Legenda gymnastiky chce byť na svojich deviatych olympijských hrách. Spraví pre to maximum

Oksana Čusovitinová na OH 2008 v Pekingu.
Oksana Čusovitinová na OH 2008 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. okt 2023 o 16:09

V čase konania budúcoročných olympijských hier v Paríži bude mať už 49 rokov.

CHANG-ČOU. Keď legendárna gymnastka Oksana Čusovitinová premiérovo štartovala na olympijských hrách v Barcelone v roku 1992, mnohé z jej súčasných súperiek ešte ani neboli na svete.

Už 48-ročná reprezentantka Uzbekistanu ani v pokročilom športovom veku neprestáva udivovať svet.

Tento týždeň dokonca skončila štvrtá v preskoku na Ázijských hrách. Po tomto úspechu uviedla, že jej cieľom sú budúcoročné olympijské hry v Paríži.

Ak by sa Čusovitinovej podarilo získať miestenku do francúzskej metropoly, v čase konania olympiády bude mať 49 rokov. Bola by to jej deviata účasť pod piatimi kruhmi.

„Budeme pracovať na kvalifikovaní sa do Paríža,“ povedala rodáčka z Buchary. „Ak prejdem kvalifikáciou a postúpim, určite budem tvrdo pracovať na príprave na parížske olympijské hry, pretože Paríž bude pre mňa veľkým javiskom,“ dodala.

Na otázku, či ukončí kariéru v prípade, že sa neprebojuje na OH 2024, odvetila: „Ak sa na budúci rok nekvalifikujem, možno sa vzdám mojej kariéry. Alebo možno nie. Nechcem teraz robiť závery.“

Na margo svojej športovej dlhovekosti, ktorá si podľa jej slov denne vyžaduje množstvo fyzických i psychických síl, poznamenala:

„Nikdy sa nevzdávajte svojich snov. Nikdy neprestávajte. Zažila som veľa skvelých momentov. Tento šport som si veľmi užila. To je to, čo ma neustále motivuje.“

Čusovitinová v minulosti okrem Uzbekistanu reprezentovala taktiež Sovietsky zväz, Spoločenstvo nezávislých štátov (SNŠ) a Nemecko.

Bola členkou zlatého olympijského družstva SNŠ v Barcelone 1992 a svoj druhý olympijský kov - striebro - pridala o neuveriteľných 16 rokov neskôr v preskoku v Pekingu 2008 vo farbách Nemecka.

Čusovitinová je aj trojnásobnou majsterkou sveta (Indianapolis 1991 /družstvá, prostné/, Anaheim 2003 /preskok/), zo svetových šampionátov má ešte aj štyri striebra (Indianapolis 1991, Gent 2001, Melbourne 2005, Tokio 2011) a štyri bronzy (Paríž 1992, Birmingham 1993, Debrecín 2002, Aarhus 2006) - všetko z jej najsilnejšej disciplíny preskoku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Legenda gymnastiky chce byť na svojich deviatych olympijských hrách. Spraví pre to maximum