Talizman pre šťastie. Nový kouč Vancouveru vyrovnal rekord NHL

Hlavný tréner Bruce Boudreau a hokejisti Vancouveru Canucks.
Hlavný tréner Bruce Boudreau a hokejisti Vancouveru Canucks. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|30. dec 2021 o 13:55

Bruce Boudreau zmenil Vancouver na nepoznanie.

VANCOUVER. Mestom sa šírila frustrácia. Vyhliadky boli mizerné. Vyzeralo to na ďalší katastrofálny ročník.

Vancouver Canucks začali sezónu 2021/22 chabými ôsmimi výhrami v 25 zápasoch. Boli na spodku Západnej konferencie NHL.

Ich najväčšie hviezdy hrali ako mŕtvoly. Nebolo na nich vidieť štipku odhodlania či chuti do hokeja. A tak začala vrchnosť konať.

Najväčšou zmenou bola tá na trénerskom poste. Spoločne s koučom Travisom Greenom odišiel aj generálny manažér Jim Benning.

Vytúžená zmena

Motory talentovaného mužstva naštartoval Bruce Boudreau.

Pod novým koučom ešte "kosatky" ani raz neprehrali. Boudreau vyhral prvých sedem stretnutí na lavičke mužstva a vyrovnal historický rekord.

Vyhrať sedemkrát po sebe na začiatku pôsobenia v klube sa pred ním v histórii NHL podarilo len dvom trénerom - Geoffovi Wardovi (Calgary, 2019/20) a Jacquesovi Lemaireovi (New Jersey, 1993/94).

"Proste sme našli spôsoby, ako vyhrať," hodnotí jeden z lídrov mužstva J. T. Miller.

"Už sme boli unavení z toho, ako sme hovorili, že hráme dobre, hoci prehrávame. Pravdupovediac, ani sme toho veľa nezmenili. Naša hra je teraz možno o čosi kompletnejšia," dodal americký útočník.

Talizman pre šťastie

Pod Boudreauom dokonca vyhral aj Jaroslav Halák, ktorý pred jeho príchodom do tímu získal v piatich zápasoch iba jeden bod.

Slovenský brankár dotiahol Canucks k víťazstvu na domácom ľade 15. decembra proti Columbusu. Pochytal 20 z 23 striel.

Vancouver musel otáčať, keďže po prvej dvadsaťminútovke prehrával už o tri góly. Situácie pod tlakom však pre tento mančaft zrazu prestali byť bezvýchodiskové.

Boudreau sa stal akýmsi talizmanom pre šťastie. Z jeho siedmich výhier bolo až päť len o gól, z toho trikrát sa muselo rozhodovať v predĺžení či nájazdoch.

Posmelil aj hviezdy tímu. J. T. Miller sa dostal z priemeru 0,92 bodu na zápas na 1,57 bodu na zápas. Quinn Hughes z 0,83 na 1 a Brock Boeser z 0,45 na 1,17.

Hráči Canucks sa pod ním naučili vyhrávať.

Skúsený 66-ročný tréner ťaží najmä zo svojich skúseností. Kedysi ako hlavný tréner viedol Washington Capitals, Anaheim Ducks i Minnesotu Wild.

Jeho najväčším individuálnym úspechom je Jack Adams Award pre najlepšieho trénera sezóny 2007/08. Tímovo sa najďalej dostal v roku 2015 s Anaheimom, keď mužstvo doviedol do konferenčného finále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Talizman pre šťastie. Nový kouč Vancouveru vyrovnal rekord NHL