Senzačná noc v NHL! Končí najlepší tím sezóny aj obhajca Stanley Cupu

Moment po tom, ako Carter Verhaeghe strelil víťazný gól Floridy proti Bostonu v zápase číslo 7.
Moment po tom, ako Carter Verhaeghe strelil víťazný gól Floridy proti Bostonu v zápase číslo 7. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|1. máj 2023 o 05:19 (aktualizované 1. máj 2023 o 06:18)

Do druhého kola postúpili Florida a Seattle.

NEW YORK. Nočné zápasy NHL priniesli dva zápasy číslo sedem a v oboch zvíťazil tím, ktorý do play-off postúpil z pozície divokej karty. Florida zdolala Boston 4:3 po predĺžení a Seattle porazil Colorado výsledkom 2:1.

V stretnutí Bostonu proti Floride začal v bránkovisku "medveďov" vôbec prvýkrát v sérii Jeremy Swayman.

Panthers v TD Garden odštartovali veľmi dobre, viedli 2:0 po góloch Montoura a Reinharta. Svoj náskok ale neudržali a favorizovaný Boston zavelil k obratu. Vďaka Krejčímu, Bertuzzimu a Pastrňákovi otočili priebeh stretnutia.

David Krejčí bodoval pri všetkých troch góloch tímu a stal sa piatym najstarším hráčom NHL, ktorý v zápase číslo sedem zaznamenal aspoň tri body.

Presnú minútu pred koncom tretej tretiny ale poslal zápas do predĺženia svoj druhým gólom v stretnutí obranca Montour.

Hrdinom duelu sa v deviatej minúte predĺženia stal Carter Verhaeghe, ktorý ustanovil skóre na konečných 4:3. Jeho spoluhráči vybojovali puk za bránou a on skóroval cez Swaymana, ktorý nič nevidel.

VIDEO: Víťazný gól Cartera Verhaegheho

"Prehrávali sme o jeden gól a už nezostávali do konca ani dve minúty. Hrali sme proti Bostonu a ani ja by som si nestavil na naše víťazstvo.

No keď tam zapadol ten puk, tak som si povedal: Oh, my to vyhráme," uviedol pre nhl.com tréner Panthers Paul Maurice.

Tím Boston Bruins, ktorý v základnej časti vytvoril historický rekord 65 víťazných zápasov a získal 135 bodov, prekvapivo končí už v prvom kole.

"Medvede" v základnej časti prehrali doma len sedem zápasov, v tejto sérii tam podľahli až trikrát. Florida zavŕšila obrat z 1:3 na 4:3 a v druhom kole sa stretne s Torontom Maple Leafs.

"Slová, ktoré sa mi teraz tlačia na myseľ, sú sklamanie, zmätenie... Na druhej strane, keď sa pozriem na celú sezónu, tak bola česť viesť túto partiu.

Viem, že sme sa nedostali tam, kam sme chceli, chápem to, ale ich profesionalita, pracovná morálka, odhodlanie byť profíkmi, to bola radosť byť im nablízku," povedal tréner Bostonu Jim Montgomery.

V bráne Cats potiahol Rus Sergej Bobrovskij, ktorý pri takomto prekvapení už bol. V roku 2019 chytal za Columbus, keď v prvom kole vyradili Tampu Bay, ktorá mala za sebou skvelú sezónu so 62 víťazstvami, jasne 4:0 na zápasy.

Je možné, že ťahúni Bostonu Patrice Bergeron a David Krejčí odohrali svoj posledný zápas v NHL. Obaja majú 37 rokov a po sezóne im končí zmluva.

V rozhodujúcom zápase sa o postup do druhého kola stretli aj Colorado so Seattlom. Obhajcovia Stanley Cupu podľahli tímu, ktorý hrá vo vyraďovacích bojoch vôbec prvýkrát.

Skóre zápasu otvorili hráči Seattlu v 24. minúte. Tak ako v každom zápase tejto série, opäť sa presadili ako prví. Nahodenie Bjorkstranda smolne tečovali dvaja hráči Colorada a puk poslali za chrbát Georgijeva.

Práve Bjorkstrand o necelé štyri minúty zvýšil na 2:0 krásnou strelou.

VIDEO: Víťazný gól Olivera Bjorkstranda

O zníženie na 1:2 sa na konci druhej tretiny postaral Rantanen, ktorý tečoval strelu MacKinnona. Bol to posledný gól v zápase aj v sérii.

Nathan MacKinnon ťahal "lavíny" a táto asistencia pre neho znamenala stý bod kariéry v play-off. Tento míľnik dosiahol za 77 zápasov ako šiesty najrýchlejší hráč histórie NHL.

Seattle držal v zápase nad vodou skvele chytajúci Philipp Grubauer, ktorý proti svojmu bývalému tímu zastavil 33 striel. "Tento tím toho dokáže ešte oveľa viac. Toto bola len prvá séria," zdôraznil Grubauer.

Kraken postúpili do druhého kola prvýkrát v klubovej histórii a v druhom kole budú čeliť Dallasu Stars.

Po prvom kole je jasné, že Stanley Cup v roku 2023 vyhrá tím, ktorý čaká už dlhšiu dobu. Ani jeden z víťazov od roku 2007 už nie je v hre.

NHL - play-off - 1. máj:  


Boston - Florida 3:4 pp (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 28. Krejčí (Orlov, Zacha), 41. Bertuzzi (Orlov, Krejčí), 45. Pastrňák (Carlo, Krejčí) - 13. Montour (Lundell, Bobrovskij), 22. Reinhart (Luostarinen, Lundell), 59. Montour (Barkov, Verhaeghe), 69. Verhaeghe (Bennett, Tkachuk)

Brankári: Swayman 27/31 - Bobrovskij 33/36

Stav série 3:4

Colorado - Seattle 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Góly: 40. MacKinnon (Toews, Lehkonen) - 24. Bjorkstrand (Gourde, Larsson), 28. Bjorkstrand (Tolvanen, Gourde)

Brankári: Georgijev 25/27 - Grubauer 33/34

Stav série 3:4



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Senzačná noc v NHL! Končí najlepší tím sezóny aj obhajca Stanley Cupu