Naporciujem teba, tvoju ženu aj dcéru. Mám konexie v Moskve, vyhrážal sa hokejista policajtom

Alex Galchenyuk.
Alex Galchenyuk. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|17. júl 2023 o 12:00

Jeho kontrakt v NHL bol zakrátko zrušený.

SCOTTSDALE. Ako si zničiť kariéru v NHL? Lekcie by mohol dávať Alex Galchenyuk, ktorý je od 14. júla bez zmluvy.

Ťažko sa dá predpokladať, že si nájde nové pôsobisko v súťaži. Vyrobil totiž škandál veľkých rozmerov. Dostal sa do všetkých športových médií.

Útočník strávil noc z 9. na 10. júla v cele policajného zaistenia. Príčinou bolo niekoľko dôvodov – útek z miesta nehody, výtržníctvo, neuposlúchnutie výzvy polície, kladenie odporu pri zatýkaní či vyhrážanie sa.

Informovala o tom polícia mesta Scottsdale. Ako prvá zverejnila informáciu Katie Strangová z webu The Athletic.

Kontrakt trval dva týždne

Incident sa odohral v Scottsdale, meste, ktoré je súčasťou Phoenixu, v nedeľu. Hokejista jazdil pod vplyvom omamných látok, keď narazil autom do značky.

Bolo to iba deväť dní potom, čo podpísal nový kontrakt s Arizonou Coyotes. Klub o niekoľko dní neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil jeho činy a oznámil, že jeho kontrakt bude zrušený.

„Boli sme oboznámení s incidentmi a ostro odsudzujeme takéto správanie. Keď sa vedenie klubu dozvedelo o týchto udalostiach, okamžite začalo pracovať na ukončení hráčovho kontraktu v súlade s platnými pravidlami Národnej hokejovej ligy,“ písalo sa v oficiálnom vyjadrení.

Dvadsaťdeväťročný americký rodák pritom mohol byť rád, že si našiel nové pôsobisko. Väčšinu vlaňajšej sezóny strávil na farme Colorada a v prvom tíme Avalanche v jedenástich zápasoch ani raz nebodoval.

V Arizone ho však dobre poznajú, Hrával tu v sezónach 2018/19 a 2021/22. Výkony bývalej trojky draftu však od prvej sezóny v púšti výrazne upadali, preto sa špekulovalo, či ho nečaká odchod do Európy.

Zdá sa, že po prehrešku je odchod z Ameriky, ak chce pokračovať v kariére hokejistu, nevyhnutný. Jedinou nádejou by preňho mohol byť asistenčný program hráčskej organizácie NHLPA určený predovšetkým na liečbu závislostí.

Alex Galchenyuk v drese Colorado Avalanche.
Alex Galchenyuk v drese Colorado Avalanche. (Autor: SITA/AP)

Museli ho spacifikovať

Galchenyuk je reprezentantom Spojených štátov amerických, avšak obaja jeho rodičia sú Bielorusi. Má aj ruské občianstvo a v tejto krajine prežil významnú časť detstva a mladosti.

Práve na konexie v Moskve sa odvolával, keď rasisticky nadával a vyhrážal sa mužom zákona.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Naporciujem teba, tvoju ženu aj dcéru. Mám konexie v Moskve, vyhrážal sa hokejista policajtom