Guédé si dres zo zápasu s Rakúskom odloží

Karim Guédé, Vladimír Weiss ml. a Marek Hamšík (zľava).
Karim Guédé, Vladimír Weiss ml. a Marek Hamšík (zľava). (Autor: TASR)
TASR|11. aug 2011 o 11:51

"Dostal som koňara a preto som striedal, ale to bude okey," predstúpil pred novinárov vysmiaty Karim Guédé.

KLAGENFURT. Slovenskí futbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v prípravných zápasoch, keď v Klagenfurte zdolali domáce Rakúsko 2:1. Naposledy odchádzali v priateľskom meraní síl z ihriska so zdvihnutými hlavami vlani v júni, keď v generálke na MS zdolali doma Kostariku 3:0.

V 16. prípravnom zápase pod taktovkou Vladimíra Weissa vybojovali štvrté víťazstvo, trikrát remizovali a deväťkrát prehrali.

Čerstvý triumf navodil v ich tábore priaznivú klímu pred rozhodujúcou jesennou časťou kvalifikácie EURO 2012, ktorú Slováci štartujú 2. septembra v Dubline s Írskom.

Nástupcovia potešili

Pri absencii viacerých opôr (Škrtel, Ďurica, Šesták, Vittek, Stoch) potešili výkony ich nástupcov. Na stopérskom poste vyčnieval nielen výškou Ľubomír Michalík. Hráč anglického treťoligistu Carlisle United vyhrával hlavičkové súboje, čisto odoberal loptu a vzhľadom na svoje fyzické parametre ukázal solídnu obratnosť.

"Bolo to skoro po roku, čo som nastúpil za reprezentáciu. Cítil som sa veľmi dobre, vyhrali sme po kolektívnom výkone a to je základ. Rakúšania boli rýchli, vedeli si dať loptu do nohy. Pri inkasovanom góle som bránil Janka, ale nestačil som už dostúpiť k nižšiemu Hofferovi a ten to trafil. Opakujem, dôležité je, že sme vyhrali," vyhlásil Michalík, ktorému v prvom polčase robil v zadnej línii garde skúsený Miroslav Karhan a po zmene strán Kornél Saláta. V druhom prípade pôsobila dvojica zohratejším dojmom.

Guédého tréner Weiss pochválil

Defenzívny stredopoliar Karim Guédé si odkrútil premiéru v drese slovenskej futbalovej reprezentácie, keď v stredajšom prípravnom zápase s Rakúskom v Klagenfurte nastúpil v základnej zostave.

Tréner Vladimír Weiss mohol služby 26-ročného hráča tmavej pleti využiť až po získaní štátneho občianstva, ktoré úrady udelili opore Slovana Bratislava pred tromi týždňami.

Pri debute si zahral 63 minút, keď ho vystriedal Filip Šebo: "Som naozaj spokojný, sú to super pocity. Nebol som nervózny, na zápas som sa tešil. Dostal som koňara a preto som striedal, ale to bude okey," predstúpil pred novinárov vysmiaty Karim.

Ešte predtým sa išiel zvítať so svojou rodinou a kamarátmi, ktorí ho v jeho "veľký deň" prišli podporiť do Klagenfurtu: "Vonku mám rodičov a kamarátov, išiel som sa s nimi podeliť o radosť po zápase. Pochválil ma aj tréner Weiss, takže som spokojný."

V zápase odviedol veľa roboty smerom dopredu, nebál sa pustiť ani do útočných akcií. Na začiatku druhého polčasu jeho tvrdej strele nechýbalo veľa, aby skončila v sieti: "Dodalo mi to chuť do ďalšej práce a dúfam, že ma tréner zavolá aj nabudúce."

Na otázku, ako sa cítil v modrom drese s dvojkrížom na prsiach, odvetil: "Sedel mi veľmi dobre, odložím si ho doma na čestné miesto."

Ohlasy rakúskych médií na stredajší prípravný duel Rakúsko - Slovensko (1:2):

Neue Kronen Zeitung: "Dobre zahrali, pokúsili sa o všetko, ale na konci aj tak znovu prehra 1:2 so Slovenskom. 'Veľa srdca, málo efektivity' - komentoval tréner Constantini. Tréner i hráči prízvukovali dobrú kombinančú hru v prvom polčase, ale z ich tvárí opäť zračilo sklamanie z výsledku."

Wiener Zeitung: "Didi Constantini musí mať čudnú karmu. Ak jeho mužstvo zahrá sviežo a dobre, prehrá s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote. Osemfinalista uplynulých MS bol suverénnejší, istejší a menej hektický. Ale že v prestávke bol zápas 2:0 pre hostí, to bolo trochu prisilné. Možno to bude naozaj o tej karme..."

Die Presse: "Proti Slovensku 1:2: Nezaslúžená prehra. Rakúska reprezentácia ukázala morálnu silu, no bola málo prešibaná. Tím trénera Constantiniho stroskotal aj na nemohúcnosti premeniť šance."

sportlive.at: "Znovu dobrá hra, opäť prehra. Rakúsko si pripísalo nešťastnú prehru. V zápase, ktorý mal miestami vysoké nasadenie, domáci zlyhali vo využití sľubných príležitostí. Naopak, Slováci, aj keď bez dominancie superhviezdy Neapola Mareka Hamšíka, trestali."

www.oefb.at (oficiálna webstránka Rakúskeho futbalového zväzu): "Aj keď výsledok nie je dobrý, smerovanie vývoja hry reprezentácie uspokojuje. Tím Didiho Constantiniho bol svetovému tímu č. 29 viac než rovnocenným súperom, no aj tak to aspoň na remízu nestačilo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov