Guardiola zostáva trénerom Barcelony

Pep Guardiola s víťaznou trofejou Ligy majstrov.
Pep Guardiola s víťaznou trofejou Ligy majstrov. (Autor: SITA)
SITA|29. máj 2011 o 09:09

"Naša taktika nebola postavená na bránení Messiho," tvrdí tréner Alex Ferguson po finále Ligy majstrov. Priznal, že tím trénera Guardiolu bol lepší.

LONDÝN. Tréner Manchestru United, neúspešného finalistu futbalovej Ligy majstrov 2010/2011, Sir Alex Ferguson vzdal hold novému európskemu šampiónovi FC Barcelona.

"Červení diabli" dokázali držať krok s Kataláncami iba v prvom dejstve sobotňajšieho galapredstavenia vo Wembley.

Skóre prestížneho merania síl, ktoré bolo reprízou záverečného duelu o "ušatú" trofej spred dvoch sezón, síce otvoril Pedro Rodríguez, ešte do prestávky ale vyrovnal Wayne Rooney. Po zmene strán sa ale v plnej kráse ukázala najväčšia zbraň súčasného kádra FC Barcelona - vyspelá kombinačná hra postavená na individuálnom majstrovstve a zároveň tímovom prejave.

Lionel Messi vyrovnal rekord svojím 12. gólom v Lige majstrov 2010/2011 Lionel Messi a víťazstvo španielskeho majstra poistil David Villa.

"Barcelona vás skôr či neskôr zdeptá svojimi prihrávkami. Naša taktika nebola postavená na bránení Messiho, hoci si to veľa ľudí myslí. Problém bol v tom, že sme nedokázali v dostatočnej miere kontrolovať stred poľa. Snažili sme sa predviesť našu typickú hru, no nestačilo to. Vyhralo lepšie mužstvo," povedal na tlačovej konferencii skúsený škótsky kormidelník, ktorý sa stal iba tretím koučom so štyrmi účasťami vo finále najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže klubov.

"Očakával som, že v druhom polčase sa pokúsime strhnúť víťazstvo na našu stranu, no nebolo nám to súdené. Ako som povedal, FC Barcelona je zaslúženým víťazom. Bol to najlepší súper, s akým som sa vo svojej kariére stretol. Aktuálnou výzvou pre Manchester United je súťažiť s Barcelonou o post najlepšieho klubu na svete, nebude to jednoduché, no nemali by sme sa báť. Je potrebné neustále sa zlepšovať, máme dobrých hráčov a v lete sa ešte posilníme," dodal Ferugson.

fergie_res.jpg

Guardiola zostáva

Tréner FC Barcelona Josep Guardiola vyzdvihol kvality svojho zverenca Lionela Messiho a fanúšikom katalánskeho veľkoklubu prisľúbil, že sa nechystá zmeniť pôsobisko. Barcelončania si vo finále Ligy majstrov vybojovali svoj štvrtý titul, tretí za posledných šesť rokov.

Josep Guardiola

vek: 40 rokov

tréner FC Barcelona od júna 2008

počet získaných trofejí s FC Barcelona: 10

Liga majstrov: 2 (2009, 2011)

európsky Superpohár: 1 (2009)

MS klubov FIFA: 1 (2009)

Primera División: 3 (2009, 2010, 2011)

Španielsky pohár: 1 (2009)

španielsky Superpohár: 2 (2009, 2010)

Jedným z faktorov úspechu FC Barcelona je vynikajúca a stabilná Messiho forma. Dvojnásobný najlepší futbalista sveta zaznamenal v sobotu víťazný gól a podieľal sa aj na zásahu Davida Villu.

"Je to najlepší futbalista akého som doteraz videl, pravdepodobne najlepší v histórii. Nemyslím si, že by sme bez neho dokázali urobiť taký veľký kvalitatívny skok za ostatné roky. Messi je jedinečný a ja ako jeho tréner dúfam, že sa neunaví a bude pokračovať vo svojich unikátnych predstaveniach," pochválil Guardiola svojho zverenca.

10 trofejí za tri roky

Štyridsaťročný bývalý španielsky reprezentant si na lavičku barcelonského A-mužstva sadol iba v roku 2008 a v sobotu zaokrúhlil svoju trénerskú bilanciu trofejí na desať.

Guardiola sa tešil z troch titulov národného šampióna v rade, dvakrát uspel v Lige majstrov a v španielskom Superpohári, raz triumfoval v Copa del Rey, Superpohári UEFA a na klubových majstrovstvách sveta FIFA.

"Samozrejme, že neustále pociťujem tlak na výsledky, ale mám šťastie na vynikajúci káder. Je pre mňa privilégiom viesť týchto hráčov. Pri kormidle FC Barcelona zostanem určite ešte jeden rok, potom sa uvidí, všetko je to o radosti a vášni," povedal mladý tréner, ktorý má vo všetkých súťažiach úspešnosť 72,63%.

Už niekoľko rokov sa vo futbalových kruhoch vášnivo diskutuje o postavení súčasného tímu "Barcy" v histórii. Mnohí ho označujú za najlepší vôbec, iní to odmietajú poukazujúc na predošlé skvelé zostavy či nemožnosť porovnávať jednotlivé futbalové etapy.

Josep Guardiola taktne vyhlásil: "Neviem, či sme najlepší. Som totiž príliš mladý na to, aby som si pamätal bývalé veľké mužstvá. Budem rád, ak si na nás budú ľudia aj o takých 10 - 15 rokov pamätať ako na mužstvo, ktoré sa prezentovalo peknou hrou."

mess_res.jpg

Messi hráčom finále

Hráčom finálového zápasu Ligy majstrov sa stal Lionel Messi. Zástupcovia UEFA mu udelili túto poctu za to, že strelil víťazný gól v 54. minúte a pripravil tretí gól pre spoluhráča Davida Villu.

Messi v sobotu strelil víťazný gól, bol už jeho 12. v Lige majstrov a 53. v sezóne. Vyrovnal rekord Holanďana Ruuda van Nistelrooya, ktorý ako hráč práve Manchestru v Lige majstrov v sezóne 2002/2003 tiež strelil 12 gólov. Messi sa stal tretí rok po sebe najlepším strelcom Ligy majstrov.

"Som šťastný. Boli sme lepším tímom a zaslúžene vyhrali. Mojím najbližším cieľom je teraz Copa América. Keď sa s Barcelonou budeme pripravovať na novú sezónu, musíme hrať stále takýmto štýlom. Sme víťazné mužstvo a nechcem stratiť túto našu kvalitu. Chceme pokračovať v získavaní trofejí," povedal hráč, ktorý strelil gól do siete "červených diablov" aj pred dvoma rokmi vo finále LM v Ríme (2:0).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Guardiola zostáva trénerom Barcelony