Je to ako droga. Třinec získa titul, len ak opäť predvedie niečo, čo nikto predtým

Marko Daňo (vpravo) sa teší z gólu so svojimi spoluhráčmi z Třinca.
Marko Daňo (vpravo) sa teší z gólu so svojimi spoluhráčmi z Třinca. (Autor: Palo Gašpar)
Miroslav Kováčik|25. apr 2024 o 10:10

Brankár Pardubíc napodobnil Jána Lašáka či Dominika Hašeka.

BRATISLAVA. Hokejisti Třinca sa v tohtoročnom play-off už zapísali do histórie českej extraligy, keď ako prví otočili sériu zo stavu 0:3 na zápasy.

Podarilo sa im to proti pražskej Sparte, pričom rozhodujúci siedmy zápas vyhrali v O2 Arene po dráme, ktorú rozlúsklo až štvrté predĺženie

Dnes platí, že pokiaľ chcú oceliari získať piaty titul po sebe a nadviazať tým na legendárnu vsetínsku partiu z 90-tych rokov, potrebujú opäť dosiahnuť niečo, čo nemá v tamojšej najvyššej súťaži obdobu. 

Zverenci trénera Zdeněka Motáka prehrali piaty zápas finálovej série na ľade Pardubíc 0:3, keď všetky góly inkasovali v priebehu 304 sekúnd druhej tretiny.

Prehrali tak zápas, ktorý má podľa dlhodobých štatistík zásadný význam.

Ak bola finálová séria po dvoch dueloch vyrovnaná 2:2, tak sa ešte nestalo, aby víťaz piateho zápasu napokon nezískal majstrovský titul. 

"Tiež sa hovorilo, že v play-off nikto neotočil sériu zo stavu 0:3. Tieto čísla sú skôr pre novinárov. Je dôležité, že vedieme 3:2, ale budeme sa musieť opäť sústrediť na každé striedanie," povedal kapitán Dynama Lukáš Sedlák.

Čo hovoria štatistiky?

Kúzlo piateho zápasu potvrdzujú aj štatistiky. 

Doposiaľ bolo v play-off 58 sérii hraných na štyri víťazstvá po štyroch dueloch vyrovnaných 2:2 a následne sa len osemkrát stalo, že by mužstvo, ktoré piaty zápas prehralo, napokon zvrátilo priebeh série.

Naposledy to v roku 2018 dokázal Hradec Králové proti Libercu, no vo finále sa takýmto zápisom nemôže pochváliť žiadne mužstvo. 

Navyše, z 58 prípadov až 33-krát využil víťaz piateho zápasu tzv. momentum a v nasledujúcom zápase ukončil sériu vo svoj prospech. Je otázne, či Třinec opäť ukáže svoju nezlomnosť a ďalšie štatistiky roztrhá na franforce.

VIDEO: Zostrih gólov z 5. finálového zápasu Pardubice - Třinec

"Nebol to z našej strany ideálny výkon. Musíme sa poučiť a niečo si z toho vziať. Máme pred sebou jeden alebo dva zápasy. Urobíme všetko pre to, aby boli dva," povedal pre klubový web útočník Třinca Andrej Nestrašil.

Na fakt, že vo finále ešte nikto neotočil sériu, v ktorej za stavu 2:2 prehral piaty zápas, útočník so skúsenosťami z NHL s úsmevom povedal:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Je to ako droga. Třinec získa titul, len ak opäť predvedie niečo, čo nikto predtým