Roky ich zneužíval lekár. Bilesová a ďalšie gymnastky žiadajú od FBI odškodné

Simone Bilesová.
Simone Bilesová. (Autor: SITA/AP)
SITA|8. jún 2022 o 15:58

Larry Nassar dlhé roky sexuálne zneužíval gymnastky.

DETROIT. Štvornásobná olympijská šampiónka a 19-násobná majsterka sveta v športovej gymnastike Simone Bilesová spolu s desiatkami ďalších gymnastiek žiadajú od amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) odškodné vo výške v prepočte viac ako 930 miliónov eur.

Podľa ich právnikov FBI napriek dôkazom nedokázal zastaviť neslávne známeho športového lekára Larryho Nassara z Michiganskej univerzity predtým, ako sexuálne zneužil stovky gymnastiek. Nassar si odpykáva doživotný trest aj za detskú pornografiu.

"Pre FBI nastal čas vyvodiť zodpovednosť," povedala trojnásobná americká šampiónka Maggie Nicholsová.

"Ak by si FBI jednoducho robila svoju prácu, Nassara mohla zastaviť skôr, ako by mal šancu zneužiť stovky dievčat, vrátane mňa," doplnila ďalšia bývalá gymnastka z Michiganskej univerzity Samantha Royová.

Bilesová pred niekoľkými rokmi verejne priznala, že sa musela podrobiť terapii, aby vyhnala z hlavy desivé spomienky na "špeciálne" tréningové metódy pochybného doktora, ktoré boli vlastne sexuálnym obťažovaním. Nassara napokon vzali do väzby až v lete 2017.

"Je mi naozaj veľmi ľúto, že boli v FBI ľudia, ktorí mohli zastaviť toho monštrum v roku 2015 a zlyhali. To je neospravedlniteľné," vyhlásil riaditeľ FBI Christopher Wray na margo prípadu.

Michiganská štátna univerzita, ktorá dlhé roky kryla Nassara, vyplatila viac ako 300 jeho obetiam odškodné vo výške asi 466 miliónov eur. Americká gymnastická federácia a Americký olympijský a paralympijský výbor sa neskôr dohodli s gymnastkami na odškodnom vo výške 354 miliónov eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Roky ich zneužíval lekár. Bilesová a ďalšie gymnastky žiadajú od FBI odškodné