Klamstvá o očkovaní, dlhy, násilie. Čoho všetkého sa (ne)dopustil Evander Kane

Evander Kane.
Evander Kane. (Autor: Instagram E.K.)
Šimon Čop|10. jan 2022 o 14:04

Obdobie sporov, žalôb, obvinení a finančných problémov zavŕšila výpoveď.

SAN JOSE. Vedenie San Jose Sharks v sobotu umiestnilo Evandera Kanea na nepodmienečnú waivers listinu za účelom ukončenia hráčovho kontraktu bez akejkoľvek finančnej kompenzácie.

Počas 24 hodín mali kluby možnosť vybrať si ho zadarmo, samozrejme, aj s plnou zmluvou. Podľa očakávaní sa žiaden taký nenašiel.

Sharks však tento krok mohli urobiť aj skôr. 

Klub vyčkával. Chcel zistiť, či nenájde záujemcu o jeho služby. V rámci biznisu z neho chceli vyťažiť aspoň minimum. Boli ochotní klubom pomôcť s platom, aby sa vyhli sťažnostiam a súdom.

No napokon muselo prísť nevyhnutné riešenie.

Kane je stále výborným hokejistom. V ročníku 2020/21 odohral v drese Sharks 56 duelov so ziskom 49 bodov za 22 gólov a 27 asistencií. Bol najlepším strelcom, nahrávačom i najproduktívnejším hráčom mužstva.

Jeho situácia je ale ukážkovým príkladom toho, keď problémy mimo ľadu prevýšia hokejistov prínos v hre.

Kanadského útočníka môžeme považovať za najviac škandalózneho hráča posledných rokov v NHL. Spoluhráči, novinári či manželka ho označujú za toxického, agresívneho človeka, ktorý ignoruje pravidlá a je nezodpovedný.

Jeho budúcnosť je nateraz nejasná. Ako to už v takých prípadoch býva, špekuluje sa o KHL.

Sedem miliónov ročne a sedemročnú istotu, akú mal v San Jose, však už s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nikde nedostane.

Opakované porušenie Covid protokolu

Pohár trpezlivosti vedenia San Jose Sharks jednoducho pretiekol. Poslednou kvapkou bolo jeho pôsobenie v San Jose Barracuda.

Vo farmárskom mužstve hokejovo opäť dokazoval výnimočné danosti. V piatich stretnutiach zaznamenal dva góly a šesť asistencií. O jeho prínose na ľadoch NHL zrejme nikto nemal pochybnosti.

Opäť sa ale previnil voči prísne stráženému Covid protokolu.

Novinár Kevin Kurz na základe viacerých zdrojov uviedol, že Kane zrejme cestoval do Vancouveru napriek tomu, že bol Covid pozitívny a mal byť v karanténe.

Svojimi činmi absolútne znegoval prísľub, ktorý dal sebe, klubu i fanúšikom.

Potom, čo bol ligou suspendovaný na 21 zápasov za používanie falošného očkovacieho preukazu sa kajal. Vydal oficiálne vyhlásenie.

„Chcel by som sa ospravedlniť spoluhráčom, organizácii San Jose Sharks a všetkým jej fanúšikom za porušovanie Covid protokolu,“ vyjadril sa v októbri 2021.

„Urobil som chybu, ktorú úprimne ľutujem a beriem za ňu zodpovednosť. Počas pozastavenia činnosti sa budem zúčastňovať na poradenstve, ktoré mi pomôže robiť lepšie rozhodnutia v budúcnosti. Po skončení suspendácie sa plánujem vrátiť na ľad s veľkým úsilím, odhodlaním a láskou k hokeju.“

Klub reagoval nasledujúcimi slovami: „Hoci sme povzbudení Evanderovým odhodlaním napredovať, sme nesmierne sklamaní jeho ignorovaním zdravotných a bezpečnostných protokolov, ktoré zaviedli NHL a NHLPA.“

Práve opätovné porušenie protokolu je oficiálnym dôvodom toho, prečo sa Sharks rozhodli definitívne pochovať spoluprácu s Kaneom.

Problémy s hráčskou asociáciou

Hráčska asociácia NHLPA však ihneď po zverejnení informácie o pláne ukončiť hráčovu zmluvu varovala organizáciu, že podá sťažnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Klamstvá o očkovaní, dlhy, násilie. Čoho všetkého sa (ne)dopustil Evander Kane