O Evandera Kanea je záujem. Čím láka kontroverzný útočník kluby NHL?

Evander Kane.
Evander Kane. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|11. jan 2022 o 16:17

Zahrá si Evander Kane ešte v NHL?

NEW YORK. Potom, čo San Jose Sharks z vlastného rozhodnutia ukončili kontrakt Evandera Kanea, sa útočník stal neobmedzene voľným hráčom.

V prípade záujmu akéhokoľvek klubu bude môcť podpísať novú zmluvu. Nič na tom nezmení ani fakt, že hráčska asociácia NHLPA plánuje napadnúť rozhodnutie „žralokov“ prepustiť Kanea bez odstupného.

Viac sme o prípade Kane písali v článku v pondelok. Vysvetľovali sme ekonomické faktory a poodhaľovali jeho súdne spory.

Napriek všetkým okolnostiam ešte nemusia byť jeho dni v NHL spočítané.

Viac pozitív ako negatív?

Podobným prípadom ako Kane bol Anthony DeAngelo. Obranca bol vykúpený zo zmluvy s New Yorkom Rangers po sezóne 2020/21. Dôvodom boli jeho nezhody so spoluhráčmi a zlá atmosféra, ktorú vnášal do kabíny.

Potom podpísal ročnú zmluvu v Caroline Hurricanes s platom milión dolárov. U Canes ukázal, že je vynikajúcim hokejistom a momentálne je trinástym najproduktívnejším obrancom ligy. V 26 dueloch má 24 bodov.

Zmluva „na skúšku“ mu vychádza dokonale. Mohol by podobne pookriať aj Evander Kane?

Podľa zámorských zdrojov viacero manažérov rozmýšľa nad jeho angažovaním. Uvedomujú si riziká, ktoré prináša jeho osobnosť, no zároveň aj jeho hokejové kvality.

V sezóne 2020/21 odohral 56 duelov so ziskom 49 (22+27) bodov-

Ak sa kanadský forvard chce udržať v NHL, bude musieť pochopiť, že jedine za cenu lacného kontraktu. A tak sa v pomere cena-výkon môže stať jedným z najlepších hokejistov súťaže, doslova sa zaradiť po boku spomínaného DeAngela.

Evander Kane zrejme prikývne aj na kontrakt do konca sezóny s nízkym platom. Záujemcovi nebude „zavadzať“ pod stropom a dostane šancu vybojovať si späť pozíciu v lige.

Napriek jeho sporom a povahe z toho môže vzniknúť tzv. „win-win“ situácia. A aj keby to nevyšlo – organizácia, ktorá to s ním skúsi, nebude v konečnom dôsledku nič ľutovať.

Záujem Toronta či Edmontonu

Zatiaľ sa ako najpravdepodobnejší kandidáti na zisk Kanea v NHL javia Toronto Maple Leafs a Edmonton Oilers.

Motivácia „javorových listov“ je jasná. Čím lepší tím budú mať, tým je väčšia šanca, že sa konečne prebojujú do druhého kola play off.

Tam nehrali od roku 2004 a ak sa im to nepodarí ani tentoraz, zrejme čaká ich funkcionárske či trénerské rady poriadne tornádo. Ich prípadný úspech spočíva aj v hĺbke zostavy.

Kane by so sebou priniesol ďalšiu produktivitu. Leafs sú už teraz jedným z najlepších mužstiev v NHL, no chcú mať istotu, že to tentoraz bude stačiť aj na dlhšiu jazdu naprieč vyraďovacími bojmi.

Manažment Toronta podľa novinára Michaela Traikosa prehodnocuje plusy a mínusy, ktoré by mančaftu priniesol Kane. Zatiaľ majú podľa jeho informácií prevažovať klady.

Pomer cena-výkon by to bol slušný a Leafs sa okrem iného nádejajú, že by im so správaním problémového útočníka mohol pomôcť veterán Wayne Simmonds. Ten je lídrom tímu, a to hlavne mimo ľadu.

Leafs však nemajú byť jediným klubom, ktorý premýšľa o Kaneovi. V hre sú podľa Darrena Dregera i Edmonton Oilers.

Pierre LeBrun z TSN sa rozprával s hráčovým agentom Danom Milsteinom, ktorý hovoril o „niekoľkých organizáciách s veľkým záujmom“. Po službách kontroverzného forvarda teda zjavne bude dopyt, hoci ho mnoho fanúšikov posielalo kadeľahšie.

Dôvod na to je jednoduchý – Kane je vynikajúci hokejista. A hoci má mimo ľadu mnoho problémov, jeho angažovanie do konca sezóny za malý peniaz by nebolo veľkým riskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»O Evandera Kanea je záujem. Čím láka kontroverzný útočník kluby NHL?