Tvrdil, že Európu zaplavili zločinci. Výpoveď trénerovi zamestnala aj politikov

Péter Gulácsi je stabilnou oporou bundesligového Lipska
Péter Gulácsi je stabilnou oporou bundesligového Lipska (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|11. apr 2021 o 09:00

Hertha Berlín sa rozlúčila s maďarským trénerom brankárov.

BERLÍN, BRATISLAVA. Môže profesionálny športovec alebo zamestnanec klubu vyjadriť svoj osobný názor v spoločenských témach? Čo všetko tým riskuje?

V Maďarsku rezonuje prípad, ktorý sa začal príspevkom brankára futbalovej reprezentácie Pétera Gulácsiho na sociálnej sieti, v ktorom podporil kampaň za dúhové rodiny.

Novela ústavy

Rodina je rodina. Tak znie slogan maďarskej kampane, ktorá chce upozorniť na to, že rodiny môžu mať okrem tradičného nastavenia otec – mama – deti mnoho foriem.

Vznikla po tom, čo v Maďarsku novelou ústavy prakticky zakázali adopciu detí párom rovnakého pohlavia. Deti si odteraz môžu osvojiť iba manželské páry, čo v praxi z adopcií vylučuje páry rovnakého pohlavia i osamelo žijúcich ľudí.

Podľa novely ústavy už každú jednu žiadosť podanú jednotlivcom (takto sa v praxi riešili prípady, keď sa o dieťa uchádzal pár dvoch mužov či dvoch žien, keďže v Maďarsku sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia zakázané) musí schváliť ministerka pre rodinné záležitosti Katalin Nováková.

Pritom v minulosti si takto našli domov mnoho detí, o ktoré tradičné manželské páry nejavili záujem.

Gulácsi: Buďme tolerantnejší!

Ku kampani „rodina je rodina“ sa koncom februára pripojil aj brankár maďarskej futbalovej reprezentácie a bundesligového klubu RB Lipsko Péter Gulácsi. Na sociálnu sieť zavesil fotografiu so svojou priateľkou. Na dlaniach mali nakreslený symbol dúhových rodín.

„Viac ako 14 rokov žijem v zahraničí a v súkromnom živote aj v športe som stretol množstvo rôznych ľudí, či už z hľadiska národnosti, kultúry, náboženstva, životnej filozofie, či niečoho iného. Čím viac času trávi človek v zahraničí alebo v spoločnosti rôznych ľudí, tým viac si uvedomuje, že to, že nie sme všetci rovnakí, robí svet len farebnejším a že najdôležitejšia je láska, akceptovanie a tolerancia k ostatným.

Každý človek má právo na rovnosť. Takisto ako každé dieťa má právo vyrastať v šťastnej rodine, nech tú rodinu tvorí hocikoľko ľudí hocijakého pohlavia, farby či náboženstva.

Podporujem dúhové rodiny! Zvýšme hlas proti nenávisti, buďme tolerantnejší a otvorenejší!“ znel príspevok maďarského brankára.

Péter Gulácsi aj s priateľkou podporili kampaň za dúhové rodiny.
Péter Gulácsi aj s priateľkou podporili kampaň za dúhové rodiny. (Zdroj: Facebook)

Autonómny a nezávislý

Gulácsiho postoj vyvolal rozporuplné reakcie na sociálnej sieti. Niektorí fanúšikovia dokonca napísali, že brankár Lipska by si už nikdy nemal obliecť dres s maďarským znakom. Iní sa ho zastali a ocenili jeho odvahu.

Bývalý reprezentant a známy televízny spolukomentátor János Hrutka napísal o Gulácsim pre portál wmn.hu. Vo svojom článku poukázal na to, že pre športovcov je už samozrejmé prispievať na charitu, pomáhať chorým alebo chudobným deťom. O spoločenských, politických témach sa však hovorí menej.

„Gulácsi svojím príspevkom nehľadel na očakávania fanúšikov, odvážil sa byť autonómny a nezávislý, pritom vedel, že to bude mať následky,“ napísal Hrutka. Dodal, že s Gulácsim je možné nesúhlasiť, ale treba oceniť, že so svojím postojom sa odvážil vystúpiť pred verejnosť. „Takto sa rodia hrdinovia a vzory, na ihrisku i mimo neho,“ znelo záverečné konštatovanie článku.

Záhadné prepustenia

O niekoľko dní televízia Spíler TV s Hrutkom ukončila spoluprácu. Oficiálne to odôvodnila tým, že na ďalšie zápasy sa chystá s novým tímom spolukomentátorov, ale Hrutka nepriamo naznačil, že skutočným dôvodom rýchleho rozviazania zmluvy mohol byť jeho podporný postoj v kauze Gulácsi.

Majiteľ Spíler TV je József Vida, dôverník Lőrinca Mészárosa, ktorý je zasa kamarátom Viktora Orbána z detstva.

Svoju prácu stratil aj reportér športového kanála maďarskej štátnej televízie M4 Sport Viktor Lukács, hoci pôvodne bol súčasťou výpravy na futbalové Euro i na olympiádu. Lukács Gulácsiho nekomentoval, ale na sociálnej sieti lajkoval jeho status. O dôvodoch ukončenia pracovného pomeru však nehovorila ani televízia M4 Sport, ani samotný komentátor.

„Ja by som sa sústredil na futbal“

Počas Veľkej noci oslovil provládny maďarský denník Magyar Nemzet Zsolta Petryho, bývalého maďarského reprezentačného brankára. Petry od roku 2015 pracoval ako tréner brankárov v Herthe Berlín.

Po niekoľkých otázkach o aktuálnych futbalových témach sa ho spýtali aj na Gulácsiho vyjadrenie.

„S liberálnym názorom Pétera Gulácsiho o dúhových rodinách väčšina maďarskej spoločnosti nesúhlasí. Preto ho mnohí začali kritizovať, hoci vyjadrenie názoru nemožno morálne spochybňovať. Nemožno a ani neslobodno ho odsúdiť z principiálneho hľadiska len preto, lebo povedal svoj názor,“ odpovedal Petry.

„Ja ako športovec by som sa však na jeho mieste sústredil na futbal a neformuloval žiadne stanovisko v spoločenských a spoločensko-politických otázkach,“ pokračoval bývalý brankár.

„Byť ním, určite by som nerozvíril vášne,“ uzavrel svoju odpoveď.

Zsolt Petry trénoval brankárov Herthy Berlín od roku 2015.
Zsolt Petry trénoval brankárov Herthy Berlín od roku 2015. (Zdroj: imago images/Christian Schroedter via Reuters Connect)

Hovoril o morálnom rozklade

Ďalšia otázka však smerovala práve na jeho názory v spoločensko-politických otázkach a v odpovedi Zsolt Petry rozvinul svoj postoj aj k migrácii.

„Nechápem, ako dokáže Európa morálne klesnúť tak hlboko, ako sa nachádza teraz. Prisťahovalecká politika je pre mňa prejavom morálneho poklesu,“ zdôraznil.

„Európa je kresťanský kontinent, nerád sa pozerám na tento morálny rozklad, čo teraz frčí cez kontinent. Liberáli zveličujú opačné názory: keď migráciu nepovažuješ za dobrú, lebo Európu zaplnilo hrozne veľa zločincov, tak ťa hneď vyhlásia za rasistu,“ uviedol Zsolt Petry v rozhovore.

Hertha okamžite konala

Na ďalší deň už nebol zamestnancom Herthy. Nemecký klub vo svojom stanovisku uviedol, že podpísal Chartu diverzity pre nemeckú spoločnosť a vyznáva hodnoty ako diverzita a tolerancia.

„Tvrdenia Zsolta Petryho ako zamestnanca klubu však nerešpektujú tieto hodnoty,“ stojí v stanovisku bundesligového klubu.

Generálny riaditeľ Herthy Carsten Schmidt zdôraznil, že napriek tomu, že niektoré detaily sa mohli stratiť pri preklade a niektoré Petryho tvrdenia boli vraj z rozhovoru vynechané, „tieto tvrdenia celkovo nekorešpondujú s hodnotami klubu“.

Petry sa na oficiálnej stránke Herthy vyjadril, že rešpektuje rozhodnutie klubu a zdôraznil, že nie je homofób alebo xenofób. „Je mi ľúto mojich komentárov o imigračnej politike a chcem sa ospravedlniť všetkým, ktorí tu hľadajú útočisko a ktorých som mohol uraziť,“ citovala trénera brankárov oficiálna stránka klubu.

Viktor Orbán miluje futbal, nenechal si ujsť ani európsky šampionát pred piatimi rokmi.
Viktor Orbán miluje futbal, nenechal si ujsť ani európsky šampionát pred piatimi rokmi. (Zdroj: TASR/AP)

Petryho sa zastal aj Orbán

Celá udalosť sa dostala do politickej roviny, keď vo štvrtok maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo charge d‘affaires veľvyslanectva Nemecka v Budapešti.

Maďarská strana vyslovila obavy z toho, že „v Nemecku môžu niekoho existenciálne postihnúť odvetné opatrenia len preto, lebo vyjadril svoje názory zákonným spôsobom“.

O prepustení Zsolta Petryho hovoril aj premiér Vikor Orbán vo svojom tradičnom piatkovom vystúpení v Rádiu Kossuth.

„Petry Zsolt nie je sám, všetci sme s ním,“ vyhlásil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Tvrdil, že Európu zaplavili zločinci. Výpoveď trénerovi zamestnala aj politikov