Bil sa s Handzušom, na ľade takmer zomrel. Blues vyradili číslo legendárneho Prongera

Chris Pronger. Jeho číslo 44 bude vyradené v klube St. Louis Blues.
Chris Pronger. Jeho číslo 44 bude vyradené v klube St. Louis Blues. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|18. jan 2022 o 06:35

Ikonický obranca sa dočkal veľkej pocty.

ST. LOUIS. Pred zápasom St. Louis s Nashvillom sa odohral v Enterprise Center slávnostný ceremoniál pri príležitosti vyradenia dresu Chrisa Prongera pod strop tamojšej haly.

Bývalý obranca a člen Siene slávy sa dočkal pocty v meste, kde bol medzi rokmi 1997-2004 kapitánom. Celkovo tu odohral 598 zápasov.

Okrem St. Louis Blues nastupoval aj za Hartford Whalers, ktorí ho draftovali ako dvojku v roku 1993, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks a Philadelphiu Flyers. Je členom Triple Gold Clubu - raz vyhral Stanley Cup, raz majstrovstvá sveta a dva razy zimné olympijské hry.

Jeho číslo 44 bude ôsmym vyradeným číslom v klube. Pred ním dostali túto poctu Al MacInnis (č. 2), Bob Gassoff (3), Bob Plager (5), Barclay Plager (8), Brian Sutter (11), Brett Hull (16) a Bernie Federko (24).

Blízko smrti

Jeho život však napriek úspechom a zarobeným miliónom nie je prechádzkou ružovou záhradou.

Počas kariéry zažil aj blízkosť smrti.

Bolo to práve v drese St. Louis Blues, keď ho strela Dmitrija Mironova z Detroitu trafila priamo do hrudníka. Písal sa jedenásty máj 1998.

Pronger schytal protihráčov príklep a pri snahe dostať sa na striedačku padol ako podťatý. Prežil situáciu, ktorá je pre množstvo ľudí fatálna - otras srdca, teda silný a nečakaný úder, po ktorom jeho srdce na chvíľu prestalo biť.

Mal šťastie v nešťastí. Vtedy dvadsaťtriročný obranca sa z hororovej situácie napokon dostal a z jeho obetavosti mu neubudlo, práve naopak.

"Nikdy nedal najavo, keď ho niečo bolelo, a to mohol blokovať strely, biť sa či nechať sa osekávať," spomínal pre Sports Illustrated na niekdajšieho spoluhráča Matt Carle, ktorý s Prongerom hral vo Philadelphii.

Lenže raz to ukázal. A - ako vraví Carle - bola to ten najstrašidelnejší moment, aký kedy zažil.

Takmer prišiel o oko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bil sa s Handzušom, na ľade takmer zomrel. Blues vyradili číslo legendárneho Prongera