Nepraktické a ponižujúce. Nórky si odmietli obliecť bikiny, dostali pokutu

Nórske reprezentantky si na ME v plážovej hádzanej 2021 odmietli obliecť bikini a dostali pokutu.
Nórske reprezentantky si na ME v plážovej hádzanej 2021 odmietli obliecť bikini a dostali pokutu. (Autor: Twitter AJ+)
Sportnet, TASR|21. júl 2021 o 13:55

Je smutné, že tomu reprezentantky musia čeliť, povedal šéf nórskej federácie.

VARNA. Nórske reprezentantky v plážovej hádzanej dostali od Európskej hádzanárskej federácie (EHF) pokutu 1500 eur za to, že si v zápase o bronz na ME v bulharskej Varne obliekli šortky namiesto predpísaných bikín.

Nórska hádzanárska federácia (NHF) avizovala už pred duelom, že pokutu za hráčky zaplatí.

Boj o podobu hracieho oblečenia panuje v plážovej hádzanej už dlhší čas. Mnohé hráčky považujú bikiny za nepraktické a ponižujúce.

"Budeme aj naďalej bojovať za zmenu pravidiel. Hráčky by mali hrať v tom, v čom sa cítia pohodlne," zverejnila nórska federácia podľa BBC.

Hráčky mali problém už pred úvodným duelom šampionátu.

„Prinútili nás hrať v bikinách. Bolo to zahanbujúce. Najprv nám oznámili, že každá z nás dostane pokutu 50 eur za zápas, čo by znamenalo dovedna približne 4850 eur. To sme akceptovali,“ povedala hráčka Katinka Haltviková pre NRK, cituje ju aj sport.pravda.sk.

„Tesne pred zápasom nám však povedali, že ak budeme hrať inak, diskvalifikujú nás. Museli sme nastúpiť so spodným dielom bikín,“ dodala.

Na zápas o bronz však už Nórky nastúpili v šortkách a dostali pokutu. Európska hádzanárska federácia (EHF) sa bráni a uviedla, že diskvalifikácia neprichádzala do úvahy.

NHF stojí za hráčkami. Manažérka tímu Valérie Nicolasová uviedla, že pre bikiny už reprezentácia prišla o viacero hráčok. Tie majú pocit, že ich diváci sledujú práve iba pre bikiny.

Nóri sa snažili túto tému už niekoľkokrát otvoriť, ale neúspešne. „Je smutné, že tomu reprezentantky musia čeliť,“ povedal prezident NHF Kare Geir Lio.

Nórky nakoniec v súboji o bronz nestačili na Španielky. Na sociálnych sieťach si však vyslúžili pozitívne reakcie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Nepraktické a ponižujúce. Nórky si odmietli obliecť bikiny, dostali pokutu