Gombos dosiahol životný úspech. Vyhral challenger v Bratislave

Norbert Gombos vyhral turnaj v Bratislave.
Norbert Gombos vyhral turnaj v Bratislave. (Autor: TASR)
TASR|13. nov 2016 o 16:56

Slovák zdolal vo finále Rumuna Copila 2:1 na sety.

Peugeot Slovak Open - finále:

Norbert GOMBOS (SR) - Marius Copil (Rum.) 7:6 (8), 4:6, 6:3

BRATISLAVA. Slovenský tenista Norbert Gombos sa stal prvýkrát v kariére víťazom dvojhry na challengeri Peugeot Slovak Open v bratislavskom NTC.

Vo finále si poradil s Rumunom Mariusom Copilom za 2:09 h 7:6 (8), 4:6, 6:3 a získal štvrtý, doposiaľ najcennejší titul na ATP Challenger Tour. V tajbrejku úvodného dejstva odvrátil tri setbaly.

Poskočí o viac než 30 miest

Gombos je šiestym slovenským singlovým šampiónom na bratislavskom challengerovom turnaji po Karolovi Kučerovi, Dominikovi Hrbatom, Michalovi Mertiňákovi, Lukášovi Lackovi a Martinovi Kližanovi.

Zverenec trénera Ladislava Simona si z Aegon arény odnáša prémiu 12.250 eur a 110 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní by sa mal posunúť zo 161. na 129. miesto.

Gombos začal rok 2016 na 138. priečke, ale po zranení kolena na Australian Open a aprílovej operácii sa v počítači prepadol až na 347. pozíciu. Na jeseň sa však dostal do dobrej formy a dokázal sa vrátiť na bývalé pozície.

Norbert Gombos je šiestym slovenským singlovým šampiónom na bratislavskom challengerovom turnaji.
Norbert Gombos je šiestym slovenským singlovým šampiónom na bratislavskom challengerovom turnaji. (Autor: TASR)

Koncom októbra triumfoval na challengeri vo francúzskom Breste a v Bratislave dosiahol životný úspech. Najvyššie v kariére bol vlani, keď aj vďaka titulom zo Cherbourgu a Prahy figuroval na 103. mieste.

Copil vo finále ťažil z delového podania a hoci pri dlhších výmenách od základnej čiary ťahal väčšinou za kratší koniec, za stavu 3:2 sa dostal k dvom brejkbalom. Gombos ich však odvrátil a na rad prišiel tajbrejk. V ňom viedol Copil 6:3, no Gombos následne otočil na 7:6 a za stavu 9:8 premenil v poradí tretí setbal.

Odplatil minuloročnú prehru

O osude druhého dejstva rozhodol piaty gem, v ktorom Copil prelomil podanie Gombosa. V treťom sete si slovenský daviscupový reprezentant vďaka brejku vo štvrtom geme vybudoval náskok 4:1. V siedmej hre odvrátil päť brejkbalov a zápas už dotiahol do úspešného konca.

Za stavu 5:3 premenil pri vlastnom servise druhý mečbal a odplatil súperovi vlaňajšiu prehru z daviscupového súboja na antuke v Konstanci.

Gomboovi sa splnil sen triumfovať na domácom challengeri. "Na začiatku roka som si vôbec nemyslel, že by som tu mohol stáť ako víťaz pred domácim publikom na kurtoch, kde každý deň trénujem. Je úžasné byť na listine víťazov medzi najlepšími slovenskými tenistami, ako boli Karol Kučera či Dominik Hrbatý. Je to pre mňa obrovská česť a pocta," uviedol.

Na snímke vľavo víťaz Peugeot Slovak Open slovenský tenista Norbert Gombos a vpravo rumunský tenista Marius Copil.
Na snímke vľavo víťaz Peugeot Slovak Open slovenský tenista Norbert Gombos a vpravo rumunský tenista Marius Copil. (Autor: TASR)

"Táto sezóna bola pre mňa asi najnáročnejšia. Bol som zranený, musel som ísť na operáciu. Bolo to ťažké hlavne mentálne dostať sa z toho. Nedokázal by som to bez môjho tímu, bez podpory trénera Ladislava Simona, kondičných trénerov, a mentálneho kouča. Ďakujem aj mojej priateľke Kristíne, ktorá ma podporuje v dobrom aj zlom a mojej rodine, ktorá má podporuje od detstva. Ďakujem za podporu aj Slovenskému tenisovému zväzu a nemôžem zabudnúť na skvelých fanúšikov, ktorí vytvorili vynikajúcu atmosféru."

Copil vo svojom príhovore povedal: "Gratulujem Norbertovi k víťazstvu, hral dobre. Dúfam, že diváci si finále užili. S touto sezónou som spokojný. V budúcom roku urobím všetko pre to, aby som sa dostal do najlepšej stovky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gombos dosiahol životný úspech. Vyhral challenger v Bratislave