Dvorský a Honzek najväčšími nádejami. Skauti NHL zoradili talenty pred draftom

Dalibor Dvorský v drese Slovenska U20.
Dalibor Dvorský v drese Slovenska U20. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|13. jan 2023 o 17:50

Vyšli ďalšie z pravidelných rebríčkov NHL Central Scouting.

NEW YORK. Skauti z NHL Central Scouting priniesli svoje preddraftové rebríčky v polovici sezóny. Opäť sú v nich zaradení hráči podľa klubov, v ktorých hrávajú.

Rankingy sú teda štyri - pre hráčov a brankárov pôsobiacich v Kanade a USA, a pre hráčov a brankárov hrajúcich v európskych súťažiach.

Dokopy si v nich našlo miesto pätnásť Slovákov.

V Európe najlepší Dvorský

Dalibor Dvorský je najvyššie umiestneným slovenským hokejistom. Po MS do 20 rokov ho skauti umiestnili na štvrté miesto medzi korčuliarmi z Európy za Lea Carlssona, Matveja Mičkova a Axela Sandina Pellikku.

O jedno miesto pod ním si svoje meno našiel Čech Eduard Šalé.

Dvorský pôsobí v druhej najvyššej súťaži vo Švédsku. V drese AIK nazbieral v 22 zápasoch 8 (4+4) bodov. Na juniorskom šampionáte strelil gól a pridal dve asistencie.

Spomedzi Slovákov v rebríčku je pod ním Alex Čiernik na 21. priečke. Hráva v rovnakej súťaži, za Södertälje SK pozbieral v deviatich stretnutiach tri body za gól a asistenciu. Dva góly a asistenciu zaznamenal na MS do 20 rokov, kde bol Dvorského spoluhráčom v útoku.

Na 28. priečku zaradili skauti Martina Mišiaka. Pôsobí v Nových Zámkoch, ale podľa oficiálnych zdrojov sa chystá jeho odchod do zámorskej USHL.

Juraj Pekarčík je 42. najlepším korčuliarom z Európy. Sedemnásťročný Oravčan čaká na premiérový gól v Tipos extralige, kde za Nitru v prebiehajúcej sezóne stihol už 22 zápasov.

Šancu majú aj obranca HKM Zvolen Samuel Barcík (55. miesto), Adam Cedzo z juniorky Třinca (69. miesto), reprezentačný objav František Dej (83. miesto), syn známeho otca Roman Kukumberg ml. (96. miesto), obranca z projektu U18 Tomáš Královič (102. miesto) či jeho spoluhráč Andrej Párička (123. miesto).

Pri brankároch sú vyhliadky pesimistickejšie. Do výberu dvanástich maskovaných mladíkov sa dostal iba Samuel Urban na 11. priečke. Chytal na poslednom Hlinka Gretzky Cupe.

Dvaja skokani

Úžasnú sezónu Samuela Honzeka nenechali skauti nepovšimnutú. Ako jediný Európan sa dostal do desiatky najlepších korčuliarov zo Severnej Ameriky.

Forvard Vancouveru Giants (WHL) zažíva sezónu snov. V 31 dueloch zaknihoval už 43 (17+26) bodov. Nanešťastie sa smolne zranil v zápase proti USA na MS do 20 rokov.

Za ním je veľká medzera. Až prekvapivo nízko sa umiestnil zadák Maxim Štrbák zo Sioux Stampede (USHL) - na 44. pozícii.

O štyri miesta za ním sa nachádza Ondrej Molnár. V zámorí je len krátko, no s aklimatizáciou nemá problém. V Erie Otters nazbieral v úvodných deviatich stretnutiach sedem bodov.

Druhým slovenským skokanom po Honzekovi je brankár Adam Gajan. Vynikajúcim vystúpením na juniorskom svetovom šampionáte si vyslúžil štvrté miesto medzi 32 brankármi zo Severnej Ameriky, a to aj napriek tomu, že mohol byť draftovaný už pred rokom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvorský a Honzek najväčšími nádejami. Skauti NHL zoradili talenty pred draftom