Porušili pravidlá, dostali trest. Slovan príde o body za víťazstvo nad Trenčínom

HC Slovan Bratislava.
HC Slovan Bratislava. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|30. sep 2021 o 15:35 (aktualizované 30. sep 2021 o 20:04)

Hokejový Slovan spoznal verdikt Ligovej rady.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový klub HC Slovan Bratislava spoznal trest za porušenie pravidiel v zápase 1. kola novej sezóny Tipos extraligy proti HK Dukla Trenčín (4:1).

Ligová rada extraligy vo štvrtok rozhodla, že bratislavský klub na konci základnej časti príde o tri body, informoval Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) na webe.

Námietke Dukly Trenčín, v ktorej klub požadoval kontumáciu zápasu a priznanie troch bodov, však Ligová rada nevyhovela. Individuálne štatistiky hráčov zostávajú platné. 

Döme sa neobával

„Súťažný poriadok umožňuje ponechať v platnosti výsledok, ktorým sa zápas skončil na hracej ploche, teda aj osobné štatistiky hráčov. Zároveň však umožňuje odpočítať tri body na konci základnej časti,“ vysvetlil člen Ligovej rady extraligy a manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný.

Nová smernica ukladá každému klubu povinnosť vytvoriť v zápase aspoň dve miesta na súpiske pre hráčov s ročníkom narodenia 2002 alebo mladším, slovanisti tak v úvode ročníka nespravili.

Jedno miesto síce nechali voľné, ale druhé obsadil hokejista starší ako 20 rokov.

Kontumácie sa pritom tréner Slovana Róbert Döme ešte pred pár dňami neobával. „Myslím si, že to nehrozí. V najhoršom prípade by sme mali dostať pokutu alebo upozornenie,“ vyhlásil po nedeľňajšom zápase s Košicami.

Slovan ešte cez víkend zaslal na Ligovú radu stanovisko, v ktorom upozornil na nesprávne normy uvedené na webe SZĽH. 

Zápasovú súpisku mal ovplyvniť aj trest pre Adama Lukošíka (ročník 2002), ktorý dostal v stredu v zápase prvej ligy v drese Modrých Krídiel Slovan proti Skalici.

Slovan je sklamaný

„Je pomerne neštandardné a neprofesionálne, aby výkonný výbor SZĽH o tak kľúčovej veci z hľadiska taktiky a stratégie budovania kádra, ako je zmena podmienok štartu hráčov U20, rozhodoval dva dni pred štartom základnej časti extraligy (22. septembra).

Navyše, dôležitú zmenu pravidiel s naším klubom nikto zo strany SZĽH nekonzultoval a informoval nás o nej stručným e-mailom vo štvrtok 23. septembra podvečer, teda iba 24 hodín pred otváracím zápasom novej sezóny,” citoval stanovisko Slovana denník Šport.

"Z rozhodnutia Ligovej rady extraligy sme sklamaní a rozčarovaní. Nemôžeme sa ubrániť dojmu, že Slovan niekomu v slovenskom hokejovom hnutí poriadne leží v žalúdku.

Za takmer identické pochybenia v nedávnej minulosti boli iným klubom uložené iba upozornenia, Slovanu vzali športovo vybojované tri body zo zápasu, v ktorom jasne dominoval," reagoval neskôr klub na oficiálnej stránke.

Z celého prípadu je nad slnko jasné, že Slovan si teoretickú výhodu v podobe nasadenia jedného staršieho hráča nevytvoril úmyselne.

Ligová rada sa prípadom zaoberala už počas víkendu i na pondelkovom stretnutí. Slovan sa voči trestu odvolal, ohlásil na oficiálnej webstránke.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Porušili pravidlá, dostali trest. Slovan príde o body za víťazstvo nad Trenčínom