Hamilton alebo Rosberg? Súperili medzi sebou vo všetkom

Podanie rúk pred rozhodujúcim súbojom - Lewis Hamilton a Nico Rosberg.
Podanie rúk pred rozhodujúcim súbojom - Lewis Hamilton a Nico Rosberg. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, SITA|21. nov 2014 o 10:56

V nedeľu sa na Veľkej cene Abú Zabí rozhodne o majstrovi sveta formuly 1.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom SME.

Pred štrnástimi rokmi Lewis Hamilton a Nico Rosberg medzi sebou súťažili. Kto zje skôr pizzu, kto je lepší vo futbale, v stolnom tenise i v pretekoch motokár. Každý deň sa porovnávali, kto z nich je lepší. Teraz bojujú o titul majstra sveta vo formule 1.

ABÚ ZABÍ, BRATISLAVA. Vlani nebolo o majstrovi sveta F1 pochýb už od júla. Sebastian Vettel vyhral s nevídaným rozdielom.

Tento rok bolo isté iba to, že víťaz bude naisto z tímu Mercedes. Či sa šampiónom stane Lewis Hamilton, alebo Nico Rosberg, však rozhodnú až posledné preteky – Veľká cena Abú Zabí.

Cez sezónu práve medzi Britom a Nemcom vznikla veľká rivalita. Nik zo súperov sa im nemohol rovnať, medzi sebou však bojovali s takým nasadením, že v Belgicku sa to skončilo kolíziou. Napätie v tíme bolo obrovské.

Spor museli riešiť šéfovia a Rosberg sa za nehodu, ktorú zavinil, ospravedlnil.

Hamilton: Nie sme malí

Férový súboj tak bol prvou otázkou, ktorej museli obaja jazdci čeliť pred víkendom.

„O tom sa ani nemusíme baviť. Riešili sme to pred sezónou aj viackrát počas nej. Nie sme deti a vieme, čo je správne a čo nie,“ vravel Hamilton pre akreditovaných novinárov.

Rosberg ho podpichol, že jediné, čo musí urobiť, je jazdiť čestne.

Obaja jazdci sa poznajú už veľmi dlho. Pred štrnástimi rokmi boli obaja tímovými kolegami v jednom tíme v pretekoch motokár. Trávili spolu veľa času a takmer vo všetkom súperili.

Snívali o formule 1

„Po pretekoch sme zvykli zájsť na pizzu. Oni sedeli jeden oproti druhému a súťažili, kto zje svoju rýchlejšie,“ spomína bývalý pilot formuly 1 Robert Kubica pre BBC.

„Vtedy to bola zábava. Boli sme mladí a vždy sme sa potom smiali.“

Súťažili však nielen na okruhu. Mimo pretekov hrali stolný tenis, futbal, videohry a dokonca sa porovnávali, kto lepšie jazdí na motocykli.

„Nico sa na ňom začal predvádzať a veľmi často jazdiť. Tak som si povedal, že sa to musím naučiť a byť lepší ako on,“ spomína Hamilton.

Obaja vtedy snívali, že sa dostanú do formuly 1. „Hovorili sme o tom stále. Aké by to bolo super byť vo formule a jazdiť v jednom tíme.“

Keď nevyhral, plakal

Šéfom ich tímu v roku 2000 bol Talian Dino Chiesa. „V tom čase sa mi Lewis javil ako talentovanejší. Častejšie vyhrával a keď nevyhral, bol pred Nicom,“ hovorí Chiesa pre BBC. „Nico sa dokázal od Lewisa rýchlo učiť a pochopiť nové veci, ale pri Lewisovi ste videli, že oveľa neskôr brzdí, v zákrutách je rýchlejší, celkovo ľahšie jazdí na hranici možností.“

Podľa Chiesu bol práve Hamilton ten, kto bol z dvo〜jice od začiatku oveľa súťaživejší a nevedel sa zmieriť s prehrou.

„Druhé miesto bolo preňho niečo hrozné. Stalo sa, že to aj oplakal. Vždy chcel byť prvý.“

Rosberg cíti šancu

Tentoraz mu však Hamiltonovi aj druhé miesto bude stačiť na to, aby sa stal šampiónom. V hodnotení šampionátu má totiž pred Rosbergom 17-bodový náskok.

V predchádzajúcich sezónach by bol už takmer istým šampiónom. Ibaže tento rok prvý raz v histórii dostanú jazdci na posledných pretekoch dvojnásobný počet bodov. Víťaz získa 50, druhý v cieli 36, tretí 30.

Zdanlivo práve toto nové pravidlo dostáva Hamiltona pod tlak a Rosbergovi dáva nádej na titul.

„Som tu, aby som zvíťazil a potrebujem malú pomoc od Lewisa, aby neskončil druhý,“ vravel Rosberg.

„Som optimistom, pretože v Brazílii sa Lewis dopustil nejakých chýb. Urobím všetko pre to, aby som ho dostal pod tlak.“

Veľká cena Abú Zabí štartuje v nedeľu o 14.00 h. Naživo ju vysiela Dajto.

Kto získa titul?

  • Hamilton má v poradí MS náskok 17 bodov pred Rosbergom.
  • V Abú Zabí sa oproti ostatným veľkým cenám udeľuje dvojnásobný počet bodov.
  • Hamilton bude majstrom, ak zvíťazí. Ak pri Rosbergovom víťazstve obsadí 2. miesto. V prípade, že Rosberg bude druhý, stačí Hamiltonovi aj piata priečka v cieli.
  • Rosberg sa stane majstrom, ak zvíťazí a Hamilton bude najlepšie tretí. SkoNč´=i druhý a jeho súper bude najvyššie šiesty.

Poradie MS (po 18 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 334 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 317, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 214, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 159, 5. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 157, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 156

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 651 bodov - istý titul, 2. Red Bull 373, 3. Williams 254, 4. Ferrari 210, 5. McLaren 161, 6. Force India 127

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton alebo Rosberg? Súperili medzi sebou vo všetkom