Ohňostroj a ošiaľ v uliciach napriek zákazu. Rangers vyhrali titul po desiatich rokoch

(Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|8. mar 2021 o 19:15

Tréner Steven Gerrard bol na emocionálnom maxime.

GLASGOW, BRATISLAVA. V roku 2012 najúspešnejší klub v škótskej histórii finančne skolaboval. Po bankrote ho preradili do štvrtej ligy a jeho budúcnosť sa zdala byť nejasná.

Za necelých desať rokov sa však glasgowský Rangers vrátili na výslnie. Cez víkend spečatili zisk majstrovského titulu triumfom 3:0 proti St. Mirren.

Tisícky ľudí v uliciach napriek zákazu

Keďže Celtics Glasgow iba remizoval s Dundee United 0:0, v uliciach a pred štadiónom Ibrox Park vypukli obrovské oslavy. Napriek zákazu stretávania, ktorý platí v Škótsku pre nepriaznivý vývoj pandémie Covid-19. Na oslavy dohliadala polícia, ktorá nikoho nezatkla.

„Som nahnevaná. Konanie fanúšikov Rangers je poburujúce a hanebné. Nespravodlivé k celej krajne. Žiadam ich, aby išli domov,“ napísala na sociálnej sieti prvá škótska ministerka Nicola Sturgeonová.

V uliciach boli tisícky ľudí. Na štadióne ani jeden.
V uliciach boli tisícky ľudí. Na štadióne ani jeden. (Autor: TASR / AP)

Tí napriek výzvam z ulíc neodišli, triumf mnohí označili za najcennejší v histórii klubu.

Počet škótskych titulov

Glasgow Rangers – 55 titulov

Celtics Glasgow – 50 titulov

Waterford United FC – 6 titulov

„Je veľmi ťažké povedať slovami, čo cítim. Som na emocionálnom maxime. Bola to cesta, ktorá nie je na konci. Som nesmierne hrdý na hráčov, za to čo dosiahli,“ pre bbc.com povedal manažér Steven Gerrard.

Gerrard: Vybojovali sme to pre fanúšikov

Rangers strelili v tejto sezóne škótskej Premiership až 77 gólov, inkasovali iba deväť. Horkosť prehry neokúsili ani raz.

„Vo futbale sú najdôležitejší fanúšikovia, ligu sme vyhrali pre nich. Oni robia tento klub,“ dodal Gerrard, ktorý napriek bohatej hráčskej kariére vyhral vôbec prvý ligový titul. Až ako tréner.

Hráči sa prišli potešiť s fanúšikmi aspoň na diaľku.
Hráči sa prišli potešiť s fanúšikmi aspoň na diaľku. (Autor: TASR / AP)

Pre protestantov je to 55. titul v histórii, čím zvýšil svoj náskok pred najväčším rivalom na päť triumfov.

„Nad Glasgowom krúžilo lietadlo, ktoré ťahalo za sebou transparent s nápisom: Vidíte nás teraz? 55 titulov,“ píše portál tsn.ca

Najväčšie derby na svete

Derby glasgowských tímov patria medzi najväčšie na svete.

Nesú názov The Old Firm, teda meno Glasgowskej futbalovej asociácie, ktorá oba najväčšie škótske kluby zastrešuje.

„Je to nevídané a neslýchané. Každý škótsky chlapec chce hrať v jednom z týchto dvoch klubov,“ pred časom spomínal Ľubomír Moravčík, ktorý obliekal dres Celticu.

„Fanúšikovia Rangers sa museli roky báť, že Celtic vytvorí nový rekord desiatich titulov za sebou. Prišiel však Gerrard a všetko sa zmenilo. Sláva Rangers je späť,“ na sociálnej sieti napísal bývalý obranca Liverpoolu Jamie Carragher.

„Neexistujú žiadne slová, ktoré by mohli opísať moje pocity. Som nesmierne rád za klub, hráčov a najmä fanúšikov. Je to monumentálne,“ dojato uviedol kapitán James Tavernier.

Protestanti verzus katolíci

Rivalita medzi klubmi siaha hlboko do škótskej kultúry a vplývajú na ňu politické, sociálne a náboženské pomery v Škótsku.

Podporovateľmi Rangers sú protestanti, rodení Škóti, lojalisti, Celticu fandia katolíci, írski prisťahovalci a republikáni.

(Autor: TASR / AP)

Zápasy Old Firm často sprevádzané rôzne konflikty, v minulosti sa končili dokonca aj úmrtiami.

„Desať rokov je dlhý čas čakania. Konečne oslavuje každý fanúšik Rangers po celom svete. Klub vyšiel z dna až na vrchoľ. Bolo to pozvoľné stúpanie späť a vďaka Gerrardovi až na vrchol. Zmeny, ktoré Steven urobil sa ukázali ako kľúčové,“ uzavrel bývalý kapitán Rangers Lee McCulloch.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Ohňostroj a ošiaľ v uliciach napriek zákazu. Rangers vyhrali titul po desiatich rokoch