Hamšík: Potrebujeme strelca, akými boli Šesták a Vittek

Marek Hamšík
Marek Hamšík (Autor: SITA/AP)
SITA|4. okt 2011 o 12:27

Vo vynikajúcej forme je v ostatných týždňoch kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík.

SENEC.Ofenzívny stredopoliar SSC Neapol skóroval počas uplynulého víkendu v stretnutí Serie A 2011/2012 proti Interu Miláno (3:0) a minulý týždeň dal gól aj Villarrealu v Lige majstrov.

V najcennejšom drese však naposledy napol sieť za brankárom súpera pred takmer dvoma rokmi (14. novembra 2009 z pokutového kopu v medzištátnom priateľskom zápase proti USA /výsledok 1:0/, pozn.).

Banskobystrický rodák nevyužil množstvo vynikajúcich príležitostí na skórovanie najmä v ostatnom vystúpení národného výberu SR doma proti Arménsku (0:4), ale pravdou je, že v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Poľska a na Ukrajinu zaznamenali zverenci Vladimíra Weissa st. v ôsmich meraniach síl len šesť presných zásahov, pričom nikto neskóroval dvakrát.

Zlepšiť túto nelichotivú štatistiku sa Slováci pokúsia v existenčnom zápase proti Rusom, ktorých privítajú v rámci B-skupiny spomenutého kvalifikačného cyklu v piatok 7. októbra na štadióne MŠK Žilina.

Problém so strieľaním gólov

"Súhlasím s tým, že sme dali málo gólov, taká je realita. Chýba nám v tíme nejaký kanonier. Taký, ako bol Stano Šesták v predchádzajúcej kvalifikácii, alebo Robo Vittek na minuloročných majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike," povedal na pondelňajšom zraze slovenskej reprezentácie v seneckom hoteli Dolphin Marek Hamšík narážajúc na fakt, že Šesták skóroval v kvalifikácii o postup na MS 2010 šesťkrát a Vittek sa stal so štyrmi gólmi druhým najlepším strelcom lanského svetového šampionátu.

"Už sme sa viackrát presvedčili, že stačí víťaziť aj 1:0, aj takéto triumfy sa rátajú. Prvoradou úlohou v zápase proti Rusku bude teda nedostať gól a aspoň jeden dať," analyzoval M. Hamšík, ktorý práve na žilinskom štadióne spálil množstvo príležitostí v dueli proti Arménom a pokračoval:

"Mojím receptom, ako pretrhnúť streleckú smolu v Žiline, je pokúšať sa o streľbu z každej príležitosti, utvárať si šance. Určite je plus, že máme v obrane futbalistov so skúsenosťami z ruskej ligy. Títo chalani poznajú hráčov súpera, ich silné stránky i slabiny."

Jedna z najväčších osobností v kádri SR zaznamenala počas uplynulého víkendu 50. gól v drese Neapola, do ktorého prestúpila v sezóne 2007/2008. Tento zásah bývalého hráča ŠK Slovan Bratislava či Brescia Calcio má hneď dvojitý zaujímavostný podtext.

V Taliansku sa mu darí

Nejde totiž len o jubilejný 50. Hamšíkov súťažný gól v drese SSC, ale zároveň aj prvý do siete "nerazzurri". Inter bol jediným účastníkom Serie A, proti ktorému sa ofenzívnemu záložníkovi nepodarilo skórovať.

"Nemám to presne odsledované, neviem, či som dal gól už všetkým účastníkom Serie A, ale Inter bol určite posledným z tých veľkých mužstiev, proti ktorému som ešte neskóroval. Som rád, že mi to tam padlo. Na druhej strane ma mrzí, že v prvom polčase som nepremenil pokutový kop."

"Mali sme v tom stretnutí hernú prevahu a to sa ukázalo na výkone aj výsledku v druhom polčase. Gól do siete Interu ma pozitívne naladil pred reprezentačným zrazom. Mňa teší každý presný zásah," poznamenal Hamšík na margo streleckej potencie v drese "partenopei" a napokon sa vyjadril aj k záverečnému zápasu "weissovcov" v tomto kvalifikačnom cykle (11. októbra v Skopje proti domácemu Macedónsku):

"Nemyslím ešte na zápas v Macedónsku, prvoradý je duel proti Rusku. Jedine víťazstvo nás udrží v hre o postup, takže ja budem spokojný len s plným bodovým ziskom."

Ako je známe, na čele B-skupiny je sedemnásťbodové Rusko, druhé Írsko má na konte 15 bodov, nasledujú Arménsko a Slovensko (po 14 bodov), Macedónsko má 7 bodov a poradie uzatvára Andorra, ktorá v doterajších ôsmich dueloch ešte nebodovala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hamšík: Potrebujeme strelca, akými boli Šesták a Vittek