Giro ešte nie je rozhodnuté. Bernal sa v stredu vytrápil

Egan Bernal v stredu za dvomi rivalmi zaostal.
Egan Bernal v stredu za dvomi rivalmi zaostal. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. máj 2021 o 18:50

Kolumbíjčan si udržal prvú priečku.

BRATISLAVA. Keď doľahne na cyklistu kríza a melie z posledného, cyklisti zvyknú hovoriť, že do pedálov šliape tak, že už opisuje štvorec a nie kruh.

Je to metafora. No v únave sa snaží tak enormne tlačiť do pedálov, že to nie je efektívne. Dupe do nich. 

Egan Bernal tento rok na Gire jazdil neohrozene a spoľahlivo svoj náskok navyšoval. V pondelok v kráľovskej etape v Dolomitoch vyhral po obdivuhodnom sólovom úniku v nepriaznivých podmienkach.

V stredu po dni voľna však v závere etapy trpel a zatínal zuby. Prvý raz ukázal, že a on je len smrteľník a súperi ho môžu ešte potrápiť.

Ešte nie je koniec

Bolo vidno, že sa trápi a zatína zuby. Mal pri sebe tímového kolegu Daniela Martíneza, ktorý ho stále slovne povzbudzoval a rukami mu naznačoval, aby nepoľavil.

Bernal na štyroch kilometroch pred záverom stúpania Sega di Ala stratil na Simona Yates bezmála minútu, na Joaa Almeidu 70 sekúnd.

Yates poskočil na tretiu priečku v celkovom poradí. Na Kolumbijčana stráca 3:23 minúty. Druhý Damiano Carusa 2 minúty 21 sekúnd.

Ukazuje sa, že Giro zďaleka nie je rozhodnuté a Bernal nemá nič isté.

„S dnešným výkonom som spokojný, pretože to nebol môj najlepší deň a nestratil som veľa. Držal som sa s Carusom, ktorý je v celkovom poradí za mnou s najmenším odstupom. Ďalší deň je za mnou, už myslím na zajtrajšiu etapu,“ vravel Bernal pre taliansku televíziu RAI.

„Yates sa ukázal vo výbornom svetle. Práve strmé pasáže mu najviac pasovali. Snažil som sa udržať sa za ním, ale zrejme to bolo pre mňa príliš. Urobil som chybu. Giro sa končí až v Miláne,“ dodal.

Yates hovoril, že ani netušil, že nechal Bernala za sebou.

„Keď som sa to dozvedel už som šiel naplno, takže som už ani nevedel zrýchliť,“ hovoril britský pretekár. „Zatiaľ každý deň, keď pršalo, som mal zlý deň (v stredu bolo pekné počasie na Gire – pozn.red.). Dúfam, že do konca ostane takto,“ žartoval.

Yates sa ešte pokúsi v ďalších etapách náskok Bernala znížiť. 

Kolumbíjčan mal v minulosti problémy s chrbátom. Krach na Tour pripísal vlani práve veľkým bolestiam. Teraz na Gire priznal, že stále to nie je stopercentné. V stredu však nešpecifikoval, či za jeho horším výkonom bol chrbát, alebo mal len slabší deň.  

Etapový triumf oslavoval Daniel Martin. Ako jediný sa dokázal z celodenného úniku udržať pred favoritmi. Víťazstvo na Gire mu z trojice Grand Tours chýbalo.

Peter Sagan prišiel s 36-minútovou stratou na 128. priečke.

Sagana čaká kľúčová etapa

Do konca talianskych pretekov ostávajú 4 etapy z nich dve sú horské a posledná je 30-kilometrová časovka.

Iba štvrtková etapa je celá rovinatá.

V nej sa však zrejme rozhodne o víťazovi cyklámenového dresu. Je to posledná príležitosť pre šprintérov. Peter Sagan je stále na čele poradia. Ohroziť ho môžu Davide Cimolai, ktorý stráca 22 bodov a Fernando Gaviria – strata 25 bodov.

Víťaz štvrtkovej etapy si pripíše až 50 bodov, druhý v cieli 35, tretí 25 bodov. Teoreticky tak stačí, aby si líder Bora-Hansgrohe postrážil súperov a finišoval tesne za víťazom.

Body sa však budú udeľovať aj na šprintérskej prémii (body pre najlepších 8 cyklistov: 20-12-8-6-4-3-2-1). Je však pravdepodobné, že časť z nich si rozdelia cyklisti v úniku.

V nasledujúcich etapách bude pre šprintérov náročné bodovať. Cieľ bude na vrchole dlhého stúpania. Jedna prémia však predsa len bude ešte k dispozícii. V sobotu sa bude o body bojovať už 17 kilometrov po štarte. Najviac tu však bude k dispozícii 12 bodov. 

Aktuálne je Peter Sagan 145. deň na vedúcej pozícii v bodovacej súťaži na pretekoch Grand Tours (Giro, Tour a Vuelta).

Momentálne to nie je rekord, ale každým dňom sa k nemu slovenský cyklista blíži. Írsky šampión a skvelý klasikár Sean Kelly bol lídrom bodovacích súťaží na najväčších etapových pretekoch 151 dní. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro ešte nie je rozhodnuté. Bernal sa v stredu vytrápil