Hantuchová obhájila triumf v Pattayi

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: SITA/AP)
SITA|12. feb 2012 o 13:39

Slovenská tenistka získala svoj celkovo piaty titul vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni.

PATTAYA. Daniela Hantuchová obhájila celkový triumf na turnaji WTA PTT Pattaya Open v thajskej Pattayi (International, dotácia 220 000 USD, tvrdý povrch vonku),.

Trojka tohto podujatia zvíťazila v nedeľňajšom finále nad Ruskou Mariou Kirilenkovou nasadenou ako štvrtou za 195 minút 6:7 (4), 6:3, 6:3. V prvom sete zaostávala 3:5 na gemy, ale aj viedla 2:0 v tajbrejku. Na začiatku tretej časti prehrávala o brejk. Na tomto turnaji má zápasovú bilanciu 10:0 (na sety

Hantuchová v tejto sezóne uspela už v siedmich zápasoch, v ktorých mala manko 0:1 na sety. Triumfovala v 12. zo svojich ostatných 14 trojsetových súbojov.

Slovenka v predchádzajúcich štyroch zápasoch na tomto turnaji strávila na kurte menej ako 6 hodín, Ruska viac než 9,5 hodiny - od polovice druhého dejstva to bolo vidieť.

Slovenská tenistka si odnáša z rezortu Dusit 200 bodov do hodnotenia a šek na 37 000 USD, zdolanej patrí 200 bodov a 19 100 dolárov.

Hantuchová upravila v bilancii proti Kirilenkovej (26. v renkingu) na 5:2. Revanšovala sa jej za prehru 5:7, 2:6, ktorú utrpela už na sklonku sezóny 2008 na "harde" pod strechou v Zürichu. Od 25. januára 25-ročná Moskovčanka bola v minulosti najvyššie na 18. pozícii.

S Hantuchovou ju tenisovo spája fakt, že obe sa kedysi nachádzali na 5. priečke v deblovom rebríčku. Mimo kurtov je to spoločné pózovanie (aj s Francúzkou Tatianou Golovinovou) v "plavkovom" vydaní magazínu Sports Illustrated spred troch rokov.

Expriateľka Igora Andrejeva Kirilenková, ktorú v ostatnom čase zviditeľnil aj vzťah s hokejistom Alexandrom Ovečkinom, má teraz na konte rovnaký počet trofejí ako Slovenka, na šiesty primát čaká od roku

Igor Moška (generálny sekretár STZ): "Víťazstvo Daniely v Pattayi ma ani príliš neprekvapilo. Darí sa jej tam už tradične a minulotýždňový bratislavský fedcupový zápas proti Francúzkam ukázal, že si udržiava formu z januárovej Austrálie. Má naozaj výborný vstup do tejto sezóny. Pre Danielu i slovenský tenis je to veľký úspech."

ico

Daniela Hantuchová (SR-3) - Maria Kirilenková (Rus.-4) 6:7 (4), 6:3, 6:3 za 195 minút (73, 55, 67)

Dvojhra - finále, priebeh:

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová stratila servis hneď v úvodnom geme siedmeho vzájomného súboja.

Na príjme v druhej hre neťažila Slovenka zo sľubného náskoku 30:0. V šiestom geme nepremenila brejkbal a nepodarilo sa jej to ani v ôsmej hre - v oboch prípadoch nedostala reálnu šancu. Kirilenkovú v kritických okamihoch vždy podržal servis, zostávala o brejk vpredu.

Hantuchovej nestačilo ani vedenie 40:0 na returne v desiatom geme. Najprv zbytočne pokazila bekhend vo výmene, potom sa Kirilenková dvakrát oprela do servisu. Favorizovaná Slovenka si nádhernou kombináciou bekhendu popri čiare a krížneho forhendového zakončenia vynútila ešte jednu možnosť, ale znova zlyhala z bekhendu.

Kirilenkovej nečakaná forhendová chyba do siete však znamenala piaty brejkbal v tejto hre a Hantuchová vypálila bekhend do bližšej strany presne na čiaru - týmto najkrajším úderom dovtedajšieho priebehu vyrovnala na 5:5. Povzbudená Hantuchová hladko preletela jedenástou hrou a premiérovo bola o krok vpredu, ale nevyhla sa tajbrejku.

V tretej vzájomnej "lotérii" (dosiaľ štatistika 2:0 pre Slovenku) si Hantuchová returnom druhého servisu na telo vynútila Kirilenkovej bekhendový omyl, ujala sa vedenia 2:0. Absolútne však nezvládla forhendovú odpoveď na príjem súperky za stavu 2:1.

Ruska jej potom poskytla darček v podobe forhendového voleja mimo v zdanlivo jasnej pozícii, ale následne perfektne zabrala v defenzíve a predčasné ovácie z tribún vyhodili Hantuchovú z konceptu pri bekhendovom voleji. Namiesto 4:2 bolo 3:3, išlo o jeden z najpodstatnejších bodov celého setu. Na oboch aktérkach sa v tejto fáze prejavovala dôležitosť každej loptičky. Kirilenková esom išla na 4:3 a vzápätí Slovenka bola neskoro pri bekhendovej reakcii na return druhého podania - 3:5. Navyše, pridala dvojchybu na 3:6 a potom odvrátila len jeden setbal.

Od tejto sezóny Talianom Claudiom Pistolesim trénersky vedená Hantuchová sa však vôbec nenechala znechutiť.

Už v prvej hre druhej časti si vynútila Kirilenkovej forhendovú chybu a Ruska potom nebola včas pri odpovedi na return. Úvod tohto dejstva priniesol zvýšenú účinnosť Slovenky a platilo to aj pri odvracaní dvoch brejkbalov v druhom geme.

Najprv to bolo učebnicovo kombináciou podania smerujúceho von z dvorca a aktívneho "winneru" do odkrytej časti a potom vďaka Kirilenkovej prehnane ambicióznemu príjmu druhého podania. Hantuchová napokon upravila na 2:0. Pri skóre 2:1 dodala Ruske brejkbal bekhendom do siete. Hrozbu vymazala esom, svoj tretí gembal zužitkovala rovnakým spôsobom.

V piatom geme si Hantuchová krásnym bekhendom popri čiare vypracovala šancu na brejkovú "poistku", ale Kirilenková opakovane zabrala na podaní a zvládla výhodné pozície, v ktorých sa ocitla.

Napokon znížila na 2:3. Slovenka však postupne čoraz citeľnejšie preberala iniciatívu a určovala priebeh výmen, súperke akoby dochádzala para. Hantuchová šikovným bekhendovým dropom zvýšila na 4:2, aj v tomto geme si pomohla esom.

Aj pred zrakom svojej mamy Marianny bola tvorivejšia a agresívnejšia, stále však iba o brejk vpredu. Na 5:3 sa dostala bez vážnejších ťažkostí v ôsmej hre s dvoma bodmi priamo z podania, ale aj dobrou kombináciou bekhendového "vyháňacieho" krosu a forhendového doklepnutia zo vzduchu. Na príjme v deviatej hre Slovenka viedla po tretej dvojchybe Rusky v tomto dueli 30:15 a prísnym bekhendovým krosom si utvorila dva setbaly za sebou. Kirilenková pri prvom poslala forhend do siete.

Súperke zjavne pomohla takmer štvrťhodinová pauza pred tretím setom, Hantuchovú táto prestávka akoby vyhodila z tempa. Treťou dvojchybou v zápase klesla na 0:30 a dvakrát "vyhodila" bekhend - 0:1.

Slovenka sa však okamžite pozviechala, strážila si základnú čiaru, rozdeľovaním loptičiek držala Kirilenkovú pod tlakom, po jej dvojchybe mala 40:0 a Ruske potom chýbalo pol kroka k ideálnemu trafeniu bekhendu - 1:1, tiež bez straty fiftínu.

Dvadsiatka svetového rebríčka Hantuchová aj vinou sporného verdiktu v napokon veľmi dramatickom treťom geme pripustila zhodu a spáchala pri nej dvojchybu. Pod hrozbou brejkbalu však zásluhou forhendu popri čiare zvládla dlhú výmenu, v ktorej nepretržite mala miernu prevahu.

Oslavné gesto ako zo záveru minulotýždňového bratislavského fedcupového duelu s Cornetovou predviedla, keď Kirilenková extrémne hrubo zlyhala pri sieti a vyžiadala si obhodenie.

Ruska to vykompenzovala forhendovým protikraťasom na zhodu, ale následne neodolala ofenzívnej smršti Slovenky s perfektnou dĺžkou úderov - výhoda a Hantuchovej "značkový" bekhend popri čiare - 2:1.

Kirilenková vstúpila do štvrtej hry dvojchybou, po výmene rakety pridala ďalšiu a náhle čelila skóre 0:40, ale odvtedy si pripísala päť fiftínov za sebou, na 2:2 vyrovnala bekhendovým zakončením zo vzduchu.

Hantuchová ako podávajúca v piatej hre najprv vyrovnala na 15:15 špičkovým bekhendom popri čiare, potom ponúkla pohotovú forhendovú odpoveď na kraťas a nadýchla sa ňou k napokon hladkému zisku gemu - 3:2.

Dôrazným forhendovým krosom zavŕšila Slovenka priebežné preklopenie skóre z 0:30 až k brejkbalu v šiestom geme, ale po sľubnom returne nezvládla prípravný forhend z "téčka", táto chyba ju mohla veľmi mrzieť. Ruska sa následne presadila servisom, pri výhode však dala dvojchybu. Hantuchovej nevyšiel pokus o bekhendový "winner" a inkasovala bod priamo z podania na 3:3.

Hralo sa presne tri hodiny a Kirilenková chytala druhý dych. Dokázala odolávať vo výmenách natoľko dlho, že pomer Hantuchovej víťazných úderov a nevynútených chýb nebol priaznivý rozhodujúcim spôsobom. Ruska sa však takisto nevyhla výkyvom úderov istoty.

V tzv. Tildenovom siedmom geme dostala eso na 15:15 a vzápätí troma zlyhaniami sama vyriešila túto zápletku.

Z jej pohľadu bola škoda najmä ambiciózneho forhendového longlajnu tesne vedľa. Ešte viac si Kirilenková mohla vyčítať forhendový drajv mimo, ktorým pustila Hantuchovú do vedenia 30:15 v ôsmom geme. Slovenka totiž potom vytiahla účinný bekhendový return a zvládla "povinné" forhendové doťuknutie. Ruska pod tlakom dala siedmu dvojchybu - 3:5.

Hantuchová podávala na triumf. Kirilenková netrafila gurážny bekhendový return druhého podania. Reparát jej však vyšiel a forhendom z hĺbky kurtu pohodlne vyrovnala na 15:15. Slovenka si pomohla podaním na 30:15 a aj prostredníctvom bekhendu na základnú čiaru si vypracovala dva mečbaly. Premenila hneď premiérový.

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Hantuchovej s Kirilenkovou (bilancia 5:2):

  • 2005 Tokio (Jap.) tvrdý povrch osemfinále Hantuchová 4:6, 6:0, 6:2
  • 2005 San Diego (USA) tvrdý povrch 1. kolo Hantuchová 7:6 (5), 6:1
  • 2007 Dubaj (SAE) tvrdý povrch osemfinále Hantuchová 2:6, 6:4, 7:6 (4)
  • 2007 Kalkata (India) tvrdý povrch semifinále Kirilenková 4:6, 6:2, 6:1
  • 2008 Melbourne (Aus.) - Australian Open tvrdý povrch osemfinále Hantuchová 1:6, 6:4, 6:4
  • 2008 Zürich (Švaj.) tvrdý povrch 1. kolo Kirilenková 7:5, 6:2
  • 2012 Pattaya (Thaj.) tvrdý povrch finále Hantuchová 6:7 (4), 6:3, 6:3

Cesta Hantuchovej za titulom:

  • 1. kolo: Nungnadda Wannasuková (Thaj. / 437. vo svetovom rebríčku) 6:2, 6:0 za 62 minút
  • 2. kolo (osemfinále) Urszula Radwanská (Poľ. / 85.) 6:3, 6:2 za 80 minút
  • štvrťfinále: Vania Kingová (USA-8 / 59.) 7:6 (7), 6:4 za 116 minút
  • semifinále: Chsieh Su-wej (Taiw.-Q / 159.) 6:4, 6:1 za 90 minút
  • finále: Maria Kirilenková (Rus.-4 / 26.) 6:7 (4), 6:3, 6:3 za 195 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová obhájila triumf v Pattayi