Rus, ktorý podporil inváziu na Ukrajine: Urobil by som to aj druhýkrát

Ruský gymnasta Ivan Kuljak.
Ruský gymnasta Ivan Kuljak. (Autor: twitter/Megha Mohan)
TASR|8. mar 2022 o 12:45

Gymnasta Kuljak vidí za symbolom "Z" boj za mier.

DAUHA. Ruský gymnasta Ivan Kuljak si stojí za svojím rozhodnutím propagovať počas medailového ceremoniálu na podujatí Svetového pohára v katarskej Dauhe symbol "Z".

Rovnaký má časť vozidiel ruskej armády, ktoré sú nasadené do invázie na Ukrajinu.

Dvadsaťročný Rus obsadil v sobotnej súťaži na bradlách tretie miesto a na pódiu stál vedľa víťazného Ukrajinca Iľju Kovtuna.

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) odsúdila gesto Kuljaka ako "šokujúce správanie" a nariadila svojej etickej komisii, aby spustila vyšetrovanie.

Kuljakovi hrozí dlhý dištanc, no v utorok dal svoj postoj opäť jasne najavo:

„Ak by som mal druhú možnosť dať si písmeno ‚Z‘ na hruď, urobil by som to. Videl som to na vozidlách našej armády a zistil som si, čo tento symbol vyjadruje. Znamená ‚za víťazstvo‘ a ‚za mier‘.

Chcel som len ukázať môj postoj. Ako športovec zakaždým bojujem za víťazstvo a súťažím za mier,“ citovala agentúra DPA slová Kuljaka pre ruskú štátnu televíziu RT, ktorej vysielanie zakázala Európska únia.

FIG už pred podujatím v Dauhe oznámila, že v reakcii na vojenskú agresiu od 7. marca do odvolania vylúči všetkých ruských gymnastov a rozhodcov z medzinárodných súťaží.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Rus, ktorý podporil inváziu na Ukrajine: Urobil by som to aj druhýkrát