MS vo futbale 1934 - história, výsledky, štatistiky

História, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1934. Titul majstra sveta získalo domáce Taliansko, ktoré vo finále zdolalo Československo.
História, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1934. Titul majstra sveta získalo domáce Taliansko, ktoré vo finále zdolalo Československo. (Autor: WIKIPEDIA)
Sportnet|23. júl 2023 o 06:00

Pozrite si históriu, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1934. Ako sa darilo výberu Československa a kto vyhral titul?

História MS vo futbale: 1930 1934 1938

RÍM. MS vo futbale 1934 boli druhou edíciou svetového šampionátu organizované pod hlavičkou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Na MS 1934 išlo o prvý šampionát, na ktorý sa tímy museli kvalifikovať. Táto podmienka neobišla ani domáce Taliansko.

Na olympijských hrách 1932 v Los Angeles futbal chýbal, a tak MS v roku 1934 boli prvým stretnutím mužstiev z celého sveta od prvého svetového šampionátu v roku 1930.

Kontroverzia okolo výberu usporiadateľa

Pre výber organizátora záverečného šampionátu musel výkonný výbor FIFA zasadať až 8-krát. Taliansko zvolili za hosťujúcu krajinu na stretnutí výkonného výboru 9. októbra 1932 v Štokholme.

Na usporiadanie turnaja talianska vláda pridelila 3,5 milióna talianskych lír zo štátneho rozpočtu.

Viacero politických komentátorov kritizovalo výber hosťujúcej krajiny. Podľa nich Taliansko pod vedením Benita Mussiliniho využilo šampionát na propagáciu vtedajšieho režimu - fašizmu.

Z tohto dôvodu historici a športoví redaktori podozrievali Mussoliniho z korupcie.

Štadión v Turíne pomenovaný po Benitovi Mussolinim s kapacitou 28.140 divákov, na ktorom sa hrali MS vo futbale 1934.
Štadión v Turíne pomenovaný po Benitovi Mussolinim s kapacitou 28.140 divákov, na ktorom sa hrali MS vo futbale 1934. (Autor: WIKIPEDIA)

Taliansko tvrdilo, že má najlepší tím sveta, a teda z ich pohľadu organizácia šampionátu v Taliansku bola logickou voľbou.

O úspechoch Talianska svedčia aj úspechy na ďalších turnajoch - víťazstvo na olympijských hrách 1936 v Nemecku a aj na nasledujúcich MS 1938 vo Francúzsku.

Kvalifikácia na záverečný šampionát

MS vo futbale 1934

Počet zápasov: 17

Strelené góly: 70 (4,12 na zápas)

Návštevnosť: 363.000 (21.353 na zápas)

Najlepší strelec: Oldřich Nejedlý (Československo) - 5 gólov

Až 32 krajín vstúpilo do kvalifikácie, pričom na záverečný turnaj mohla postúpiť len polovica z nich.

MS 1934 sú dodnes jediným šampionátom, na ktorom si musel organizátor vybojovať účasť cez kvalifikačné súboje.

Úradujúci svetový šampión Uruguaj sa rozhodol bojkotovať šampionát na starom kontinente z dôvodu nízkej účasti európskych celkov na predchádzajúcom šampionáte, ktorý sa konal práve v Uruguaji.

Na šampionát sa prvýkrát dostalo 10 tímov, z toho 9 bolo z Európy. Ako desiaty nováčik sa na turnaji predstavil Egypt.

Po druhú účasť zaznamenali reprezentácie Argentíny, Belgicka, Brazílie, Francúzska, Rumunska a USA.

Problém okolo britských tímov

Kvalifikácie sa nezúčastnili okrem Uruguaja ani tímy z britských ostrovov pre rozpory s FIFA a to aj napriek tomu, že FIFA ponúkla Anglicku a Škótsku priamu účasť na šampionáte bez nutnosti kvalifikácie.

Člen výkonného výboru anglickej futbalovej asociácie Charles Sutcliffe sa vyjadril, že Anglicko, Škótsko, Walles a Írsko sú zaneprázdnení s účasťou na ich vlastnom medzinárodnom turnaji.

Charles Sutcliffe považoval britský Medzinárodný turnaj za lepší než podujatie organizované v Ríme. O MS 1934 sa vyjadril aj ako o "vtipe" od FIFA.

Kvalifikácia v Európe

Starému kontinentu pridelili až 12 miest na záverečnom turnaji z celkovo 16. Len 10 účastníkov kvalifikácie bolo mimo Európy.

Prvý kvalifikačný systém v Európe sa nezaobišiel bez kontroverzií. Po zaradení Turecka do spoločnej kvalifikácie Afriky a Ázie bolo 21 tímov rozdelených do ôsmich dvoj až trojčlenných skupín.

Tri dvojčlenné skupiny mali odohrať jeden zápas na domácom ihrisku a jeden na ihrisku súpera. Na záverečný turnaj sa mal dostať lepší z dvojzápasu.

V skupine medzi Talianskom a Gréckom po domácom víťazstve Talianska 4:0 Grécko odmietlo nastúpiť na domáce stretnutie.

Skupina Českoslovenka a Poľska sa taktiež skončila po prvom stretnutí, ktoré vyhrali československí reprezentanti 2:1.

Zápas v Prahe sa neodohral z politických dôvodov, keď poľská vláda odmietla udeliť víza na odcestovanie svojej reprezentácie.

V skupine Maďarska, Rakúska a Bulharska postúpili prvé dva tímy bez toho, aby museli hrať proti sebe. Bulharsko sa po troch odohratých zápasoch zo štyroch s negatívnym skóre 3:14 rozhodlo odstúpiť.

Kvalifikácia v Amerike

Tímom z Južnej Ameriky boli pridelené dve miesta na šampionáte.

Aj neúčasť Uruguaja viedla k tomu, že reprezentácie Čile a Peru sa rozhodli kvalifikačné stretnutia neodohrať napriek tomu, že sa do kvalifikácie prihlásili.

Táto skutočnosť vytvorila kurióznu situáciu - Argentína a Brazília sa kvalifikovali na šampionát bez toho, aby nastúpili čo len na jediný zápas.

Severná Amerika mala najzložitejší kvalifikačný systém, na základe ktorého rozdelili tímy podľa výkonnosti do troch kvalifikačných kôl.

O jednu miestenku na záverečný turnaj sa pobili reprezentácie Haiti, Kuby, Mexika a USA. Miestenku si vybojoval favorit celej kvalifikácie - USA.

Kvalifikácia v Afrike a Ázii

Z kontinentov Afriky a Ázie sa do kvalifikácie prihlásili tri tímy - Turecko, Egypt a Palestína.

Pred začatím kvalifikačných súbojov sa však Turecko odhlásilo bez odohratia jediného zápasu. Kvalifikačné stretnutia sa tak odohrali len medzi Egyptom a Palestínou.

Tím z Palestíny však historicky môžeme považovať za predchodcu izraelskej reprezentácie, keďže obsahovala len hráčov židovského a britského pôvodu.

Po víťazstvách 7:1 na domácom ihrisku a 4:1 na pôde súpera sa z postupu tešili hráči Egypta.

Na MS vo futbale 1934 v Taliansku sa používala lopta s názvom Federale 102.
Na MS vo futbale 1934 v Taliansku sa používala lopta s názvom Federale 102. (Autor: FIFA.com)

Formát turnaja

Oproti prvým majstrovstvám sveta v roku 1930 sa na MS 1934 nehrala skupinová fáza. Celý turnaj pozostával iba z vyraďovacej fázy.

Ak sa zápas po 90 minútach skončil nerozhodne, duely sa predlžovali o 30 minút. Ak ani predĺženie neurčilo víťaza, nasledoval odvetný zápas v nasledujúci deň.

Do prvého kola vyraďovacej fázy, ktorou bolo osemfinále, bolo nasadených 8 tímov - Argentína, Brazília, Nemecko, Taliansko, Rakúsko, Československo a Maďarsko.

Všetkých osem zápasov osemfinále začalo v rovnaký čas - 27. mája 1934 o 16.00 h.

Štadióny

  • Stadio San Siro, Miláno - kapacita: 55.000
  • Stadio Littoriale, Bologna - kapacita: 50.100
  • Stadio Nazionale PNF, Rím - kapacita: 47.300
  • Stadio Giovanni Berta, Florencia - kapacita: 47.290
  • Stadio Giorgio Ascarelli, Neapol - kapacita: 40.000
  • Stadio Luigi Ferraris, Janov - kapacita: 36.703
  • Stadio Benito Mussolini, Turín - kapacita: 28.140
  • Stadio Littorio, Terste - kapacita: 8.000
Najväčší štadión MS vo futbale 1934 Stadio San Siro v Miláne s kapacitou 55.000 divákov.
Najväčší štadión MS vo futbale 1934 Stadio San Siro v Miláne s kapacitou 55.000 divákov. (Autor: WIKIPEDIA)

Dominancia Európy

Hneď po prvom zápase sa museli s turnajom rozlúčiť všetky neeurópske tímy. Do štvrťfinálových súbojov sa dostali len celky z Európy, čo sa stalo jediný raz v histórii MS. 

Vnútorné problémy reprezentácie Argentíny viedli k tomu, že jej súpiska neobsahovala ani jedného hráča, ktorý sa predstavil aj na predchádzajúcich MS v roku 1930.

Argentína s výberom plným amatérskych hráčov v zápase proti Švédsku dvakrát viedla, no Knut Kroon priviedol jeho tím k víťazstvu rozhodujúcim gólom na 3:2.

Domáce Taliansko jednoznačne zdolalo USA 7:1, pričom podľa New York Times brankár USA Juluis Hjulian robil zázraky v bráne, aby jeho tím nedostal v zápase "desiatku".

V stretnutí Taliansko - USA padol aj historický 100. gól MS. Postaral sa oň Angelo Schiavio, keď v 64. minúte skompletizoval prvý hetrik na MS 1934 a upravil skóre na 5:1.

Španielsko bez vážnejších problémov vyradilo Brazíliu 3:1, Maďari si poradili s Egyptom 4:2.

Stadio Littorio v Terste s kapacitou 8.000 divákov, na ktorom odohralo Československo svoj úvodný zápas na MS vo futbale 1934 proti Rumunsku.
Stadio Littorio v Terste s kapacitou 8.000 divákov, na ktorom odohralo Československo svoj úvodný zápas na MS vo futbale 1934 proti Rumunsku. (Autor: WIKIPEDIA)

Čo sa týka osemfinálových stretnutí medzi európskymi celkami, stretnutie Nemecko - Belgicko sa skončilo jasne 5:2. Za zmienku stojí druhý hetrik šampionátu zásluhou Nemca Edmunda Conena.

Zápas Rakúsko - Francúzsko prinieslo historicky prvé predĺženie na MS, keď sa zápas po riadnom hracom čase skončil nerozhodne 1:1.

V predĺžení rozhodli góly Antona Schalla (v 93. minúte) a Josefa Bicana (v 109. minúte) v prospech Rakúska, Francúzsko sa zmohlo len na zníženie skóre v 116. minúte z penalty zásluhou Georgesa Verriesta.

Rumunsko od 11. minúty viedlo na štadióne Stadio Littorio v Terste, no Československo gólmi Antonína Puča v 50. minúte a Oldřicha Nejedlého v 67. minúte otočilo zápas.

Opakovanie zápasu

Aj štvrťfinálové súboje priniesli do histórie jedinečnú vec. Jediný raz v histórii sa zápas na MS opakoval. Táto situácia nastala v stretnutí medzi Talianskom a Španielskom.

Prvý zápas sa skončil v riadnom hracom čase 1:1 a predĺženie neprinieslo rozuzlenie. Podľa pravidiel sa tak musel odohrať druhý duel hneď na nasledujúci deň.

K opakovaniu zápasu medzi Španielskom a Talianskom na MS vo futbale 1934. došlo na štadióne Stadio Giovanni Berta vo Florencii s kapacitou 47.290 divákov.
K opakovaniu zápasu medzi Španielskom a Talianskom na MS vo futbale 1934. došlo na štadióne Stadio Giovanni Berta vo Florencii s kapacitou 47.290 divákov. (Autor: WIKIPEDIA)

Odvetného zápasu sa však pre agresívne predchádzajúce stretnutie nemohlo zúčastniť hneď niekoľko hráčov.

Za zmienku stojí taliansky stredopoliar Mario Pizziolo, ktorý si zlomil nohu, po čom sa rozhodol už nikdy nenastúpiť v národnom tíme.

V odvete vyhrala reprezentácia Talianska najtesnejším výsledkom, no ani tento zápas sa nezaobišiel bez zranení. Až traja španielski hráči museli predčasne opustiť ihrisko.

V ostatných štvrťfinálových stretnutiach si Rakúsko poradilo s Maďarskom 2:1, Nemecko so Švédskom rovnakým skóre a Československo zdolalo Švajčiarsko 3:2.

Cesta za medailami

O postup Československa do finále sa postaral Oldřich Nejedlý, ktorý sa hetrikom postaral o víťazstvo nad Nemeckom 3:1. Na druhej strane pavúka Taliansko vyradilo Rakúsko tesne 1:0.

V zápase o tretie miesto otvorilo skóre Nemecko už v prvej minúte zásluhou Ernsta Lehnera. Edmund Conen zvýšil vedenie na dva góly v 27. minúte. O minútu neskôr sa presadil aj Rakúšan Johann Horvath.

Do polčasovej prestávky išlo Nemecko s dvojgólovým vedením vďaka Lehnerovmu gólu zo 42. minúty.

V druhom polčase sa podarilo skórovať len Rakúšanovi Karlovi Sestovi, a tak sa z bronzu radovali Nemci po triumfe 3:2.

Stadio Nazionale PNF v Ríme s kapacitou 47.300 divákov, na ktorom sa odohralo finále MS vo futbale 1934.
Stadio Nazionale PNF v Ríme s kapacitou 47.300 divákov, na ktorom sa odohralo finále MS vo futbale 1934. (Autor: WIKIPEDIA)

Finále medzi domácim Talianskom a Československom sa hralo dlho bez gólov. To narušil až v 71. minúte československý reprezentant Antonín Puč.

Taliani sa však dočkali odpovede presne o 10 minút neskôr, keď sa presadil Raimundo Orsi. V druhom polčase už ďalšie góly nepadlo, a tak sa za stavu 1:1 išlo do predĺženia.

V ňom skórovali iba Taliani, keď sa v 95. minúte presadil Angelo Schiavio. Z prvého titulu majstrov sveta sa tak tešilo domáce Taliansko, ktoré nadviazalo na domáci triumf Uruguaja v roku 1930.

Fašistické chápadlá Mussoliniho

Za zmienku stoja aj vedľajšie informácie okolo talianskeho šampionátu. Za taliansku reprezentáciu nastúpili piati hráči, ktorí pred začiatkom šampionátu odohrali reprezentačné zápasy za iné krajiny.

Ide o Argentínčanov Luisa Montiho, Atilia Demariu, Enriquea Guaitaa, Raimundo Orsi či Brazílčana Anfilogina Guarisiho.

Toto bolo možné vďaka tomu, že FIFA v tom čase nemala pravidlá na túto problematiku a jedinou podmienkou bolo, že hráči museli pred štartom bývať v "novej" krajine aspoň tri roky.

Spomínaní juhoamerickí hráči jedinú podmienku na štart za Taliansko aj tak nespĺňali, pričom FIFA to žiadnym spôsobom nepotrestala.

Monti je tak jediný hráč v histórii, ktorý si zahral vo finále MS za dve rozličné krajiny. Aj Demaría je historický unikát pre svoj štart za Argentínu v základnej skupine na MS 1930.

Kontroverzné boli aj rozhodnutia rozhodcov, ktoré sa špecificky diali len v zápasoch domáceho Talianska.

Štvrťfinálový súboj medzi Talianskom a Španielskom rozhodoval belgický rozhodca Louis Baert, o ktorom sa taliansky novinár Gianni Brera vyjadril: "Rozhodca Baert si bol plne vedomý toho, kde sa zápas odohráva."

Opakovaný súboj týchto dvoch tímov rozhodoval Švajčiar René Mercet, ktorý je obviňovaný z toho, že uznal neregulárny gól Talianov a pri dvoch španielskych góloch neoprávnene zahlásil ofsajd.

Mimo toho neodpískal viacero závažných faulov, po ktorých Španieli dohrávali len ôsmi. Vtedy sa totiž nedalo striedať. Prvý hráč sa dokonca zranil už v 5. minúte.

Ako trest za "mizerné rozhodovanie" mu zakázal švajčiarsky futbalový zväz účasť na medzinárodných podujatiach.

Semifinálové a finálové stretnutia Talianska s Rakúskom a Československom rozhodoval ten istý hlavný rozhodca - Švéd Ivan Elkind.

Zľava taliansky manažér Pozzo, hráči Monzeglio, Bertolini, brankár a kapitán Combi, Monti a asistent manažéra Carcano pred začiatkom predĺženia vo finálovom zápase Taliansko - Československo vo finále MS vo futbale 1934.
Zľava taliansky manažér Pozzo, hráči Monzeglio, Bertolini, brankár a kapitán Combi, Monti a asistent manažéra Carcano pred začiatkom predĺženia vo finálovom zápase Taliansko - Československo vo finále MS vo futbale 1934. (Autor: WIKIPEDIA)

Elkindovi sa taktiež pripisujú sporné rozhodnutia. Po zápasoch sa začalo šuškať, že mal ísť schôdzku s diktátorom Mussolinim večer pred semifinále a tesne pred finálovým zápasom vo VIP boxe.

"Je to stále ten istý príbeh. Šport a politika sú ako súrodenci a niekedy je šport pod vplyvom toho druhého," povedal Talian Marco Impiglia, autor dokumentu o vplyve Mussoliniho na dianie počas MS 1934.

Najlepším strelcom bol Čechoslovák

Najproduktívnejším hráčom svetového šampionátu sa stal československý reprezentant Oldřich Nejedlý.

Presadiť sa dokázal v úvodnom zápase s Rumunskom, vo štvrťfinálovom stretnutí so Švajčiarskom a v semifinále proti Nemecku pridal hetrik.

Za svoje pôsobenie na MS 1934 získal aj ocenenie Bronzová lopta ako tretí najlepší hráč na šampionáte. V československom drese odohral aj MS 1938, na ktorých sa mu podarilo streliť dva góly proti Holandsku a Brazílii.

Rodák z českej obce Žebrák v okrese Beroun išiel na šampionát ako hráč Sparty Praha, v ktorej odohral za 10 rokov (od 1931 do 1941) 415 zápasov a strelil 388 gólov.

V drese Sparty sa mu podarilo získať aj vtedy najcennejšiu klubovú trofej - Stredoeurópsky pohár v roku 1935.

Najlepší strelec MS 1934 v Taliansku zomrel v roku 1990 v čase, keď sa futbalový šampionát hral znovu na Apeninskom polostrove.

Výsledky MS vo futbale 1934

Osemfinále

Taliansko - USA 7:1 (3:0)

Góly: 18., 29. a 64. Schiavio, 20. a 69. Orsi, 63. Ferrari, 90. Meazza - 57. Donelli

Španielsko - Brazília 3:1 (3:0)

Góly: 18.(pen) a 25. Iraragorri, 29. Lángara - 55. Leônidas

Rakúsko - Francúzsko 3:2 pp (1:1)

Góly: 44. Sindelar, 93 Schall, 109. Bican - 18. Nicolas, 116.(pen) Verriest

Maďarsko - Egypt 4:2 (2:2)

Góly: 11. Teleki, 31. a 61. Toldi, 53. Vincze - 35. a 39. Fawzi

Československo - Rumunsko 2:1 (0:1)

Góly: 50. Puč, 67. Nejedlý - 11. Dobay

Švajčiarsko - Holandsko 3:2 (2:1)

Góly: 7. a 43. Kielholz, 66. Abegglen - 29. Smit, 69. Vente

Nemecko - Belgicko 5:2 (1:2)

Góly: 25. Kobierski, 49. Siffling, 66., 70. a 87. Conen - 29. a 43. Voorhoof

Švédsko - Argentína 3:2 (1:1)

Góly: 9. a 67. Jonasson, 79. Kroon - 4. Belis, 48. Galateo

Štvrťfinále

Taliansko - Španielsko 1:1 pp (1:1), odveta: 1:0 (1:0)

Góly: 1. zápas: 44. Ferrari - 30. Regueiro, 2. zápas: 11. Meazza

Rakúsko - Maďarsko 2:1 (1:0)

Góly: 8. Horvath, 51. Zischek - 60.(pen) Sárosi

Československo - Švajčiarsko 3:2 (1:1)

Góly: 24. Svoboda, 49. Sobotka, 82. Nejedlý - 18. Kielholz, 78. Jäggi

Nemecko - Švédsko 2:1 (0:0)

Góly: 60. a 63. Hohmann - 82. Dunker

Semifinále

Taliansko - Rakúsko 1:0 (1:0)

Góly: 19. Guaita

Československo - Nemecko 3:1 (1:0)

Góly: 21., 69. a 80. Nejedlý - 62. Noack

Zápas o bronz

Nemecko - Rakúsko 3:2 (3:1)

Góly: 1. a 42. Lehner, 27. Conen - 28. Horvath, 54. Sesta

Finále

Taliansko - Československo 2:1 pp (0:0)

Góly: 81. Orsi, 95. Schiavio - 71. Puč

Pavúk MS vo futbale 1934

Pavúk MS vo futbale 1934.
Pavúk MS vo futbale 1934. (Autor: Sportnet)

Najlepší strelci MS vo futbale 1934

Poradie

Meno

Krajina

Góly

1.

Oldřich Nejedlý

Československo

5

2.

Edmund Conen

Nemecko

4

2.

Angelo Schiavio

Taliansko

4

3.

Raimundo Orsi

Taliansko

3

3.

Leopold Kielholz

Švajčiarsko

3

Konečné poradie MS vo futbale 1934

Poradie

Krajina

1.

Taliansko

2.

Československo

3.

Nemecko

4.

Rakúsko

5.

Španielsko

6.

Maďarsko

7.

Švajčiarsko

8.

Švédsko

9.-11.

Argentína

9.-11.

Francúzsko

9.-11.

Holandsko

12.

Rumunsko

13.

Egypt

14.

Brazília

15.

Belgicko

16.

USA

Plagát MS vo futbale 1934
Plagát MS vo futbale 1934 (Autor: WIKIPEDIA)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale 1934 - história, výsledky, štatistiky