Hantuchová prehrala vo finále v Brisbane s Kanepiovou 2:6, 1:6

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: SITA/AP)
TASR|7. jan 2012 o 10:48

Daniela Hantuchová by sa mala posunúť v rebríčku z 24. na 21. miesto.

BRISBANE. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nezískala svoj piaty singlový titul na okruhu WTA. Vo finále dvojhry na turnaji v austrálskom Brisbane (dotácia 655.000 dolárov) prehrala prvýkrát v kariére s Estónkou Kaiou Kanepiovou za 75 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 1:6.

Zverenka talianskeho trénera Claudia Pistolesiho mala pred sobotňajším duelom s bývalou svetovou šestnástkou priaznivú bilanciu 3:0, no na úvodnom turnaji novej sezóny ťahala proti vynikajúco hrajúcej súperke jasne za kratší koniec.

Kanepiová vybojovala druhý titul na okruhu WTA, v roku 2010 nenašla premožiteľku na antuke v sicílskom Palerme. Estónka vychytila v Brisbane skvelú formu a v priebehu turnaja vyradila tri nasadené hráčky - Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú, Nemku Andreu Petkovičovú i Talianku Francescu Schiavoneovú.

Pre Hantuchovú to bolo v sobotu celkovo 13. singlové finále na ženskom profesionálnom okruhu. Napriek hladkej prehre dosiahla v Brisbane svoj doposiaľ najlepší výsledok.

V semifinále zdolala prvýkrát bývalú svetovú jednotku Belgičanku Kim Clijstersovú, ktorá za stavu 7:6 (4), 1:3 zápas skrečovala pre zranenie ľavého bedrového kĺbu.

Hantuchová po skončení zápasu priznala, že Kanepiová bola na dvorci lepšou hráčkou. "Musím uznať, že Kaia si titul jednoznačne zaslúžila, pretože od prvej do poslednej loptičky hrala neuveriteľný tenis. Mala som pocit, že hrá ešte rýchlejšie ako v piatkovom semifinále Kim Clijstersová. Počas celého zápasu vynikajúco servovala a aj keď som tam pri jej podaní mala zopár šancí, vždy mi dala takú odpoveď, že som len oči vyvalila. Všetko jej tam padalo, zbierala jeden víťazný úder za druhým. Trochu si vyčítam, že akonáhle začala dominovať, tak som hrala až príliš opatrne. Zľakla som sa a stiahla sa, čo nebol dobrý taktický ťah. Nehrala som tak aktívne ako v predchádzajúcich zápasoch, čo ma mrzí. V druhom sete som sa až príliš snažila dávať jej to k čiaram a rýchlo zakončovať výmeny, no bolo to zbytočné," povedala pre TASR Hantuchová.

Slovenská dvojka napriek finálovému neúspechu vyslovila s účinkovaním v Brisbane veľkú spokojnosť.

"Postup do finále je skvelým odrazovým mostíkom do ďalšieho priebehu sezóny. S trénerom Pistolesim sme v zime tvrdo pracovali, no nečakala som, že úspešný výsledok príde tak rýchlo. O to viac si ho vážim. Odohrala som veľmi dobré stretnutia proti Dominike Cibulkovej, Vanii Kingovej i Kim Clijstersovej. Ešte musím zlepšiť veľa vecí, no verím, že keď budem naďalej makať, prídu ďalšie úspechy. Dlhodobé veci sa vždy prejavia neskôr. Po turnaji v Brisbane si príliš neoddýchnem, veď už v pondelok má v Sydney čaká zápas 1. kola proti Vinciovej. Bude to veľmi náročné, podmienky sú tam úplne iné ako v Brisbane. Dúfam, že sa mi podarí rýchlo zregenerovať. Turnaj v Sydney beriem skôr tréningovo, aby som sa nezranila. Dôležité je byť pripravená na grandslamový Australian Open v Melbourne, to je pre mňa teraz priorita," dodala Hantuchová.

Z metropoly štátu Queensland si Hantuchová odnáša prémiu 57.800 USD a 320 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho pondelňajšom vydaní by sa mala posunúť z 24. na 21. miesto. Z Brisbane sa presúva na ďalší turnaj do Sydney, kde v 1. kole ako držiteľka voľnej karty nastúpi proti Talianke Roberte Vinciovej.

ico

Dvojhra - finále:

Kaia Kanepiová (Est.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:2, 6:1

Hantuchová držala s Kanepiovou krok iba do stavu 2:2 v prvom sete. V piatom geme Estónka po skvelom bekhendovom longlajne prelomila podanie Slovenky, v siedmej hre po ďalšom winneri svoju súperku opäť brejkla a pri vlastnom servise následne dotiahla úvodný set do víťazného konca.

Kanepiová hrala agresívnejšie ako Hantuchová, skvele sa pohybovala a dokázala Slovenku pretlačiť v dlhých výmenách.

V druhom sete bola prevaha Estónky na centrálnom dvorci Pata Raftera ešte výraznejšia. V prvých štyroch gemoch dovolila uhrať Hantuchovej iba jediný fiftín a po dvoch brejkoch si vybudovala rozhodujúci náskok 4:0. Za stavu 5:1 premenila pri podaní Hantuchovej v poradí štvrtý mečbal.

Prehľad turnajových titulov Daniely Hantuchovej vo dvojhre:

február 2011 Pattaya (tvrdý povrch, vonku)

október 2007 Linz (tvrdý povrch, hala)

marec 2007 Indian Wells (tvrdý povrch, vonku)

marec 2002 Indian Wells (tvrdý povrch, vonku)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová prehrala vo finále v Brisbane s Kanepiovou 2:6, 1:6