Nemec, Gajan či Repčík. Slovensko môže o rok na MS 20 znova poslať opory

Adam Gajan na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Adam Gajan na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|9. jan 2023 o 16:30

Silné jadro slovenskej reprezentácie by na MS do 20 rokov malo cestovať aj v roku 2024.

BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia sa v posledných rokoch na seniorskej i juniorskej scéne prezentuje ako tím, ktorý sa nebojí dať šancu mladým. U mužov to prinieslo ovocie.

Aj na majstrovstvách sveta do 20 rokov malo Slovensko najmladší tím. Platilo to v roku 2023 i na zrušenom šampionáte v zime na prelome rokov 2021 a 2022. Môže za to predovšetkým silná generácia, z ktorej vzišla jednotka i dvojka draftu.

Vekový priemer Slovákov na poslednom svetovom šampionáte juniorov bol 18,33 roka. O čosi starší boli Rakúšania a Švédi, vôbec najvyšší priemer mali Kanaďania (18,91).

Preto môže Slovensko priniesť najviac hokejistov z tohtoročného turnaja aj o rok na MS 2024. Až šestnásti z 24 hráčov budú mať šancu zabojovať znovu o úspech. Pre porovnanie, Kanaďania môžu opätovne prísť piati, Česi šiesti a Američania desiati.

Výnimky sú len Libor Nemec, Róbert Bačo, Šimon Groch, Šimon Bečár, Pavol Funtek, Marcel Štefančík, Matej Marinov a Patrik Andrisík.

Znamená to, že silné jadro môže zostať pokope, rovnako ako aj dva elitné útoky. Slovensko sa o rok môže zaradiť medzi ašpirantov na medailu.

VIDEO: Všetky góly Slovenska na MS do 20 rokov 2023

Našli sme nového Godlu?

Najväčšiu stopu na MS v roku 2023 zanechal bezpochyby Adam Gajan. Jeho kolegovia Marinov s Andrisíkom mali poslednú možnosť štartovať na šampionáte a obaja chytali proti Fínsku.

V nasledujúcich štyroch zápasoch však už ani jedného z nich do bránky nepustil neskorší najlepší brankár a možno i najväčšie prekvapenie turnaja. Gajan sa chytil proti USA, Lotyšom nepustil ani gól a prehral až proti Švajčiarom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nemec, Gajan či Repčík. Slovensko môže o rok na MS 20 znova poslať opory