším problémom boli rozmery haly B

Ako prvý sa v stredu na ľad postavil športový manažér Július Koval, ktorý si obul korčule a sledoval tréning dua Droppa, Surový.

„Nemôžeme očakávať, že keď budeme hrať doma, vyhráme každý zápas, ale určite to bude pre nás lepšie ako tie doterajšie podmienky trénovania na hale B,“ poznamenal Koval.

Práve rozmery „béčkovej“ haly boli najväčším problém aj podľa trénerov a hráčov. Tá je totiž o dosť menšia a preto sa na nej ťažšie nacvičujú herné činnosti:

„Tréningová hala je malá, všade je blízko. Keď sa niečo nacvičuje majú hráči iné časovanie pohybu v priestore. Sme veľmi radi, že už sme na veľkom klzisku,“ nadviazal Droppa: „Sú to príjemné pocity byť späť. Vraciame sa na normálny rozmer. Verím, že nadviažeme na hru, ktorú sme ukazovali na tomto klzisku,“ doplnil kapitán Ivan Ďatelinka.

Banskobystričanov teraz čaká tučná porcia domácich zápasov. Nakoľko doteraz hrali všetko vonku, od decembra až do konca základnej časti nastúpia len sedemkrát na klziskách súperov a to vrátane troch dohrávok v Poprade, Trenčíne a Nitre.

„Domáce prostredie bude výhoda, akurát škoda, že nemôžu prísť diváci. Bohužiaľ, také sú opatrenia a my s tým nič nemôžeme urobiť,“ povzdychol si Ďatelinka.

Tamáši je na čakanie expert

Šťastie môžete mať na množstvo vecí, ale Alex Tamáši ho má na čakanie na domáce prostredie.

Podobnú situáciu ako v Bystrici zažil už v Liptovskom Mikuláši. V sezóne 2018/19 pôsobil tím vo azyle v Spišskej Novej Vsi.

No a vlani ako hráč Bystrice hrával domáce zápasy vo Zvolene.

„Tri sezóny som nehral doma. Teším sa, že si to teraz už naozaj užijem naplno. Konečne si môžem užiť domáci zimák,“ usmieval sa Tamáši.

Fatula zastihla ponuka Banskej Bystrice v Nórsku

Pred niekoľkými týždňami posilnil zadné rady mladý 19-ročný obranca Oliver Fatul. Debutoval s Košiciami, zatiaľ odohral tri stretnutia. Naposledy na ľade Slovana. Po krátkej absencii je už späť v tréningovom procese a proti Spišskej Novej Vsi môže nastúpiť.

Počas aktuálneho ročníka začal v Bratislava Capitals, kde však neodohral žiadny duel. Osem štartov si pripísal v nižšej Tipos SHL za Modré krídla Slovan.

Oliver Fatul (vzadu) v súboji so slovanistom Brantom Harrisom.
Oliver Fatul (vzadu) v súboji so slovanistom Brantom Harrisom. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)

„V novembri sme boli s reprezentáciou do 20 rokov na turnaji v Nórsku a po ceste domov mi na letisku zvonil telefón, volal mi pán Koval. Banská Bystrica mala veľa zranených obrancov a potrebovala pomôcť. Veci nabrali rýchly spád a som tu,“ povedal Fatul.

Ten stále patrí vekom medzi juniorov. Môže tak bojovať o miestenku na juniorskom šampionáte, ako aj zaplniť miesto na súpiske Bystričanov pre hráča do 20 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Po 626 dňoch doma, no bez divákov. Bystričania vynovili štadión