Na Španielov majú španielskeho špióna. Súpera poznajú z Ligy majstrov

Prešovčania sú odhodlaní proti silnému tímu uspieť.
Prešovčania sú odhodlaní proti silnému tímu uspieť. (Autor: TASR)
Ján Leško|17. okt 2021 o 13:00

Hádzanári Prešova vstupujú do nového ročníka Európskej ligy.

PREŠOV. Slovenský hádzanársky šampión kráčal v doterajších kolách Niké Handball Extraligy istým krokom, ani v jednom stretnutí nezakopol.

Zápasy v najvyššej domácej súťaži boli zároveň prípravou na štart v skupinovej fáze Európskej ligy 2021/2022.

Súpermi Tatrana Prešov v A–skupine budú španielsky vicemajster Bidasoa Irun, nemecký Füchse Berlín, poľská Wisla Plock, švajčiarsky Pfadi Winterthur a francúzsky Fenix Toulouse.

Zhoda - ťažká i atraktívna skupina

Krátko po žrebovaní sa vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie viacerí hádzanárski experti i predstavitelia prešovského klubu zhodli na tom, že táto skupina je ťažká a zároveň atraktívna.

Bidasoa Irun má v klubovej vitríne trofej za prvenstvo v Lige majstrov zo sezóny 1994/1995, bundesligový Berlín je zase minuloročným finalistom Európskej ligy. A ostatní súperi sú taktiež z hádzanársky vyspelých krajín.

Tatran Prešov nastúpi na úvodný zápas nového ročníka Európskej ligy v utorok 19. októbra o 20.45 hod. v Tatran handball arene proti Bidasoa Irun.

S týmto mužstvom slovenský majster súperil v sezóne 2019/20 v Lige majstrov. Doma mu podľahol o dva góly, vonku uhral nerozhodný výsledok. Odvtedy sa ale v oboch kluboch dosť zmenilo.

„Hlavným atribútom našej skupiny je podľa mňa jej atraktívnosť,“ podčiarkol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.

„To, že nás čakajú súperi z hádzanársky vyspelých krajín, je zároveň odmena pre našich verných fanúšikov. Aj napriek tomu, že do hľadiska budú môcť prísť v obmedzenom počte. Vraví sa, že najdôležitejší je najbližší zápas. A ten odohráme doma so španielskym vicemajstrom,“ skonštatoval Benický.

Prešovskí hádzanári čelili španielskemu tímu Bidasoa Irun pred dvoma rokmi v Lige majstrov.
Prešovskí hádzanári čelili španielskemu tímu Bidasoa Irun pred dvoma rokmi v Lige majstrov. (Autor: TASR)

„Hrali sme s ním pred dvoma rokmi v Lige majstrov a vieme, že nejde o jednoduchého protivníka. Je to kvalitný tím, ktorý v domácej súťaži rok čo rok končí na najvyšších priečkach,“ poznamenal.

V lige čelia len určitému odporu

Pred utorkovým vzájomným duelom hrali Španieli doma proti La Rioje, Tatran si po šiestich extraligových výhrach pripísal ďalšiu v zápase prvého s druhým v Hlohovci (42:29).

„Samozrejme, ako my sledujeme v rámci možností našich súperov, tak aj oni nás,“ netajil Benický.

„Dianie v tíme z Irunu podrobne monitoruje aj náš španielsky krídelník Lopez Garcia. Pochopiteľne, takto získané informácie hodláme zúročiť na úspešný štart v prvom zápase skupinovej fázy. Očakávam veľmi vyrovnaný zápas, v ktorom chceme ťažiť aj z podpory našich priaznivcov.“

V domácej súťaži síce Prešov výsledkovo dominuje, no herne to nebolo vždy v poriadku. Navyše, čo v lige stačí, v druhej najvýznamnejšej európskej súťaži nemusí.

V slovenskej extralige dokáže Prešovčanov potrápiť najmä Považská Bystrica.
V slovenskej extralige dokáže Prešovčanov potrápiť najmä Považská Bystrica. (Autor: TASR)

„Extraligové tímy nám kladú iba určitý odpor. Keď sa proti nám postaví o čosi kvalitnejší, organizovanejší a odolnejší súper, ako trebárs nedávno Považská Bystrica, vidíme, že nám chýba väčšia zápasová prax. Netvrdím, že kvantitatívne, ale kvalitatívne. Pritom nechcem uberať na kvalite mužstvám, s ktorými sme sa doteraz stretli,“ tvrdí tréner Prešova Slavko Goluža.

„Keďže SEHA Gazprom liga zatiaľ nezačala, konfrontovali sme sa len s mužstvami slovenskej extraligy. Pevne však verím, že Bidasoa nás svojou kvalitou nezaskočí a budeme na tohto súpera náležite pripravení,“ vraví Goluža.

Zápas nezačína v druhom polčase  

V tíme slovenského šampióna rátajú aj s tým, že v súbojoch so zvučnými súpermi sa Prešov v nedávnej minulosti aj v nie optimálnom zložení dokázal vyburcovať ku kvalitným výkonom.

„To je pravda. Prakticky po každom zápase vládne veľká nespokojnosť s hrou v prvých polčasoch, predovšetkým v ich úvodoch. Netvrdíme, že mužstvo k nim pristupuje laxne, sú však nepresvedčivé. Hráči si musia uvedomiť, že na európskej scéne sa začína od prvej sekundy zápasu a nie od začiatku druhého polčasu,“ zdôraznil generálny manažér Tatrana.

„Vzhľadom na dlhodobé absencie Olivera Rábeka a Romana Carapkina sme už dávnejšie pristúpili k transformovaniu našej tradičnej obrany nula šesť na obranu jedna päť a mužstvo si na to stále zvyká. Otázkou je do akej miery naša ´päťjednotka´ bude fungovať a ako ju budú Španieli schopní rozbíjať,“ zamyslel sa Benický.

Zdôraznil, že nepôjde o žiaden prekvapujúci element. „My vieme približne čo hrá Bidasoa, súper zase čiastočne vie o našom spôsobe hry,“ povedal.

Do zostavy sa vracajú Rábek i Pacheco

Tím slovenského majstra prenasledujú od začiatku sezóny zranenia. Nevyhli sa im Rábek, Carapkin, Rečičár, Krok, Pacheco, Linhares, Hernandez, Michalka i Kravčák.

Optimálny zdravotný stav nepanuje v mužstve ani pred blížiacou sa premiérou v Európskej lige.

„Dôležité pre nás je, že sa nám do zostavy postupne vracia Oli Rábek. V optimálnej forme ešte zďaleka nie je, avšak aspoň v obrane nám dáva novú dimenziu. Naviac rastie naša šanca presadiť sa strelecky. Streľba z deviatich, desiatich metrov nám bez neho absentovala,“ priblížil Benický.

Návrat do zostavy by mal zaznamenať aj Brazílčan Pedro Pacheco, ktorý svojou rýchlosťou, obratnosťou a technickou vyspelosťou dokáže preniknúť súperovou obranou a zakončiť.

„Rozhodujúci bude prístup našich hráčov od prvej sekundy. Potrebujeme hrať vyrovnane a doviesť to do bodu, kedy budeme rozhodovať o našom víťazstve a nie doťahovať náskok súpera,“ dodal Benický.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Na Španielov majú španielskeho špióna. Súpera poznajú z Ligy majstrov