Halák vychytal výhru nad Montrealom, Meszároš skóroval

Andrej Meszároš.
Andrej Meszároš. (Autor: ČTK)
TASR|11. mar 2011 o 07:08

Jaroslav Halák priviedol St. Louis Blues k výhre proti svojmu predošlému tímu Montrealu, darilo sa aj Andrejovi Meszárošovi, ktorého Philadelphia vyhrala nad Torontom 3:2, Zdeno Chára síce dvakrát asistoval, ale Boston s Buffalom prehral 3:4.

NEW YORK. Hokejový brankár Jaroslav Halák vychytal pre St. Louis víťazstvo 4:1 vo štvrtkovom zápase NHL proti svojmu bývalému zamestnávateľovi z Montrealu. Po stretnutí vyhlásili odchovanca bratislavského Ružinova za jeho prvú hviezdu.

Halák vs. Price

Halák uspel aj v osobnom súboji s Careyom Priceom, ktorého vedenie Canadiens pred začiatkom sezóny uprednostnilo a Slovák menil klub.

V 13. min síce gólman St. Louis inkasoval ako prvý, potom však už puk za svoj chrbát nepustil a pripísal si celkovo 27 úspešných zákrokov.

"Bol to pre mňa príliš emocionálny zápas. V Montreale som strávil veľa rokov, najmä posledná sezóna bola špeciálna. Bola veľmi dlhá, v play-off sme sa dostali veľmi ďaleko. Sú to príjemné spomienky. Teraz je tu však nová sezóna, St. Louis je mojím novým domovom a chcem vyhrávať pre Blues," povedal pre nhl.com Halák. Dvadsaťpäťročný Bratislavčan má vo svojom bývalom tíme stále dobrých priateľov, na ľade však na kamarátstva nebol čas.

"Počas zápasu sa snažíte o jediné - sústrediť sa na hokej. Nechcete myslieť na známych z druhej strany či exspoluhráčov. Je jasné, že keď hráte za nejaké mužstvo a to vás potom vymení, snažíte sa vyhrať kedykoľvek, keď proti nemu hráte. S Montrealom sme sa v tejto sezóne stretli iba raz, takže toto bola moja jediná šanca. Snažil som sa podať maximálny výkon."

Slováka za predvedené zákroky pochválil aj center najúspešnejšieho klubu histórie NHL Scott Gomez: "Vedeli sme, proti komu budeme čeliť. Odohral veľmi dobré stretnutie."

Montreal nastúpil prvýkrát bez Maxa Paciorettyho, ktorého z hry vyradil nešetrným zákrokom Zdeno Chára. "Zaujímate sa o neho, sme však profesionáli. Musíme dať nepríjemnosti za hlavu a ísť ďalej. Myslím si, že dnes nám jednoducho chýbalo viac úsilia," nechcel zvaľovať kapitán Canadiens Brian Gionta príčiny neúspechu na prípadný zlý psychický stav mužstva po strate spoluhráča.

Chára s asistenciami, ale bez výhry

Dva body za asistencie si pripísal Chára, ktorého Boston však prehral doma s Buffalom 3:4 po predĺžení. "Slovenský obor" sa v zápase prezentoval aj napriek diskusii o jeho štýle hry po zákroku na Paciorettyho v predchádzajúcom zápase tvrdou hrou a bodyčekom sa nevyhýbal.

"Fanúšikovia ma dnes veľmi podporovali, čo bolo pre mňa veľmi dôležité. Nevidím dôvod, aby som menil štýl svojej hry. Budem aj naďalej hrať fyzicky a tvrdo," povedal pre nhl.com Chára.

"Stav jeho psychiky nie je úplne stopercentný, čo je celkom normálne. Rozumiete, čo sa robí. Nie je to jednoduché, ale dnes odohral dobrý zápas," povedal na margo Chárovej hry tréner "medveďov" Claude Julien.

Meszároš prispel gólom

Kanadský bod za gól si vo štvrtok pripísal aj obranca Philadelphie Andrej Meszároš, ktorý sa proti Torontu tešil zo šiesteho presného zásahu v sezóne v zápase. Považskobystrický rodák sa presadil v presilovke v 5. min duelu, keď otváral gólový účet. "Letci" napokon triumfovali 3:2, čím po takmer troch týždňoch vyhrali v dvoch stretnutiach po sebe.

"Posledný mesiac sme nehrali spôsobom, akým by sme mali. Dnes sme však odohrali dobrých šesťdesiat minút. Puk lietal na našich hokejkách a my sme sa zabávali hrou," uviedla s gólom a asistenciou prvá hviezda súboja Claude Giroux.

Dvojica brankárov si vo štvrtok udržala čisté konto. Pekka Rinne z Nashvillu sa až tak nemusel nadrieť na shutout proti Minnesote (4:0), 28-ročný Fín totiž čelil iba 19 strelám "divochov". Rodák z mesta Kempele si pripísal šieste čisté konto v sezóne.

"Bolo to veľkolepé víťazstvo. Predtým sme mali problémy skórovať, toto nám však zdvihne sebavedomie," uviedol Rinne. Stopercentný výkon, ale s väčším vypätím síl, podal aj gólman Phoenixu Iľja Bryzgalov. "Kojoti" sa v dobrom svetle predstavili pred vlastnými tribúnami, keď zdolali Calgary 3:0. Rus Bryzgalov úspešne čelil 39 pokusom hostí a na svojom konte má v tejto sezóne tiež šesť shutoutov, celkovo 22 v kariére.

"Toto je to, čo v tejto fáze sezóny najviac potrebujete - brankára, ktorý vám dodá sebavedomia, podrží vás v hre a vy viete, že aj keď spravíte chybu, on ju napraví," uviedol center tímu z Arizony Eric Belanger a dodal: "Dnes v noci bol Bryz výnimočný."

Výsledky štvrtkových stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Toronto - Philadelphia 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Góly: 32. Grabovskij (Phaneuf, MacArthur), 48. Lupul (M. Brown, Brent) - 5. MESZÁROŠ (Giroux, Briere), 30. Powe (Carle), 35. Giroux (Van Riemsdyk, J. Carter). Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: Komisarek (Toronto) na 5+DKZ za narazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:33, brankári: Reimer - Boucher. Diváci: 19 475.

Boston - Buffalo 3:4 po predĺžení (1:0, 1:2, 1:1 - 0:1)

Góly: 9. Horton (Lucic, Krejčí), 32. Recchi (Ryder, CHÁRA), 43. G. Campbell (CHÁRA, S. Thornton) - 32. Ennis (Montador, Stafford), 39. Vanek (Ennis, Myers), 46. Connolly (Vanek, Brad Boyes), 64. Boyes (Gerbe). Vylúčení: 8:4 na 2 min, navyše: G. Campbell, McQuaid, Lucic - Gaustad všetci na 5 min za bitku, McCormick na 5+5 min za bitky, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:45, brankári: T. Thomas - R. Miller. Diváci: 17 565.

St. Louis - Montreal 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 19. Backes (McDonald), 22. McDonald (D'Agostini), 59. D'Agostini (McDonald), 60. Oshie (Berglund) - 13. Halpern (Picard, Mara). Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Reaves - Mara obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 27:28, brankári: HALÁK - Price. Diváci: 19 150.

San Jose - Vancouver 4:5 po sam. nájazdoch (0:2, 2:1, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 21. Setoguchi (J. Thornton, Marleau), 23. Clowe (Couture, I. White), 58. Mitchell (Wellwood, I. White), 60. Clowe (J. Thornton, Heatley) - 14. Burrows (D. Sedin, H. Sedin), 19. Salo (Hamhuis, Malhotra), 26. Raymond (Samuelsson, Kesler), 59. D. Sedin (H. Sedin, Ehrhoff), rozhodujúci sam. nájazd premenil Burrows. Vylúčení: 9:10 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 48:28, brankári: Niemi - Schneider. Diváci: 17 562.

Phoenix - Calgary 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 22. MacLean (Boedker, Turris), 45. Belanger (Morris, Yandle), 59. Doan. Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:39, brankári: Bryzgalov - Karlsson. Diváci: 13 003.

Nashville - Minnesota 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Góly: 4. J. Ward (Legwand, Erat), 5. Spaling (Smithson, Halischuk), 13. Erat (J. Ward, Legwand), 55. Spaling (S. Weber, S. Kosticyn). Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:19, brankári: Rinne - Niklas Bäckström. Diváci: 15 343.

Florida - Ottawa 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Góly: 56. Clay Wilson (Bergfors, Řepík) - 52. Karlsson (Kuba, Foligno), 55. Karlsson (Butler, Gončar). Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: Lessard (Ottawa) na 5+DKZ za napadnutie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:39, brankári: Vokoun - Anderson. Diváci: 12 310.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák vychytal výhru nad Montrealom, Meszároš skóroval